5 meglepő ok a visszahízás hátterében, amiről nem beszélnek

GettyImages-1220404858

A visszahízás sokakat érint, a fogyókúrázók majdnem 65%-a három éven belül visszaszedi az összes súlyt, amit leadott, mert elkényelmesedik. Főleg igaz ez azokra, akik kemény diétával, nagyon gyorsan szabadultak meg a túlsúlyuktól, náluk ugyanis nem tudtak kialakulni az új, egészséges szokások.

Az étkezési szokások fenntartható, pozitív változásai (például az otthoni főzés) segíthetnek abban, hogy az ember végleg megtartsa a súlyát.

Bár a súlycsökkentési céljainknak gyors elérése motiváló és örömteli élmény, a kilók visszalopakodása meglehetősen elkedvetlenítő lehet. Most kiderül, milyen meglepő okok állhatnak a fogyás utáni súlygyarapodás mögött, és hogyan tartsd az ideális szinten a kilóidat úgy, hogy azok ne kússzanak vissza.

Lássuk a leggyakoribb hibákat!

1. Fenntarthatatlan étrendet választottál

Fatima Cody Stanford elhízásspecialista szerint a fenntarthatatlan étrend az egyik fő oka annak, hogy az emberek hajlamosak visszahízni a leadott kilókat. A túlságosan korlátozó étkezési tervet (azaz egy nagyon alacsony kalóriatartalmú étrendet ) gyakorlatilag lehetetlen (és egészségtelen) betartani hosszú távon, ráadásul ha abbahagyod, az elvesztett súly általában visszatér.

Tehát hogyan lehet megállapítani, hogy egy diéta fenntarthatatlan? A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudd, az elfogyasztott kalória mennyisége. A Mayo Klinika szerint 500 kalóriával elég kevesebbet enned, mint most, ennek hosszú távon már látványos eredménye lesz. Így például, ha általában körülbelül 2500 kalóriát eszik meg valaki naponta, hogy fenntartsa a súlyát, akkor 2000-re érdemes csökkentenie.

Természetesen még ezek a számok is személyenként változnak olyan tényezőktől függően, mint az aktuális kalóriabevitel, a testösszetétel és az aktivitási szint. A lényeg: hosszú távon nem tarthatsz fenn egy szuperalacsony kalóriatartalmú étrendet.

Az izmok nehezebbek, tudod…Getty Images Hungary
Az izmok nehezebbek, tudod…Getty Images Hungary Rick Elkins

Bonnie Taub-Dix dietetikus szerint az étrend akkor is tarthatatlan lehet, ha bizonyos élelmiszercsoportok, például a szénhidrátok elhagyásával jár. Ha egy teljes makrotápanyagot, például a szénhidrátot kiiktatunk, az ember túl sokat eszik majd belőlük, amikor abbahagyja a diétát.

A legjobb módja annak, hogy elkerüljük a fenntarthatatlan étrend választását, ha dietetikussal vagy egészségügyi szakemberrel együttműködünk egy olyan terv összeállításában, amely számunkra tökéletes, és akár tartalmazza kedvenc ételeinket vagy azok egészségesebb változatát.

Érdemes jól átgondolt, akár szakemberrel is megkonzultált diétát követni
Érdemes jól átgondolt, akár szakemberrel is megkonzultált diétát követniPhotoStock-Israel / Getty Images Hungary

A fenntartható diéták olyan tápláló ételeket is tartalmaznak, amelyeket valóban szívesen eszel anélkül, hogy elhagynád az általad kedvelt élelmiszereket (vagy élelmiszercsoportokat).

A fogyás legjobb, egészséges táplálkozási tervei közé tartozik a mediterrán étrend, a gyulladáscsökkentő étrend és a DASH-diéta.

2. Figyelmen kívül hagytál valami fontosat

Mindenki testének és agyának van olyan alapsúlya vagy alapértéke, amely mellett egészségesnek és fenntarthatónak érzi magát. Sok esetben ez a beállítási pont magasabb lehet, mint a kívánt súly vagy súlycsökkentési cél, mondja dr. Stanford. És még ha el is éred a kívánt súlyt, tested nem állítja át könnyen az alapértéket.

Ennek eredményeként a tested folyamatosan vágyik arra, hogy visszatérjen ideális, legkényelmesebb súlyához, még akkor is, ha ez nem az a szám, amelyet a fejedben szeretnél.

A hormonjaid itt is szerepet játszanak. Minél távolabb kerül valaki az ideális alapértéktől, a hormonok annál jobban befolyásolják az éhség- és jóllakottság szintjét annak érdekében, hogy visszahozzák a kényelmes helyre.

A reális súlycsökkentési célok kitűzése a hosszú távú siker kulcsa. Nem ritka, hogy olyan célsúlyt választasz, amelyet életed egy másik pontján elérhettél, de ez nem jelenti azt, hogy jelenleg is ez a legjobb a testednek.

3. Kihagytál egy-egy étkezést

Mindenki elfoglalt, és egy-két étkezés kihagyása itt-ott még nem a világvége. De ha ez a súlycsökkentési terv része, ez könnyen lehet az oka annak, hogy visszahíztál egy kicsit – mondja Taub-Dix.

Az emberek gyakran hajlamosak kihagyni az étkezéseket annak érdekében, hogy csökkentsék a teljes kalóriabevitelt. Ám ez nem olyan gyakorlat, amelyet hosszú távon fenn lehet tartani. Ráadásul gyakran túlevéshez vezet a következő étkezés során, különösen azoknál az ételeknél, amelyek extra magas cukrot vagy zsírt tartalmazhatnak (értsd: magas kalóriatartalmú ételek).

A napi étkezések kiegyensúlyozott megközelítése jobb alternatíva, mondja Taub-Dix. Teljesen rendben van, ha a nap folyamán könnyebb és nehezebb ételeket fogyaszt (egyesek például a könnyebb reggelit és a nagyobb ebédet részesítik előnyben). Arra azonban ügyelned kell, hogy a makrotápanyagok (fehérje, zsírok és szénhidrátok) viszonylag kiegyensúlyozottak legyenek minden étkezésnél, hogy a szervezet jóllakott és energikus legyen.

4. Elhanyagoltad az edzést

A testmozgás az egyik olyan tényező, amelyet gyakran elfelejtenek, amikor az elvesztett súly megőrzéséről van szó, mondja dr. Stanford. Ha valaki meg akarja tartani a súlyát az elkövetkező években, általános aktivitási szintjét is növelnie kell.

„Egyesek talán nem veszik észre, hogy a testsúly fenntartása érdekében a fizikai aktivitást drámaian növelni kell”

– figyelmeztet, hozzátéve: könnyen lehet, hogy a fogyni vágyónak meg kell duplázniuk az edzés intenzitását és időtartamát a súly stabilizálása érdekében a tökéletes eredményességhez.

Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül 0-ról 100-ra kell felgyorsítanod, és naponta 2 órát kardiózni, de növelned kell a naponta elégetett kalóriák mennyiségét. És bár az anyagcseréd önmagában is jó mennyiségű kalóriát éget el, az edzés közben elégetett mennyiség segít elérni a felvett és leadott kalóriák egyensúlyát.

„Az erősítő edzés növeli a test izomtömegét, ami felgyorsítja az anyagcserét”

– mondja a szakember.

Minél gyorsabb az ember anyagcseréje, annál több kalóriát éget el a napi tevékenységek során. Tehát, ha valaki növeli a teljes izomzatát, sokkal nagyobb esélye van az elvesztett súly megtartására.

5. Egyetlen eseményre összpontosítottál

Elég gyakori a döntés, hogy az ember lefogy egy esküvőre vagy nyaralásra – és ez nem feltétlenül rossz dolog. De amikor ez az egyetlen motiváló tényező a fogyáshoz, az emberek hajlamosak gyorsan visszahízni, amint a programon túlestek. 

Az egyetlen esemény alkalmával történő fogyás során a fogyni vágyó gyakran más súlycsökkentési hibákat is elkövet (például étkezések kihagyása vagy fenntarthatatlan étkezési terv) annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban leadja a fölös kilókat. Aztán az esemény után olyan fenntarthatatlan szokások maradnak vele, amelyek elkerülhetetlenül újbóli súlygyarapodáshoz vezetnek. 

Ha a fogyás pozitívabb mellékhatásaira összpontosítasz (a külsődön kívül), az valószínűleg jobban ösztönöz majd az egészségesebb, fenntarthatóbb gyakorlatok és rutinok kialakítására. Ezek sokkal hatékonyabban segítenek a súlycsökkentésben az elkövetkező években, és könnyebben is tudod majd tartani új életmódod.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra