A mediterrán, cukorban gazdag gyümölcs ugyan nem a leginkább ideális falat a vércukorszint karbantartására, ám a növény levelének fogyasztása épp ellenkezőleg hat szervezetünkre. A fügefa levele gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő, a vércukrot is karbantartó ételkülönlegesség.
A füge egész évben kapható, ízletes gyümölcs, mely bár a Földközi-tenger partvidékének legismertebb fáján terem, a klíma átalakulásának köszönhetően az elmúlt pár évben már hazánkban is otthon érzi magát. Fogyaszthatjuk nyaranta frissen, ősszel-télen kiváló vitaminbomba lehet aszalt változata, de chutney-t vagy lekvárt is főzhetünk belőle.
Gyümölcse és levele is hasznos a testnek
A különösen magas rosttartalmának köszönhetően leginkább az emésztést serkentő funkcióit ismerjük, hiszen képes a bélrendszert aktívabb működésre sarkallni, de nem csak ezért érdemes kihasználnunk. Rengeteg B-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is tartalmaz ugyanis, melyeknek köszönhetően a koleszterinszintet és a vérnyomást is mederben tartja. Óvja az érfalakat is, csökkenti az érelmeszesedés lehetőségét, és megszünteti a gyulladásokat. Aszalt formájában a rostok és a tápanyagok aránya is megnő, bár igaz, hogy kalória- és cukortartalma is sokkal magasabb lesz. Hő hatására emelkedik a benne lévő vas mennyisége is, melynek köszönhetően a májunkra is előnyösen hathat, sőt a csontritkulás kellemetlen tüneteit is elodázhatjuk rendszeres fogyasztásával.
A fügefa leveleit évszázadok óta használja a déli országok népi orvoslása, ugyanis számtalan olyan előnnyel bír a fogyasztása, melyek több szempontból is jótékonyan hatnak emésztésünkre. Friss kutatásoknak köszönhetően már tudjuk, nem véletlenül ették és itták meg leveleit már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban sem. A fügefa zöld, tenyérhez hasonlító leveleinek elfogyasztása ugyanis szabályozza a vér glükózszintjét, és a diabétesszel összefüggő gyulladásokat is csökkenti. A benne található anyagok hatékonyak lehetnek a gyomorfekély kezelésében és a bélrendszeri rendellenességek elmulasztásában is.
De hogyan együnk levelet?
Ha már megjött a kedvünk kipróbálni a füge levelét ételként, még akkor is adódik a kérdés, miként is érdemes egy levelet megkóstolni. Ugyan a saláta és egyes gyógynövények puha, kevésbé rostos zöldjét könnyen elrágjuk, de a fa leveleit illetően egészen más kép élhet a fejünkben, ezért adunk néhány tippet a felhasználásához.
Belsőleg természetesen akkor érvényesülnek a fent említett előnyei, ha el is fogyasztjuk. Ehhez a zsenge, sérülésmentes darabokat válasszuk, majd alaposan mossuk meg. Salátába tépkedve vagy szendvicsbe téve könnyen emészthető kiegészítője lehet a mindennapi fogásoknak. Saját termésével vagy egyéb lédús, édes gyümölcsökkel összeturmixolva smoothie-t is készíthetünk belőle. Akár meg is száríthatjuk, majd leforrázva, teaként is elfogyaszthatjuk. Pesto is készülhet belőle, vagy szörp, ugyanis áztatott formájában is megőrzi a benne rejlő, kincset érő tápanyagokat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés