Ez a ritkán fogyasztott mag lehet a kulcsa, hogy csökkentsd a szívroham kockázatát

GettyImages-863125688
Olvasási idő kb. 5 perc

A fenyő az a fa, amiről először talán a karácsony és egy havas táj jut eszünkbe, és nem a mediterrán partvidék. Még kevésbé egy tál finom pirított mag, pedig ez a finomság nagyon egészséges.

Ha egy finom bazsalikomos pestóra vágysz, és elkészítenéd otthon, akkor az alapanyagok között bizony találsz egy olyan összetevőt, amit valószínűleg nem fogsz előkapni a kamrából, mert a legtöbb háztartásban nem alapfelszerelés a fenyőmag. Ez a pesto egyik alapja, ami egy hihetetlenül egészséges finomság, hisz minden összetevője önmagában is jó hatással van a szervezetünkre. És ha már van otthon fenyőmagod, akkor jól teszed, ha többször kerül a tányérodra, mert jótékony hatásai mellett még az étvágyunkat is segít kordában tartani.

Melyik fenyő magja ehető?

A világon nagyon sok fenyőfaj magja ehető, de csak néhány éri el azt az értékelhető méretet, ami alkalmassá teszi étkezési célra és betakarításra. A Pinus nemzetség több fajának magyar neve is utal a felhasználásra, mint a mandulafenyő (P. pinea), vagy a kéttűs diófenyő (P. edulis). Válogathatunk több ország fenyőmagjai közül, de érdemes figyelni rá, hogy a kínai fenyőfajok között akad olyan, amelyiknek a magja néhány embernél keserű szájízt okoz. Érdekesség, hogy a mandulafenyő a mediterrán területek homokos tengerpartjairól származik, és megjelenése sem az a tipikus karácsonyfa forma, amire egy fenyő esetében először gondolnánk. 

A Pinus pinea az a fenyő, aminek magját leginkább ajánlják étkezési célra
A Pinus pinea az a fenyő, aminek magját leginkább ajánlják étkezési célrajenifoto / Getty Images Hungary

Feltölt energiával

A fenyőmag bizonyos tápanyagai, például az egyszeresen telítetlen zsírsavak, a vas és a fehérje, segíthetnek az energiaszintünk növelésében. A vas a hemoglobin fő alkotóeleme, ami a vörösvértestekben az oxigén szállításáért felelős óriásmolekula. Vashiány esetén a vérképzés nem megfelelő, ami általános gyengeséget okoz. Emellett a fenyőmagban magnéziumot is találunk, aminek hiányában szintén fáradékonyabbak lehetünk, de megfelelő szintje segít a szorongás, depresszió és a stressz enyhítésében.

Segít a fogyásban

A kutatások azt mutatják, hogy a fenyőmagban található zsírsavak, mint amilyen a pinolénsav is, segíthetnek megfékezni az étvágyat. Ezek a fenyőmagban (különösen a koreai fenyőmagban) lévő zsírsavak elősegítik a kolecisztokinin (CCK) nevű hormon felszabadulását, amelyről ismert, hogy elnyomja az étvágyat. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a fenyőmag akár 60 százalékkal is növelheti az étvágycsökkentők hatékonyságát, akár 4 órán keresztül.

Védi a szívünket

Az olajos magvakról, mint a dió, mandula, mogyoró és a fenyőmag is, általánosságban elmondható, hogy kedvező zsírösszetételük miatt pozitívan befolyásolják a koleszterinszintet, és jót tesznek az érrendszerünknek. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy ezeknek a magoknak a fogyasztása csökkentheti a szívroham által okozott hirtelen halál kockázatát.

Az egyszeresen telítetlen zsírok, az E- és K-vitamin, a magnézium és a mangán egymás hatását erősítve segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A K-vitamin érvédő hatását kutatások is alátámasztják, hiányában a túl sok kalcium az erek falára rakódik le, amitől az érfal merevebb lesz, mindez pedig érszűkülethez is vezethet. 

A mag aprítva kerül a pestóba
A mag aprítva kerül a pestóbaAlexPro9500 / Getty Images Hungary

Támogatja az immunrendszerünket

A fenyőmagban lévő mangán és cink nagyszerű munkát végezhet az immunrendszer egészségének erősítésében. Míg az előbbi segít fenntartani a szervezet hormonális egyensúlyát, addig az utóbbinak szerepe van a T-limfociták mozgósításában. Ezek azok a fehérvérsejtek, amelyek elpusztítják a kórokozókat, így cink hiányában gyengébb az immunválasz.

Óvja a szemünket

A fenyőmagban található antioxidáns, a lutein fontos szerepet játszik a szemünk egészségének megőrzésében. A szervezetünk körülbelül 600 karotinoidot képes hasznosítani, de csak kettő rakódik le nagy mennyiségben a szemünkben. Ez a kettő a lutein és a zeaxantin, melyek elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait, és semlegesítik a retinában lévő szabad gyököket. Ezzel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét, ami egy idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és a látásvesztés fő oka. A retina középső része, az úgynevezett sárgafolt az éles látásért felel, és ez a terület tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben ezt a két antioxidánst.

Egy egyszerű salátát is feldob pár szem pirított mag
Egy egyszerű salátát is feldob pár szem pirított magYelenaYemchuk / Getty Images Hungary

Erősíti a csontokat

A fenyőmag K-vitamin-tartalma nagyon fontos csontjaink kalciumtartalmának megőrzésében. Ez a vitamin szükséges hozzá, hogy a vérben lévő kalcium be tudjon épülni a csontokba. Hiányában akár csontritkulás is kialakulhat, ezért fontos szerepe van az osteoporosis megelőzésében és kezelésében. Nemcsak a csont ásványianyag-sűrűségét növeli, hanem csökkenti a törések arányát is.

Így eheted

Pesto készítésén kívül bármilyen egyszerű saláta vagy főzelék feldobható egy kis fenyőmaggal. Pirítva még finomabb, nem is kell a pirításhoz olajat használni, csak arra vigyázz, hogy könnyen megég. Használhatod süteményekbe, müzlibe. Ha egyszer ráérzel az ízére, változatos módon be tudod építeni ezt a finom K-vitamin- és vasforrást. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek