A migrént kiváltó ételek és italok közé elsősorban olyan élelmiszerek tartoznak, amelyek koffeint, alkoholt vagy nátrium-glutamátot tartalmaznak. Ha a jövőben el szeretnéd kerülni a hasogató fejfájást, tudj meg többet azokról az ételekről és étkezési szokásokról, amelyek segíthetnek megelőzni a migrént.
Ezért okoznak migrént az ételek
Aki migrénes fejfájással küzd, annak sokszor nem csupán órákra, hanem akár napokra is kizökken az élete a jól megszokott kerékvágásból. Ennek a neurológiai betegségnek számos tünete van. A hányingerrel, hányással, fényre, zajokra való érzékenységgel társuló fejfájásokat sokan csak úgy tudják átvészelni, ha a panaszok megszűnéséig gyógyszerrel csillapítják a tüneteket, és elhúzódnak egy csendes, besötétített szobába.
Míg a migrén részben genetikai tényezőkre vezethető vissza, a rohamok látszólag véletlenszerűen, főként túlzott izgatottságot okozó külső környezeti tényezők miatt következhetnek be, melyek hatással lehetnek a szürkeállományra, vagyis az agynak azon részére, amely az érzékszervi és motoros működésért, a látásért, az ízlelésért, a hallásért és a memóriáért felel. Emiatt növelheti a migrén kialakulásának kockázatát mindaz, amit megeszünk.
Ételek és italok, amelyek migrént okoznak
A lüktető, szaggató, fejfájást mindenkinél más-más élelmiszer válthatja ki. Az, hogy kinek melyik okoz migrént, gyakran nemcsak attól függ, hogy mit, hanem attól is, mennyit eszik az adott ételből. Íme azok az ételek és italok, amelyek a leggyakrabban vezetnek fejfájáshoz.
Alkohol
A krónikus migrénben szenvedőknek általánosságban okozhat fejfájást az alkohol, de közülük is leginkább a vörösbor híres arról, hogy migrént vált ki.
Az alkoholban számos olyan vegyület, például tiramin, hisztamin és szulfitok találhatók, amelyek rohamot válthatnak ki. A kutatások szerint a krónikus migrénben szenvedők a kellemetlen másnapos állapotot nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg még akkor is, ha kevesebb alkoholt isznak, mint a nem migrénesek.
Kávé
A kávéban lévő koffein kis mennyiségben enyhítheti a migrénes fájdalmat, ezért lehet összetevője néhány vény nélkül kapható fejfájást csillapító gyógyszernek.
Ám a túlzásba vitt kávéfogyasztás vagy épp a nem megfelelő napszakban elfogyasztott fekete akár migrénes rohamot is kiválthat.
Egy 2020-as kutatás szerint nemcsak túl sok kávé, hanem a koffeinelvonás – ami jelentheti akár azt is, hogy valaki elhagyja a szokásos napi adagját – is gyakori kiváltó oka lehet a migrénnek.
Ha következetesen tartjuk magunkat a megszokott napi koffeinadagunkhoz, és mindennap ugyanabban az időszakban, ugyanabban a mennyiségben fogyasztjuk el a kávénkat, csökkentjük az esélyét, hogy fejfájásunk legyen.
Csokoládé
Bár egyes tanulmányok szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a csokoládé és a migrén között összefüggés lenne, nem árt tudni, hogy a csokoládé is egyfajta koffeinforrás, valamint hozzájárul ahhoz, hogy felszabaduljanak a szervezetünkben a migrénben szerepet játszó, sejtek közti ingerületet átvivő anyagok.
Egy étkezési napló vezetése lehet a legjobb módja annak, hogy valaki megtudja, okozhat-e neki fejfájást a csokoládé.
Érlelt sajtok és más tejtermékek
A megfigyelések szerint a sajtok közül a kéksajt, a brie, a cheddar és a feta tartalmazza azt a tiramin nevű aminosavat, amely egyes embereknél migrént válthat ki.
Mindemellett a tejtermékekről ismert, hogy az arra érzékenyeknél – a migrén szempontjából is problémás – gyulladásos tüneteket okoznak.
Élelmiszer-adalékanyagok
A nátrium-glutamát – más néven mononátrium-glutamát vagy E621 – az egyik leggyakrabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag.
A glutaminsav nátriummal alkotott sója és az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer két olyan élelmiszer-adalékanyag, amelyekről ismert, hogy migrént válthatnak ki. Ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy az említett adalékanyagok gyulladást okoznak a szervezetben.
Mindemellett fontos tudni, hogy a világ leggyakoribb mesterséges édesítőszereként használt aszpartám, melyet több mint hatezer élelmiszerben és italban megtalálunk, olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet a migrén mellett, mint a stroke, a daganatos megbetegedések és az Alzheimer-kór.
Pácolt és feldolgozott húsok
Az olyan feldolgozott hústermékek, mint például a virsli, a kolbász és a különféle felvágottak, nitrátokat tartalmazhatnak. Ezekről a vegyületekről tudni kell, hogy értágító hatásuk van, ami migrénes fejfájást válthat ki. Emellett a feldolgozott húskészítmények szintén gyulladást okozó ételek, éppen ezért dupla kockázatot jelenthetnek a migrénre hajlamosaknak.
Energizáló sportitalok
Az egészségesnek hitt, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított energizáló sportitalok túlzásba vitt fogyasztása is migrént válthat ki. Ennek oka, hogy a speciális folyadékokat úgynevezett niacinnal (B3-vitamin) dúsítják, amely a B-komplex része, és fontos szerepet játszik a szervezet hatékony működésében. Főként a megfelelő koleszterinszint szabályozásban kulcsfontosságú. Ám, a túlzásba vitt B-vitamin-fogyasztásnak értágító hatása lehet, ami egyeseknél migrént válthat ki.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés