A pesto egy sűrű, zöld szósz, amely az olaszországi Genovából származik. A hagyományosan fokhagymával, fenyőmaggal, bazsalikommal, sajttal és olívaolajjal készült pesto karakteres, gazdag ízvilággal rendelkezik.
Ez az ízletes szósz használható tészta- vagy pizzaszószként, mártogatósként, salátaöntetként és akár szendvicskrémként is.
Az étel zsírtartalmától sem kell megijedni
Miután a mediterrán étrend részeként ismert pesto tápláló összetevőkből készül, a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos eleme is lehet. Csupán minimális szénhidrátot tartalmaz, kalóriájának több mint fele olívaolajból, sajtból és fenyőmagból származik, ám ezek javarészt úgynevezett egészséges zsírok. A szósz fehérjét csak elvétve tartalmaz, ezért fűszerként nemcsak olyan szénhidrátban gazdag ételekkel párosítható, mint a tészta, pizza és a szendvicsek, hanem felhasználható más, magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek ízesítésére is. Bár nem bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban,

Igen váratlan és kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, hogyha ezeket az egészségesebb ételeket kezded el fogyasztani.
Tovább olvasomde a pestóban van kalcium, foszfor, kálium és magnézium, valamint B12-, E-, C-, B9- és A-vitamin.

Így védi az egészségünket az olasz pesto
A pesto bizonyos összetevőinek, legfőképpen az olívaolajnak, számos egészségvédő hatása van. Az alábbiakban ezek közül a legjelentősebbeket gyűjtöttük össze. Nézzük, miért érdemes a pestót minél többször beiktatni az étrendünkbe!
Megvéd a ráktól
A fokhagyma, a fenyőmag, az olívaolaj és a bazsalikom az antioxidánsok gazdag forrása, amelyek meggátolhatják a gyulladást elősegítő vegyületek termelődését a szervezetben. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szabad gyökök által okozott károk elleni védekezésben, csökkentve számos betegség, köztük a cukorbetegség, a szívbetegség és számos daganattípus, egyebek között a mell-, a gyomor-, a hasnyálmirigy- és a májrák kockázatát.

Bár a savas refluxot egyetlen étel sem gyógyítja meg, vannak olyan élelmiszerek, amelyek megakadályozhatják a tünetek kialakulását.
Tovább olvasom
A pesto összetevői révén képes megakadályozni a rákos sejtek növekedését, vagy akár el is pusztíthatja azokat.
Bizonyított tény továbbá, hogy a pesto összetevői hozzájárulnak az Alzheimer-kór és demencia megelőzéséhez is.
Óvja a szívet és az ereket
Az olívaolajnak számos egészségügyi előnye van, ezek egyike, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Éppen ezért javasolt az olyan magas zsírtartalmú ételeket – mint például a margarin, a vaj, a tejtermékek és a majonéz – olívaolajjal helyettesíteni.
Ezzel megelőzhetjük a szívroham és a szélütés kockázatát.
Csökkenti a koleszterinszintet
Az élelmiszerekben megtalálható zsíroknak négy különböző típusa létezik: a telített zsírok, a transzzsírok, az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok. Míg a telített zsírok növelhetik az LDL-koleszterin, vagy más néven a „rossz” koleszterin szintjét, addig az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerek, mint például a pesto, segíthetnek csökkenteni a vér LDL-koleszterinszintjét, és támogathatják a HDL, vagyis a „jó” koleszterinszintet. Ezen túlmenően a pesto a bazsalikomlevélből származó antioxidánsok és illóolajok, valamint a fokhagyma hatására javíthatja a vérnyomást is.

Segíthet a testsúly szabályozásában
A pesto egy hagyományos olasz étel, így része a mediterrán étrendnek, amellyel kapcsolatban kutatások igazolták, hogy hosszú távon segíti a testsúly megőrzését és a fogyást is.
Elpusztítja a baktériumokat
Az olívaolajon végzett laboratóriumi vizsgálatok azt is mutatják, hogy képes megakadályozni a baktériumok, illetve más mikrobák növekedését. Emellett a fokhagyma növényi vegyületeiről is közismert, hogy az olívaolajhoz hasonlóan antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ez pedig azt jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, vagyis a baktériumokon kívül a gombákat és a vírusokat is.
Vajon mennyi joghurtot kell ennünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a tejtermék jótékony hatásait? Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, elegendő-e, ha egy hétig beiktatod az étrendedbe!

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés