Az elmúlt években sokat változtak a táplálkozási szokásaink. Legutóbb az időszakos böjt söpört végig divatos diétahullámként a világon, ami miatt megeshet, hogy valaki szokatlan időpontban reggelizik, vagy akár teljesen ki is hagyja a nap első étkezését.
Az sem mindegy, hogy mit eszünk
A reggeli elfogyasztása sok szempontból fontos egészségünk megőrzése érdekében. De ugyanígy nagy jelentősége van annak is, hogy mit eszünk reggelire. Ha például olyan ételekkel kezdjük a napot, amelyek gyulladást okozhatnak, azzal többet ártunk, mint használunk.
Egy nemrégen elvégzett kutatás során a szakemberek arra keresték a választ, hogy a reggeli kihagyása, illetve a reggel fogyasztott, gyulladást is okozó élelmiszerek milyen összefüggésben állnak a depresszió kialakulásával.
A vizsgálatba több mint húszezer fiatalkorú és középkorú felnőttet vontak be annak érdekében, hogy kielemezzék a résztvevők reggelizési szokásait. A kutatók nemcsak azt követték nyomon, hogy ki mikor reggelizik, hanem arra is kíváncsiak voltak, hogy a megfigyelt személyek milyen élelmiszereket választottak, és azok okozhattak-e gyulladást a szervezetben.
Jobb közérzetet biztosít
A kutatás rámutatott arra, hogy a reggeli kihagyása akár depresszióhoz is vezethet, ahogyan az is, ha valaki gyulladásra hajlamosító ételt fogyaszt. Ezzel szemben azoknál sokkal kisebb a mentális és a krónikus betegségek kialakulásának kockázata, akik rendszeresen reggeliztek. Sőt, a reggeli akár csökkentheti is a gyulladást és a depressziót.
Az orvosok megállapították továbbá, hogy a reggeli kihagyása és a gyulladást okozó étrend mellett további depresszióra hajlamosító tényező az is, ha valaki elhanyagolja a rendszeres testmozgást, dohányzik, cukorbeteg, illetve szív- és érrendszeri problémában szenved.
A kutatásban részt vevők közül legfőképpen az említett kockázati tényezőkkel élő nők voltak többségében érintettek.
Fontos tehát, hogy az élelmiszer-választáson túl egyéb életmódbeli döntések is szerepet játszottak a mentális egészség megőrzésében vagy romlásában, és a betegségek tünetei – legyen szó testi vagy mentális elváltozásról – rendszeres reggelizési szokással és egészséges életmóddal csökkenthetőknek bizonyultak.
Ezeket együk reggelire, hogy elkerüljük a gyulladást
Ha fontos az egészségünk megőrzése, válasszunk reggelire olyan ételeket, amelyek megelőzik vagy csökkentik a szervezetünkben a gyulladás kialakulását. Ilyen lehet például a teljes kiőrlésű gabonából vagy a zabpehelyből készült reggeli, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot. De jó választás lehet egy alacsony zsírtartalmú joghurt friss gyümölccsel vagy zöldséggel, de szintén meghálálja a szervezetünk, ha a tojás mellé alacsony zsírtartalmú fehérjéket fogyasztunk.
Érdemes elkerülni az olyan gyulladást okozó ételeket, mint a péksütemények és fánkok, a feldolgozott húsok, valamint a magas telített zsírtartalmú szalonna és kolbász, a fehér kenyér és a cukros gabonapehely. Továbbá javasolt a kávéból is elhagyni a cukrot.
A szakemberek véleménye szerint időszakos böjt alatt is érdemes a reggelit beütemezni az étrendbe, ugyanis egy nemrégiben készült tanulmány azt igazolta, hogy a reggelit is tartalmazó böjtölés előnyösebb volt az általános egészségi állapot és a fogyás szempontjából, mint az, amelyikből kimaradt a nap első étkezése.
A szakemberek nemrég megállapították, hogy egészségünk érdekében nagyon fontos, hogy jól időzítsük a déli étkezésünket is. Olvasd el az erről szóló cikkünket, hogy a nap minden étkezése valóban az egészségedet szolgálja.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés