Ha te is ezeket eszed, ne csodálkozz, hogy fáj a fejed

GettyImages-1281125803
Olvasási idő kb. 5 perc

Bizonyos ételek és rossz étkezési szokások akár migrént is okozhatnak. Ha eddig te is a csokoládétól vagy a kávétól remélted, hogy majd csillapítja a lüktető fejfájást, akkor rosszul tetted, mert ezek is a „bűnösök” közé tartoznak. Sőt, van köztük egészségesnek hitt ital is.

A migrént kiváltó ételek és italok közé elsősorban olyan élelmiszerek tartoznak, amelyek koffeint, alkoholt vagy nátrium-glutamátot tartalmaznak. Ha a jövőben el szeretnéd kerülni a hasogató fejfájást, tudj meg többet azokról az ételekről és étkezési szokásokról, amelyek segíthetnek megelőzni a migrént. 

Ezért okoznak migrént az ételek

Aki migrénes fejfájással küzd, annak sokszor nem csupán órákra, hanem akár napokra is kizökken az élete a jól megszokott kerékvágásból. Ennek a neurológiai betegségnek számos tünete van. A hányingerrel, hányással, fényre, zajokra való érzékenységgel társuló fejfájásokat sokan csak úgy tudják átvészelni, ha a panaszok megszűnéséig gyógyszerrel csillapítják a tüneteket, és elhúzódnak egy csendes, besötétített szobába. 

Migrénes fejfájással a legjobb egy sötét szobába elhúzódni és pihenni
Migrénes fejfájással a legjobb egy sötét szobába elhúzódni és pihenniGuido Mieth / Getty Images Hungary

Míg a migrén részben genetikai tényezőkre vezethető vissza, a rohamok látszólag véletlenszerűen, főként túlzott izgatottságot okozó külső környezeti tényezők miatt következhetnek be, melyek hatással lehetnek a szürkeállományra, vagyis az agynak azon részére, amely az érzékszervi és motoros működésért, a látásért, az ízlelésért, a hallásért és a memóriáért felel. Emiatt növelheti a migrén kialakulásának kockázatát mindaz, amit megeszünk.

Ételek és italok, amelyek migrént okoznak

A lüktető, szaggató, fejfájást mindenkinél más-más élelmiszer válthatja ki. Az, hogy kinek melyik okoz migrént, gyakran nemcsak attól függ, hogy mit, hanem attól is, mennyit eszik az adott ételből. Íme azok az ételek és italok, amelyek a leggyakrabban vezetnek fejfájáshoz.

Alkohol

A krónikus migrénben szenvedőknek általánosságban okozhat fejfájást az alkohol, de közülük is leginkább a vörösbor híres arról, hogy migrént vált ki.

Bizonyított tény, hogy a vörösbor fejfájást okozhat
Bizonyított tény, hogy a vörösbor fejfájást okozhatCavan Images / Getty Images Hungary

Az alkoholban számos olyan vegyület, például tiramin, hisztamin és szulfitok találhatók, amelyek rohamot válthatnak ki. A kutatások szerint a krónikus migrénben szenvedők a kellemetlen másnapos állapotot nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg még akkor is, ha kevesebb alkoholt isznak, mint a nem migrénesek.

Kávé

A kávéban lévő koffein kis mennyiségben enyhítheti a migrénes fájdalmat, ezért lehet összetevője néhány vény nélkül kapható fejfájást csillapító gyógyszernek. 

Figyeljünk arra, mikor és mennyi kávét iszunk
Figyeljünk arra, mikor és mennyi kávét iszunkGuido Mieth / Getty Images Hungary

Ám a túlzásba vitt kávéfogyasztás vagy épp a nem megfelelő napszakban elfogyasztott fekete akár migrénes rohamot is kiválthat.

Egy 2020-as kutatás szerint nemcsak túl sok kávé, hanem a koffeinelvonás – ami jelentheti akár azt is, hogy valaki elhagyja a szokásos napi adagját – is gyakori kiváltó oka lehet a migrénnek.

Ha következetesen tartjuk magunkat a megszokott napi koffeinadagunkhoz, és mindennap ugyanabban az időszakban, ugyanabban a mennyiségben fogyasztjuk el a kávénkat, csökkentjük az esélyét, hogy fejfájásunk legyen.

Csokoládé

Bár egyes tanulmányok szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a csokoládé és a migrén között összefüggés lenne, nem árt tudni, hogy a csokoládé is egyfajta koffeinforrás, valamint hozzájárul ahhoz, hogy felszabaduljanak a szervezetünkben a migrénben szerepet játszó, sejtek közti ingerületet átvivő anyagok. 

A fejfájást okozó „bűnös” ételek között ott lehet a csokoládé is
A fejfájást okozó „bűnös” ételek között ott lehet a csokoládé isImstepf Studios Llc / Getty Images Hungary

Egy étkezési napló vezetése lehet a legjobb módja annak, hogy valaki megtudja, okozhat-e neki fejfájást a csokoládé. 

Érlelt sajtok és más tejtermékek

A megfigyelések szerint a sajtok közül a kéksajt, a brie, a cheddar és a feta tartalmazza azt a tiramin nevű aminosavat, amely egyes embereknél migrént válthat ki.
Mindemellett a tejtermékekről ismert, hogy az arra érzékenyeknél – a migrén szempontjából is problémás – gyulladásos tüneteket okoznak.

Élelmiszer-adalékanyagok

A nátrium-glutamát – más néven mononátrium-glutamát vagy E621 – az egyik leggyakrabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag.

A felvágottakban lévő adalékanyagok is fejfájást okozhatnak
A felvágottakban lévő adalékanyagok is fejfájást okozhatnakWestend61 / Getty Images Hungary

A glutaminsav nátriummal alkotott sója és az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer két olyan élelmiszer-adalékanyag, amelyekről ismert, hogy migrént válthatnak ki. Ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy az említett adalékanyagok gyulladást okoznak a szervezetben. 

Mindemellett fontos tudni, hogy a világ leggyakoribb mesterséges édesítőszereként használt aszpartám, melyet több mint hatezer élelmiszerben és italban megtalálunk, olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet a migrén mellett, mint a stroke, a daganatos megbetegedések és az Alzheimer-kór.

Pácolt és feldolgozott húsok

Az olyan feldolgozott hústermékek, mint például a virsli, a kolbász és a különféle felvágottak, nitrátokat tartalmazhatnak. Ezekről a vegyületekről tudni kell, hogy értágító hatásuk van, ami migrénes fejfájást válthat ki. Emellett a feldolgozott húskészítmények szintén gyulladást okozó ételek, éppen ezért dupla kockázatot jelenthetnek a migrénre hajlamosaknak.

Energizáló sportitalok

Az egészségesnek hitt, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított energizáló sportitalok túlzásba vitt fogyasztása is migrént válthat ki. Ennek oka, hogy a speciális folyadékokat úgynevezett niacinnal (B3-vitamin) dúsítják, amely a B-komplex része, és fontos szerepet játszik a szervezet hatékony működésében. Főként a megfelelő koleszterinszint szabályozásban kulcsfontosságú. Ám, a túlzásba vitt B-vitamin-fogyasztásnak értágító hatása lehet, ami egyeseknél migrént válthat ki.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek