Ha egy finom bazsalikomos pestóra vágysz, és elkészítenéd otthon, akkor az alapanyagok között bizony találsz egy olyan összetevőt, amit valószínűleg nem fogsz előkapni a kamrából, mert a legtöbb háztartásban nem alapfelszerelés a fenyőmag. Ez a pesto egyik alapja, ami egy hihetetlenül egészséges finomság, hisz minden összetevője önmagában is jó hatással van a szervezetünkre. És ha már van otthon fenyőmagod, akkor jól teszed, ha többször kerül a tányérodra, mert jótékony hatásai mellett még az étvágyunkat is segít kordában tartani.
Melyik fenyő magja ehető?
A világon nagyon sok fenyőfaj magja ehető, de csak néhány éri el azt az értékelhető méretet, ami alkalmassá teszi étkezési célra és betakarításra. A Pinus nemzetség több fajának magyar neve is utal a felhasználásra, mint a mandulafenyő (P. pinea), vagy a kéttűs diófenyő (P. edulis). Válogathatunk több ország fenyőmagjai közül, de érdemes figyelni rá, hogy a kínai fenyőfajok között akad olyan, amelyiknek a magja néhány embernél keserű szájízt okoz. Érdekesség, hogy a mandulafenyő a mediterrán területek homokos tengerpartjairól származik, és megjelenése sem az a tipikus karácsonyfa forma, amire egy fenyő esetében először gondolnánk.

Feltölt energiával
A fenyőmag bizonyos tápanyagai, például az egyszeresen telítetlen zsírsavak, a vas és a fehérje, segíthetnek az energiaszintünk növelésében. A vas a hemoglobin fő alkotóeleme, ami a vörösvértestekben az oxigén szállításáért felelős óriásmolekula. Vashiány esetén a vérképzés nem megfelelő, ami általános gyengeséget okoz. Emellett a fenyőmagban magnéziumot is találunk, aminek hiányában szintén fáradékonyabbak lehetünk, de megfelelő szintje segít a szorongás, depresszió és a stressz enyhítésében.
Segít a fogyásban
A kutatások azt mutatják, hogy a fenyőmagban található zsírsavak, mint amilyen a pinolénsav is, segíthetnek megfékezni az étvágyat. Ezek a fenyőmagban (különösen a koreai fenyőmagban) lévő zsírsavak elősegítik a kolecisztokinin (CCK) nevű hormon felszabadulását, amelyről ismert, hogy elnyomja az étvágyat. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a fenyőmag akár 60 százalékkal is növelheti az étvágycsökkentők hatékonyságát, akár 4 órán keresztül.
Védi a szívünket
Az olajos magvakról, mint a dió, mandula, mogyoró és a fenyőmag is, általánosságban elmondható, hogy kedvező zsírösszetételük miatt pozitívan befolyásolják a koleszterinszintet, és jót tesznek az érrendszerünknek. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy ezeknek a magoknak a fogyasztása csökkentheti a szívroham által okozott hirtelen halál kockázatát.
Az egyszeresen telítetlen zsírok, az E- és K-vitamin, a magnézium és a mangán egymás hatását erősítve segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A K-vitamin érvédő hatását kutatások is alátámasztják, hiányában a túl sok kalcium az erek falára rakódik le, amitől az érfal merevebb lesz, mindez pedig érszűkülethez is vezethet.

Támogatja az immunrendszerünket
A fenyőmagban lévő mangán és cink nagyszerű munkát végezhet az immunrendszer egészségének erősítésében. Míg az előbbi segít fenntartani a szervezet hormonális egyensúlyát, addig az utóbbinak szerepe van a T-limfociták mozgósításában. Ezek azok a fehérvérsejtek, amelyek elpusztítják a kórokozókat, így cink hiányában gyengébb az immunválasz.
Óvja a szemünket
A fenyőmagban található antioxidáns, a lutein fontos szerepet játszik a szemünk egészségének megőrzésében. A szervezetünk körülbelül 600 karotinoidot képes hasznosítani, de csak kettő rakódik le nagy mennyiségben a szemünkben. Ez a kettő a lutein és a zeaxantin, melyek elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait, és semlegesítik a retinában lévő szabad gyököket. Ezzel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét, ami egy idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és a látásvesztés fő oka. A retina középső része, az úgynevezett sárgafolt az éles látásért felel, és ez a terület tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben ezt a két antioxidánst.

Erősíti a csontokat
A fenyőmag K-vitamin-tartalma nagyon fontos csontjaink kalciumtartalmának megőrzésében. Ez a vitamin szükséges hozzá, hogy a vérben lévő kalcium be tudjon épülni a csontokba. Hiányában akár csontritkulás is kialakulhat, ezért fontos szerepe van az osteoporosis megelőzésében és kezelésében. Nemcsak a csont ásványianyag-sűrűségét növeli, hanem csökkenti a törések arányát is.
Így eheted
Pesto készítésén kívül bármilyen egyszerű saláta vagy főzelék feldobható egy kis fenyőmaggal. Pirítva még finomabb, nem is kell a pirításhoz olajat használni, csak arra vigyázz, hogy könnyen megég. Használhatod süteményekbe, müzlibe. Ha egyszer ráérzel az ízére, változatos módon be tudod építeni ezt a finom K-vitamin- és vasforrást.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés