Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy-egy késő esti nehezebb vacsora, vagy esetleg egy bő zsírban sült és intenzíven fűszeres étkezés után a gyomrunk szinte szétrobbant a fájdalomtól, a megnövekedett gyomorsavunk mardosta a nyelőcsövünket, és megfogadtuk, hogy nemhogy nehezen emészthető dolgokat, de leginkább semmit nem fogunk enni soha többé. Ha ez csak alkalmanként fordul elő (például nagyobb ünnepekkor, amikor a nap nagy része étkezéssé alakul), általában nem okoz problémát, hiszen olyankor néhány napos diétázás általában rendbe teszi a dolgokat.
Viszont ha ezek a tünetek gyakran és szinte étkezésektől függetlenül jelentkeznek, akkor bizony komolyabban utána kell járnunk, és kiderítenünk, mi is okozhatja ezt a kellemetlen panaszt, fájdalmat. Ilyenkor érdemes végiggondolni a napi étrendünket (segít, ha 2-3 napig táplálkozási naplót vezetünk), tételesen megnézni az egyes étkezéseket és megkeresni azokat a pontokat, amelyeken változtatni szükséges az állapotunk javulása érdekében.
Mi okozhat gyomorégést, refluxot?
- kevés, általában nagyobb adagú, gyorsan elfogyasztott étkezés
- bő zsírban sült, nehezen emészthető ételek
- koffeintartalmú italok, kávé, alkohol és fűszeres ételek
- túlsúly, mozgásszegény életmód
- egyes gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, izomlazítók, vérnyomáscsökkentők
- gyógyszerek-vitaminok éhgyomorra történő bevétele
- túl sok cukor fogyasztása, késő esti, közvetlenül lefekvés előtti nassolás
A felsorolt táplálkozási hibák mind-mind megnehezítik az emésztést, megnövelik a gyomorsav mennyiségét, illetve csökkentik a gyomor záróizmának erősségét, ennek pedig egyenes következménye a túlzott gyomorsavtermelés, a kellemetlen savasságérzés, valamint a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaürülése.
Szerencsére a rossz táplálkozási és életmódbeli szokásaink megváltoztatásával és egy kis odafigyeléssel nagyon sokat segíthetünk magunkon, és jobbá tehetjük az emésztésünket.
Ezeket edd és tedd, ha szeretnéd elkerülni a gyomorégést és segíteni az emésztést
- Mindig szánj időt az étkezésekre, az ételeidet lassan és komótosan fogyaszd el! Ha valami miatt kevés időd jut erre, mert mondjuk dolgozol, válassz könnyebben emészthető dolgokat, például rostbő kekszeket, gyümölcsöket, és csak ha van pár perced leülni, akkor egyél komolyabb főtt ételeket.
- Próbáld tartani a napi 3 fő- és 2 kisétkezés (tízórai, uzsonna) rendjét! Figyelj arra, hogy egyszerre csak „normál” adagokat egyél, kerüld a túlzásokat.
- Ritkábban vagy egyáltalán ne fogyassz nagyon intenzív, erős, csípős, fűszeres ételeket!
- Semmiképpen ne éhgyomorra vedd be a vitaminjaidat, gyógyszereidet (kivéve, ha kifejezetten úgy kell), és a reggeli kávédat is igyekezz legalább pár szem keksz után meginni!
- Kerüld a szénsavas italokat, mert azoknak nagyon erős a savasító hatásuk.
- Csökkentsd a cukorbeviteled!
- Kerüld a bő zsírban/olajban sült ételeket (az állapotodat ronthatja, ha ezeket zsírosabb tejtermékekkel – sajttal, tejföllel – együtt fogyasztod), és ne fogyassz magas zsírtartalmú élelmiszereket!
- Délután és este már ne egyél gyümölcsöt.
- Vacsorára könnyebben emészthető (akár főtt) ételt fogyassz, lefekvés előtt egyél meg 1-2 szem kekszet, de arra mindenképpen figyelj, hogy a keksz ne tartalmazzon cukrot.
- Igyál emésztést segítő, gyomorsavcsökkentő gyógyteákat, gyógyvizeket!
- Igyekezz csökkenteni a téged érő stresszt, mozogj rendszeresen, keresd meg a saját stresszkezelési módszered!
(A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.)
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés