A kellemes, édes ízeiről híres ital története több ezer éves múltra tekint vissza. A csokoládét először az aztékok és a maják kezdték folyékony formában fogyasztani. Ők még csilit adtak hozzá, és az istenek eledelének tartva szertartásos jelleggel itták. A mai ismert forró csokoládé II. Károly uralkodása idején, az 1600-es években terjedt el Európában. De arra, hogy valójában milyen egészséges, csak mostanában kezd rádöbbenni a világ.
A forró csokoládé egészségügyi előnyei
Bár való igaz, hogy tele van cukorral (adagonként akár 20-45 grammos mennyiséget is tartalmazhat), a forró csokoládé fogyasztása számos egészségügyi előnyt nyújthat. Íme, az öt legfontosabb.
1. Antioxidánsokban gazdag
Egy tanulmány szerint antioxidáns-tartalmát tekintve a forró csokoládé a zöld teát és a vörösbort is lekörözi. Mint ismert, az antioxidánsok csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyek olyan krónikus betegségek forrásai lehetnek, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség vagy a rák.
A forró csokoládé flavanolokat tartalmaz, amelyek csökkenhetik a szív- és érrendszeri események kockázatát, beleértve a szívbetegségeket és a stroke-ot.
2. Enyhítheti a köhögést
Ha gyakran megbetegszel a nátha vagy az influenza miatt, akkor jó hír lehet, hogy a forró csokoládé fogyasztása némi enyhülést hozhat. A londoni Imperial College kutatói úgy találták, hogy a legfontosabb összetevőjében, a kakaóban előforduló teobromin nevű alkaloid egyes gyógyszereknél is hatékonyabban képes elnyomni a köhögést.
3. Csökkentheti a vérnyomást
A forró csokoládé nitrogén-monoxidot tartalmaz, amely értágító hatású, és csökkenti az artériák falán lerakódó zsíros plakkok mennyiségét, ezáltal is hozzájárulva az egészséges vérnyomásszint fenntartásához.
Az italban lévő tápanyagok javítják az érfali funkciókat is, amik fontos szerephez jutnak a véralvadásban, a szervezet immunválaszának támogatásában, valamint a vérből a szövetekbe jutó elektrolitok és egyéb anyagok mennyiségének szabályozásában.
4. Segíthet lefogyni
Bár ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy cukros itallal fogyni lehet, kakaótartalma révén a forró csokoládé elősegíti az energiafelhasználás szabályozását, csökkenti az étvágyat és a gyulladást, fokozza a zsírok oxidációját, és teltségérzetet kelt a gyomorban.
A National Library of Medicine tanulmánya egyenesen úgy találta, hogy a csokoládéfogyasztók általánosságban alacsonyabb testtömegindexszel rendelkeznek, mint azok, akik nem esznek ilyen édességet.
5. Javíthatja a hangulatot
Egy bögre forró csokoládé nemcsak az ízelőbimbóidat simogathatja, hanem a lelkedet is, és javíthatja a hangulatot, illetve enyhítheti a depresszió tüneteit. Ennek az az oka, hogy a flavonolok és a koffein mellett triptofánt tartalmaz, amely a szervezetben természetes hangulatstabilizálóként működő szerotoninná alakul.
Kedvet kaptál a forró csokihoz? Itt egy tuti recept, ami alapján házilag is elkészítheted:
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés