A kesernyés, fanyar ízű grépfrútot nem mindenki tudja megenni, de aki igen, az sokat profitálhat belőle. A 18. század közepén a Karib-térségben felfedezett, a citrusfélék családjába tartozó gyümölcs értékes növényi vegyületeket és létfontosságú tápanyagokat tartalmaz, amelyeknek számos tudományosan megalapozott egészségügyi előnyt tulajdonítanak. Itt vannak a leglényegesebbek.
1. Féken tarthatja a vércukorszintet
A grépfrútnak alacsony a glikémiás indexe, vagyis nem emeli meg olyan gyorsan, vagy olyan nagymértékben a vércukorszintet, mint más ételek. Ez különösen fontos szempont a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.
További előnye, hogy szénhidrátjainak, egészséges zsírjainak és sovány fehérjéinek aránya éppen megfelelő ahhoz, hogy csökkentse a vércukorszint hirtelen kiugrásait.
2. Mérsékelheti a rák kockázatát
A grépfrút gazdag forrása a C-vitaminnak, amely antioxidánsként működve megelőzheti a sejtek károsodását. Egyes bizonyítékok egyenesen arra utalnak, hogy a sok C-vitamint tartalmazó étrend a szabad gyökök hatását semlegesítve csökkentheti a hólyag-, a méhnyak- és a veserák kialakulásának kockázatát.
3. Nagyszerűen hidratál
A grépfrút az egyik legmagasabb víztartalmú gyümölcs: 250 grammos adagja mintegy 203 gramm vizet tartalmaz, ezáltal hozzájárulhat a hidratációhoz, ami elengedhetetlen a sejtek és a szervek megfelelő működéséhez, illetve szerepet játszik a testhőmérséklet fenntartásában, az ízületek védelmében és a székrekedés enyhítésében.
4. Támogatja a fogyókúrás törekvéseket
A kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként a grépfrút segíthet a testsúlykontrollban és a fogyásban, mivel víz- és rosttartalma révén képes hosszú időre fenntartani a jóllakottság érzését, ráadásul alacsony a kalóriatartalma is.
5. Fontos tápanyagokat tartalmaz
A grépfrútban a C-vitamin és a rostok mellett olyan fontos tápanyagok találhatók, mint az A-vitamin, a magnézium és a kálium, amelyeknek bevitele javíthatja az élettartamot, és csökkentheti a krónikus betegségek, köztük a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az elhízás kockázatát.
Már egy fél grépfrút is fedezi a C-vitamin napi ajánlott beviteli értékének 100 százalékét és a napi A-vitamin-szükséglet 35 százalékát.
6. Csökkentheti a vérnyomást
Káliumtartalmának köszönhetően a grépfrút szabályozhatja a vérnyomást, semlegesítheti a nátrium káros hatását, és ellazíthatja az érfalakat, ami csökkentheti a szívbetegségek, a szívelégtelenség és a stroke kockázatát.
7. Felgyorsíthatja a sebgyógyulást
A grépfrút tápanyagai csökkenthetik a fertőzések kockázatát és felgyorsíthatják a sebgyógyulást, ami azzal függhet össze, hogy egyes bizonyítékok alapján antibakteriális tulajdonságokkal bír.
Egy 2021-es tanulmány például megállapította, hogy a grépfrútmagkivonat hatásos a számos antibiotikummal szemben rezisztens Staphylococcus aureus baktériummal szemben.
A grépfrútban lévő C-vitamin ezen túlmenően serkenti a kollagéntermelést, ami szintén felgyorsíthatja a sebgyógyulást, valamint fokozza a bőr fibroblaszt sejtjeinek termelődését, amelyek helyreállítják a bőrt a sérülések után.
8. Javíthatja az energiaszintet és a hangulatot
A grépfrútnak már önmagában az illata is jótékony hatású, így az aromaterápia részeként alkalmazva javíthatja a hangulatot és az energiaszintet, illetve csökkentheti a kortizol nevű stresszhormon szintjét.
9. Erőteljes antioxidáns
A rózsaszín és a vörös grépfrút különösen gazdag forrása a karotinoidoknak, a béta-karotinnak, illetve a likopinnek, amely a gyümölcs jellegzetes színét is adja.
Kutatások kimutatták, hogy a karotinoidokban gazdag étrend csökkentheti a szívbetegségek és egyes rákbetegségek kockázatát.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az antioxidánsok általában is segítik a rák megelőzését azáltal, hogy megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást.
10. Erősíti az immunrendszert
A grépfrútban található jókora adag A- és C-vitamin immunerősítő hatású. Bár a gyümölcs fogyasztása a megfázást nem tudja megelőzni, a jelek arra mutatnak, hogy lerövidítheti a tünetek időtartamát és súlyosságát.
11. A héja és a magja is egészséges
Kevesen tudják, de a grépfrút héja valójában nagyobb antioxidáns hatással rendelkezik, mint a gyümölcs belső része. És ugyan a magja keserűbb ízű, mint a narancsé, egy pektin nevű oldható rostot tartalmaz.
Az oldható rostok arról ismertek, hogy javítják a vércukorszintet és a koleszterinszintet, illetve potenciálisan csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát.
A grépfrút fogyasztásának lehetséges mellékhatásai
Ha vérnyomás-, koleszterincsökkentő vagy szívritmusszabályzó gyógyszereket szedsz, a grépfrút befolyásolhatja azok hatását, így érdemes kerülnöd vagy jelentősen korlátoznod a fogyasztását.
Hasonló óvatosságot igényelnek az alábbi állapotok is:
- Rendellenes szívritmus: Kutatások kimutatták, hogy a túlzott grépfrútfogyasztás megváltoztathatja a szívritmust.
- Hormonérzékenység: Ha sok grépfrútot eszel, az befolyásolhatja a hormonszinted, így például lelassíthatja az ösztrogén lebontási folyamatát. Ennek eredményeként a szervezeted nagyobb mennyiségű ösztrogént szívhat fel, ami olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, ingerlékenység vagy a menstruációk közötti pecsételés.
- Menopauza: Vannak, akik hormonterápiát vagy ösztrogénkezelést folytatnak a menopauza tüneteinek szabályozására. A grépfrút ezekben az esetekben is megnövelheti az ösztrogén felszívódását, fokozva a mellrák kockázatát.
Tippek a grépfrút fogyasztásához
A grépfrút akkor adja ki legjobban az ízét, ha szobahőmérsékleten tárolod. Így akár egy hétig is eláll. Ha azonban belátható időn belül nem fogyasztod el, érdemes inkább a hűtőben tartanod. Ha túl karakteresnek találod az ízét, egy csipetnyi cukor vagy só hozzáadásával könnyedén megszelídítheted azt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés