Eddig 60 kilót fogytam, de nem drasztikus fogyókúrával

GettyImages-1350022861

Balázs hitelesebben nem is mesélhetett volna átalakulásáról és életmódváltásáról, mint telefonon, élőben a konditermi futószőnyegről egy 16 kilós súlymellényben kocogás közben. Márciusi cikkünkben elmesélte, hogyan fogyott 50 kilót egy év alatt. Azóta 60-nál jár, és a tükörből testben és lélekben is teljesen más ember néz vissza, de ehhez akaraterő, kitartás és hosszú távú életmódváltás kell…

„Januárban, az ünnepek traktája után, általában még azok is megfogadják, hogy konditerembe járnak majd, mert fogyni akarnak, akik nem közel 160 kilóról indultak, mint én” – mondja Balázs, aki már második éve tart ki szigorú, új életformája mellett.  

Elhatározás és következetes kitartás

„A nagy többség télen szorgalmasan lejár a konditerembe, edz, sanyargatja testét, mellette fogyókúrával vonja meg magától kedvenc falatjait a fogyás, jobb esetben az egészséges életmód és tavaszra a beach body elérésének reményében” – folytatja a 48 éves férfi, aki két évvel ezelőtt még 60 kilóval nehezebb volt, ülőmunkát végzett, ahogy világéletében tette, nem tudta, mi fán terem a sport, és imádta a hasát. Az elhatározásról és az első 50 kiló leadásáról tavasszal már beszámolt a Dívány olvasóinak, de azóta jött egy mindig kísértésekkel teli nyár, és most rá is az ünnepek finom fogásai, nagy családi összejövetelei és baráti lakomái várnak, azok minden kísértésével.

Valódi változás csak tartós életmódváltással érhető el
Valódi változás csak tartós életmódváltással érhető elgrinvalds / Getty Images Hungary

Csakhogy Balázs már tudja, hogy kell úgy lavírozni, hogy céljaihoz hű maradjon, de közben ne tegye ki magát sanyargató megvonásoknak, és jó szívvel koccinthasson egy-egy alkalommal szeretteivel, amikor úgy tartja kedve.

Kell tudni engedni és kell tudni visszatérni

„Valóban, a tavaszi kampányszerű beach body hajhászás több-kevesebb sikere után júniusban kezd kiürülni a tornaterem, beindulnak a kerti partik, a nyaralás, és jólesik egy korsó sör a kánikulában, vagy egy pohár bor egy nyáresti romantikus vacsorához, beszélgetéshez, a külföldi nyaralás ínyenc falatkáiról, tipikus finomságainak megkóstolásáról nem is beszélve. Ha kihagyod, veszteségnek éled meg, ami aztán visszaüt. Ezért fontos, hogy nem szabad róluk lemondani – egyszer-egyszer!

Fejben és lélekben meg kell tanulni elengedni néha a szigorú étrendet is.

Lelkileg ez sem könnyű, mert előre tudod, ha majd újra ráállsz a mérlegre, és látod, mennyire visszavetett, az kedved szegheti, és meghátrálhatsz.

Ekkor kell erősnek maradni, de néha hagynod kell magadnak engedményeket is”

– inti sorstársait Balázs helyes mérlegelésre.

Jót és jól étkezni élmény
Jót és jól étkezni élményd3sign / Getty Images Hungary

„Ha hosszú távban gondolkodsz, ez nem is engedmény, hanem így teljes az egész”

„A hosszú távú életmódváltás éppen azt jelenti, hogy olykor kimenőt adsz magadnak,

mert már kellően biztossá váltál magadban ahhoz, hogy nem fogsz letérni az útról.

Egy idő után, ha életformáddá válik, nem azt érzed büntetésnek, hogy mértékkel és egészségesen táplálkozol, ennyit edzel és mozogsz, hanem az nyomaszt, ha tudod, közeleg egy ünnep vagy egy nyaralás, ami óhatatlanul kizökkent” – lelkesít Balázs, aki maga is átment mindezen. Az egyhetes külföldi nyaralás habzsi-dőzsije 8 kiló pluszt eredményezett a sportolás kihagyása és a finomabbnál finomabb falatok alig kontrollált bevitele mellett. De Balázs már tudja, 

egy hosszú távú életmódváltás ezek nélkül a szándékosan betervezett kilengések nélkül lehetetlen.

Különben büntetve érzi magát az ember, és amikor a büntetés után elér a jutalmazás fázisába, sokkal inkább túllő a célon. Az ilyen engedélyezett kivételek viszont erősítik a szabályt!

A fogyókúra hasztalan és veszélyes

„A legtöbben ott szúrják el, hogy ha egyszer-egyszer elengedik magukat, és egy jót esznek-isznak, (aminek a ledolgozása akár 3-4 napi edzésbe is kerülhet), utána úgy döntenek, kompenzálásképpen, hogy másnap nem esznek semmit. Ezt tele hassal és akaraterővel be is lehet tartani, de harmadnap kétszer annyit fognak bevinni” – figyelmeztet Balázs, aki átalakulása előtt sok mindent kipróbált, és már tudja, a drasztikus fogyókúrák, radikális megvonások sosem hoznak tartós eredményt.

„A fogyókúra egy önmegtartóztatásokkal teli kampány: kiéhezteti, kiüríti a raktárakat, lelassítja az anyagcserét, ehhez alkalmazkodik a szervezet, s egy idő után nem is fog úgy fogyni tovább, csökken az energiaszint is, és még a tetejébe azt érzi az ember, hogy bünteti magát. Amikor fogy valamennyit, és ebből elege lesz, megveregeti saját vállát, és jutalomként megengedi magának, hogy újra nassoljon vagy habzsoljon. A lelassult anyagcserével hamar visszajön minden, utolér a jojóhatás. Mindez pedig nemcsak a szívnek, de a léleknek is árt.

Az önmegtartóztatás után jön a jutalmazás, ami a legnagyobb büntetés a végén… Getty Images Hungary
Az önmegtartóztatás után jön a jutalmazás, ami a legnagyobb büntetés a végén… Getty Images HungaryKontrec

Tények és számok

Balázs az első 50 kilót egy év kemény munkájával adta le, ez rengeteg mozgást és odafigyelést igényelt az étrendben is. Az azóta eltelt közel újabb egy év alatt a súlycsökkenés számokban kifejezve ugyan csupán 10 kiló, de testzsíraránya és izomzata jelentősen átalakult a kitartó sportolás következtében. A súly- és életmódváltáshoz a test is alkalmazkodik, jóllehet a bőr lassabban reagál, de reagál és visszahúzódik, amit megfelelő táplálkozással elő is lehet segíteni: „az ehhez kellő kollagént, amely a rugalmasságot biztosítja, régen kocsonyával, körömpörkölttel vitték be az emberek, de ha mindezt a súlyvesztés miatt csináljuk, az elfogyasztott étel zsírtartalma nem hagyható figyelmen kívül. Kocsonyát ugyan lehet sovány húsból is készíteni, de körömpörköltet biztosan nem, viszont táplálékkiegészítők is rendelkezésre állnak már a kellő szint eléréséhez” – üzeni Balázs az érintetteknek és érdeklődőknek.

Napi rutin

„Én a napi többszöri étkezés híve vagyok. A szénhidrátot zabpehely formájában a reggelimmel a napkezdéshez és az agy felpörgetéséhez viszem be, de ügyelek rá, hogy ez 5-600 kalóriánál ne legyen több. Napközben viszem magammal mindenhová az előre kiporciózott csirkehúsból, halból, céklából, főtt tojásból, zöldségből, néha rizsből álló adagjaimat, hogy akárhol is ér utol az étkezés ideje, vagy az éhség, ne kényszerüljek gíroszt vagy hamburgert enni az utcán. Este 6-7 óra után általában nem eszem, sőt az utolsó vízmennyiséget is este 8 óráig igyekszem elfogyasztani, egy kis citromlével vagy almaecettel, ami egészséges, mert lúgosít, és az emésztést is segíti” – vezet be a férfi napi rutinjába, aki emellett természetesen továbbra is napi több órát edz.

…és persze zsigerivé válik a napi többórás kemény edzés is
…és persze zsigerivé válik a napi többórás kemény edzés isEdwin Tan / Getty Images Hungary

Lelkesítő zárszó

„Szerintem akkor mondhatjuk, hogy sikerült új szemléletre szert tenni, amikor a kezdeti motiváció átalakul:

már nem a fogyás, hanem az egészséges életmód és a napi rendszeres sport iránti vágy kezd hajtani.

Amikor ennek az ízét megérzed, abba se akarod már hagyni. Az új test pedig végtelenül inspiráló, egy fess ruha, az izomzatod látványa a lelket is gyógyítja. Ezzel minden többszörösen megtérül, nő a vitalitás, az erő, az önbizalom. Ma, ha meglátok egy lépcsősort, nem az jut eszembe, hogy jajj, fel kell mászni rajta, hanem az, hogy milyen gyorsan szaladok fel. A lemondást innentől az jelentené, ha újra úgy kellene élnem, mint régen, jó borokkal és mértéktelen lakomákkal.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra