A fogyás legújabb trükkje: arra koncentrálj, hogy mit eszel, ne arra, hogy mikor

GettyImages-1309299401

A szakértők szerint járhat bizonyos előnyökkel az étkezési idő szabályozása, de sokkal fontosabb arra összpontosítani, hogy mit eszünk, ahelyett, hogy mikor: így eredményesebb lesz a fogyás!

Egy tanulmányban 139 elhízott résztvevő kapott kalóriaszegény ételeket. A férfiaknak azt mondták, hogy naponta 1500 és 1800 kalóriát fogyaszthatnak, míg a nők napi étkezését 1200-1500 kalóriára korlátozták. A résztvevőknek minden egyes elfogyasztott falatot fotóval kellett dokumentálniuk, és szigorúan naplót vezetettek az étrendjükről, illetve csak 8 és 16 óra között fogyaszthatták el a napi kalóriabevitelüket.

Az időszakos böjtölés nem hozott jelentős változást a kalóriadeficithez képest

Az eredmény az lett, hogy mindenki fogyott. A csak kalóriakorlátozást alkalmazó csoport átlagosan 6 kilót, míg az időszakos böjtöt folytatók csoportja átlagosan 8 kilót a 12 hónapos vizsgálati időszak alatt. A tanulmány szerzői így azt állapították meg, hogy a két csoport fogyása nem különbözik jelentősen.

Végeredményben a kalóriadeficit vezet fogyáshoz mindenképp
Végeredményben a kalóriadeficit vezet fogyáshoz mindenképpYagi Studio / Getty Images Hungary

Más szóval az időszakos böjt nem hozott jelentős változást a fogyási eredményben. Nem találtak különbséget sem a derék körméretének változásában, sem a testzsír vagy a testtömegindex csökkenésében. A vércukorszint, inzulinérzékenység, vérlipidek és vérnyomás is ugyanolyan mértékű javulást mutatott mindenkinél. 

A tanulmány szerző így azt állapították meg, hogy sokkal fontosabb, hogy mit eszünk, mint az, hogy mikor esszük meg.

Az energiaszükségletnél alacsonyabb kalóriabevitellel kell számolni

„A szervezetnek negatív energiaegyensúlyt kell elérnie a kalóriabevitel és/vagy a napi testmozgásra fordított energiamennyiség csökkentésével” – magyarázták a szakértők.

Mindez megerősítette a már jól ismert kalóriadeficit fogalmát. Ez azt jelenti, hogy aki fogyni szeretne, annak az energiaszükségletnél alacsonyabb kalóriabevitellel kell számolnia.

Például, ha napi energiaigényed 2200 kcal, azonban az elfogyasztott ételek és italok mindössze 1800-2000 kalóriát tesznek ki, akkor jól csináltad, kalóriadeficitben vagy.

Azonban ha túlléped a szervezeted számára szükséges kalóriamennyiséget, az hízáshoz fog vezetni. A kalóriadeficit elérhető fokozott testmozgással vagy csökkentett energiabevitelű étrend követésével.

Nem biztos, hogy a böjtölés a megoldás
Nem biztos, hogy a böjtölés a megoldásFlashpop / Getty Images Hungary

Hogyan néz ki az egészséges fogyás?

Szakemberek szerint az a legjobb diéta, amelyet valaki hosszú távon is be tud tartani. Bár a fent említett tanulmányt egy teljes éven keresztül végezték, a fenntarthatóság valódi szintje 2 év után következik be. A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy aki fogyni szeretne, kövesse saját éhségjelzéseit étkezési menetrend felállítása helyett. Az éhség és jóllakottság jeleit követve összpontosítson az elfogyasztott élelmiszer minőségére, és ne a napszakra, hogy mikor szabad enni, és mikor nem. 

Az időkorlátos böjtölés zavaros étkezési mintát hozhat létre, mivel az emberek figyelmen kívül hagyják, hogy éhesek, csak azért, hogy jobban összpontosítanak arra, hogy mikor ehetnek.

Amikor valaki már nagyon éhes, akkor ez olyan helyzetet idézhet elő, melyben gyengébb minőségű ételt választ, vagy ami rosszabb: túlevéshez vezethet, így megakadályozza azt, hogy a fogyókúrázó kalóriadeficitet hozzon létre.

Aki fogyni szeretne, annak azt javasolja a tanulmány, hogy minél több olyan ételt válasszon, ami kalóriánként nagyobb jóllakottságot eredményez. Ilyenek például a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a bab, a lencse és más hüvelyesek, amelyek nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaznak. És, ami szintén fontos: mindenki igyon elegendő mennyiségű vizet!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek