Álmatlansághoz és pánikrohamhoz is vezethetnek a fantomhangok

GettyImages-1319050743
Olvasási idő kb. 5 perc

A fülzúgás, fülcsengés sokszor nemcsak egyensúlyi problémát, hanem alvási panaszokat is okozhat. Időskorban gyakoribb, de életkortól függetlenül is sokszor megjelenik.

A leggyakrabban fülsérülés vagy hangos zaj lehet az oka annak, ha valakinek zúg a füle. Mindemellett a kellemetlen tünetet okozhatják bizonyos gyógyszerek vagy akár pajzsmirigybetegség is. Sokszor nehéz azonosítani, mi okozza a problémát.

A fantomzúgás szorongást, alvászavart is okozhat

A fülzúgás vagy más néven fülcsengés jelentkezhet önmagában is, minden egyéb kísérő betegség nélkül. Ilyenkor sem szabad elsiklani felette, ugyanis számos olyan egészségügyi állapot tünete lehet még, melyek problémát okozhatnak.

A fülzúgás életkortól függetlenül jelentkezhet, de gyakrabban előfordul idősebb korban
A fülzúgás életkortól függetlenül jelentkezhet, de gyakrabban előfordul idősebb korbanScience Photo Library / Getty Images Hungary

Ha valakinek zúg a füle, előfordulhat, hogy nemcsak csengetést hall, hanem zümmögő, ordítozó, kattanó, fütyülő vagy sziszegő hangok is megszólalnak a fülében mindenféle külső forrás nélkül.

Emiatt nevezik fantomhangnak is a fülzúgást, ami nemcsak frusztráló lehet, hanem igen gyakran zavarhatja is a körülöttünk lévő, kívülről érkező többi hangot.

Ezenkívül a fülzúgás súlyosbíthatja a szorongást és a stresszt, ami miatt még rosszabbul érezhetjük magunkat. Nem ritka, hogy amikor a fülzúgás alvászavarhoz, álmatlansághoz vezet, az arra hajlamosaknál kialakulhat akár pánikroham is.

A fülzúgás életkortól függetlenül jelentkezhet, de gyakrabban előfordul idősebb korban, és akár az egyik vagy mindkét fülben megjelenhet. 

A fülzúgás típusai és okai

Bármilyen hihetetlen, a fülzúgás lehet objektív vagy szubjektív. Az objektív fülzúgás igen ritka jelenség, ez az, amikor mások is hallják azokat a zajokat, melyeket mi hallunk a fülünkben. Valójában az objektív zajoknak a fülben különböző okai lehetnek, például érbetegségek, érösszehúzódások, rák, izomgörcsök vagy magas vérnyomás.

A fülzúgás gyakori tünet azoknál, akik hangos gépekkel dolgoznak
A fülzúgás gyakori tünet azoknál, akik hangos gépekkel dolgoznakfotokraftwerk / Getty Images Hungary

A szubjektív fülzúgás már sokkal gyakoribb, és ez az a fülcsengés, amikor csak mi halljuk a fülünkben keletkező csengő, üvöltő vagy egyéb hangokat. A fejben megszülető hangok egyik megjelenési formája a pulzáló szubjektív fülzúgás, melynek ritmusa megegyezhet a szívveréssel. Ennek oka a fülben és az a körül elhelyezkedő erek kóros elváltozása lehet. 

A fülzúgás gyakori oka még a belső fül károsodása. A középfülben vagy a dobhártyában lévő apró csontok károsodása szintén zavarhatja a megfelelő hangvezetést. A fülben vagy a hallóidegben lévő daganatok is okozhatnak fülzúgást. Vannak olyanok is, akiknél a nagyon erős hangok vagy zajok váltanak ki fülzúgást. Gyakori ez azoknál, akik légkalapáccsal, láncfűrésszel vagy egyéb más nagy zajt kibocsátó eszközzel dolgoznak. 

De a nagyon hangos zene hallgatása is okozhat fülzúgást, különösen akkor, ha fejhallgatón vagy fülhallgatón keresztül szól, vagy ha egy koncertet hallgatunk.

Ezek a betegségek okozhatnak fülzúgást

A fülzúgás egészségi állapotunk következménye is lehet. Ilyen lehet például egy fülfertőzés, a fülben felgyülemlett túl sok fülzsír, ami akár még a hallásunkat is megváltoztatja. Fülcsengéshez vezethet a korral összefüggő halláskárosodás, a középfülben fellépő izomgörcs, a Ménière-kór, vagyis a belső fül betegsége, ami befolyásolja a hallást és az egyensúlyérzéket. A fülzúgás összefüggésbe hozható továbbá a pajzsmirigybetegséggel, a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, a fej- és nyaksérüléssel, valamint az állkapocsízület rendellenességével, amely krónikus fej- és állkapocsfájdalmat okoz. 

Fogászati és állkapocsproblémák is okozhatnak fülzúgást
Fogászati és állkapocsproblémák is okozhatnak fülzúgástSimpleImages / Getty Images Hungary

A betegségek mellett különböző gyógyszerek is okozhatnak fülzúgást. Halláskárosodáshoz vezethet a nagyon nagy dózisban beszedett aszpirin, a vízhajtók, a maláriaellenes szerek, bizonyos antibiotikumok vagy a daganatos megbetegedések alkalmával szedett gyógyszerek. 

A betegségek és a gyógyszerek mellett a fülzúgás kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás és a stresszes életmód is.

A fülzúgás csökkentése 

A fülzúgás csökkentése érdekében kérhetjük orvos segítségét is, hiszen sok esetben, ha orvosolják az alapbetegséget, megszűnik a fülcsengés is. De a felesleges fülzsír eltávolításával akár az érrendszeri problémák is megoldódhatnak.

A probléma kezelésére létezik hangalapú terápia is, amikor zajszűrő gépek pihentető hangok segítségével tompítják a csengést, zümmögést vagy üvöltést. 

stressz csökkentése is segíthet a fülzúgás kezelésében. A stressz önmagában nem okoz fülzúgást, de ronthatja az állapotot. Nem mellesleg a hangos zajok elkerülése is jó hatással van a fülcsengés megszüntetésére és a fülzúgás súlyosságának mérséklésére.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek