Ez történik a szervezetedben, ha elkezdesz étrend-kiegészítőt szedni

GettyImages-521677880
Olvasási idő kb. 5 perc

Az étrend-kiegészítők rendeletben meghatározott mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint ezek vegyületeit tartalmazzák. Mikor vegyük be, mikor érezzük majd a hatásukat, mi befolyásolja, hogy melyik vitamin hogyan szívódik fel a szervezetünkben, egyáltalán van-e értelme mindennap vitamint szedni?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a választ a fentebb feltett kérdésekre, hogy kiderüljön, valóban megéri-e étrend-kiegészítőkkel vitamint szedni, tényleg olyan előnyökkel jár-e, mint amit tulajdonítunk neki. 

Az egyik legkomplexebb étrend-kiegészítő: így válassz multivitamint

A multivitamin általában tabletta, kapszula vagy folyékony formában kapható étrend-kiegészítő, amely számos alapvető vitamin és ásványi anyag, egyebek között A- , C- , D- , E- és K-vitamin, valamint kalcium, magnézium és cink kombinációját tartalmazza. A multivitaminok összetétele eltérő lehet, éppen azért, hogy mindig azt a vitamin- és ásványianyag-forrást biztosítsa, amire éppen szüksége van a szervezetünknek, de a táplálkozás során nem jutunk hozzá.

Mindig az egyedi igényeinknek megfelelően válasszunk étrend-kiegészítőt a vitaminok beviteléhez
Mindig az egyedi igényeinknek megfelelően válasszunk étrend-kiegészítőt a vitaminok beviteléhezTrevor Williams / Getty Images Hungary

A szakemberek azt javasolják, hogy a cél elérése érdekében mindig saját, egyedi igényünknek megfelelően válasszunk multivitamint, ügyelve arra, hogy az mindig az életkorunknak és az igényeinknek megfelelő legyen, és harmadik féltől származó, szakhatóság által teszteléssel ellenőrzött legyen.

Ezek a tényezőt javítják az étrend-kiegészítők összetevőinek felszívódását

Ha a vitaminokat étkezés közben vesszük be, az fokozhatja a felszívódásukat. Ez különösen igaz az olyan zsírban oldódó vitaminokra, mint például az A-, D-, E- és K-vitamin, melyeknek zsírra van szükségük a megfelelő oldódáshoz. A szakértők szerint 5-10 gramm zsírmennyiség elegendő ahhoz, hogy segítse a szervezetet az összes tápanyag felvételében. Ez például két tojásnak, egy pohár 2,8%-os tehéntejnek, néhány szelet hideg lazacnak vagy néhány falat avokádónak felel meg.

A multivitaminok összetétele változó
A multivitaminok összetétele változósefa ozel / Getty Images Hungary

Az emésztési problémák, mint például a kevés gyomorsav, a cöliákia vagy a gyulladásos bélbetegség akadályozhatja a szervezet vitamin- és ásványianyag-hasznosító képességét, akár élelmiszerekből, akár étrend-kiegészítőkből szeretnénk bármelyikhez is hozzájutni. 

Az emésztési problémák kezelése javíthatja a tápanyagok felszívódását.

Ennyi idő kell, hogy hasson az étrend-kiegészítőben lévő vitamin

A szakemberek szerint bizonyos vitaminok esetében négy-hat hétig is eltarthat, mire az első bevételtől kezdve érezni kezdjük az étrend-kiegészítő jótékony hatását.
Multivitamin esetében ez az idő akár két-három hónap is lehet, attól függően, hogy kinek-kinek a szervezete mennyire képes hasznosítani a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

Ha az élelmiszerekből nem jutunk elegendő vitaminhoz, érdemes étrend-kiegészítőt szedni
Ha az élelmiszerekből nem jutunk elegendő vitaminhoz, érdemes étrend-kiegészítőt szedniSvetlana Repnitskaya / Getty Images Hungary

Különféle betegségek esetén legalább egy hónap türelmi időszak mindenképpen javasolt annak érdekében, hogy megtapasztaljuk, a vitamin vagy az étrend-kiegészítő hatással van-e a szervezetünkre. Ezen időszak után pedig érdemes egy kis szünetet tartani, és összehasonlítani, hogyan éreztük magunkat akkor, amikor szedtük, és mit tapasztaltunk akkor, amikor nem szedtük az adott vitamint.

Ez történik a szervezeteddel, ha mindennap étrend-kiegészítőt szedsz

Amikor elkezdjük a vitaminokat szedni, a hatások annak megfelelően változhatnak, hogy milyen speciális tápanyagszükségleteink vannak, szervezetünk mennyire tudja felszívni a vitaminokat és az ásványi anyagokat, illetve, hogy milyen típusú étrend-kiegészítőt kezdünk el szedni.

Megszűnik a fáradtság, szebb lesz a bőr: akinek kiürült a C-vitamin-raktára, igen gyorsan érezni fogja a C-vitamin-bevitel előnyeit, miután megszűnik a folyamatos fáradtságérzet, de emellett javul a bőr és az immunrendszer állapota is.

Nem véletlen, hogy számos arcápolási termék tartalmaz C-vitamint
Nem véletlen, hogy számos arcápolási termék tartalmaz C-vitamintYana Iskayeva / Getty Images Hungary

Ellenálló immunrendszer: azok, akik folyamatosan szednek vitamint kevésbé lesznek fogékonyak például a megfázásra, köszönhetően a C- és E-vitaminok immunerősítő hatásának. 

Erősebb csontok, kiegyensúlyozottabb idegrendszer: a B12- és D-vitamin következetes bevitele támogathatja a csontok egészségét és a neurológiai funkciókat.

Ilyen mellékhatásai lehetnek, ha az étrend-kiegészítővel új vitamint viszünk be

Ha egy új vitamint kezdünk el szedni, mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy jelentkezhetnek mellékhatások. Egyes multivitaminok alkalmazása esetén megváltozhatnak a székelési szokások, és a gyomrunk is érzékenyen reagálhat, jelentkezhet hasfájás, hányinger, hasmenés, székrekedés, és a vizelet színe is megváltozhat. Fontos tudni, hogy bizonyos vitaminok növelhetik néhány egészségügyi probléma kockázatát. Például kimutatták, hogy a nagy dózisú C-vitamin növeli a vesekő kialakulásának valószínűségét.

Kutatások igazolják, hogy a gyulladás csökkentésének egyik legjobb módja nem a gyógyszeres szekrényben, hanem a kiskertekben rejlik. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, milyen idényzöldségek és -gyümölcsök fogyasztásával küzdhető le a gyulladás. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek