A pesto egy sűrű, zöld szósz, amely az olaszországi Genovából származik. A hagyományosan fokhagymával, fenyőmaggal, bazsalikommal, sajttal és olívaolajjal készült pesto karakteres, gazdag ízvilággal rendelkezik.
Ez az ízletes szósz használható tészta- vagy pizzaszószként, mártogatósként, salátaöntetként és akár szendvicskrémként is.
Az étel zsírtartalmától sem kell megijedni
Miután a mediterrán étrend részeként ismert pesto tápláló összetevőkből készül, a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos eleme is lehet. Csupán minimális szénhidrátot tartalmaz, kalóriájának több mint fele olívaolajból, sajtból és fenyőmagból származik, ám ezek javarészt úgynevezett egészséges zsírok. A szósz fehérjét csak elvétve tartalmaz, ezért fűszerként nemcsak olyan szénhidrátban gazdag ételekkel párosítható, mint a tészta, pizza és a szendvicsek, hanem felhasználható más, magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek ízesítésére is. Bár nem bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban,
de a pestóban van kalcium, foszfor, kálium és magnézium, valamint B12-, E-, C-, B9- és A-vitamin.
Így védi az egészségünket az olasz pesto
A pesto bizonyos összetevőinek, legfőképpen az olívaolajnak, számos egészségvédő hatása van. Az alábbiakban ezek közül a legjelentősebbeket gyűjtöttük össze. Nézzük, miért érdemes a pestót minél többször beiktatni az étrendünkbe!
Megvéd a ráktól
A fokhagyma, a fenyőmag, az olívaolaj és a bazsalikom az antioxidánsok gazdag forrása, amelyek meggátolhatják a gyulladást elősegítő vegyületek termelődését a szervezetben. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szabad gyökök által okozott károk elleni védekezésben, csökkentve számos betegség, köztük a cukorbetegség, a szívbetegség és számos daganattípus, egyebek között a mell-, a gyomor-, a hasnyálmirigy- és a májrák kockázatát.
A pesto összetevői révén képes megakadályozni a rákos sejtek növekedését, vagy akár el is pusztíthatja azokat.
Bizonyított tény továbbá, hogy a pesto összetevői hozzájárulnak az Alzheimer-kór és demencia megelőzéséhez is.
Óvja a szívet és az ereket
Az olívaolajnak számos egészségügyi előnye van, ezek egyike, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Éppen ezért javasolt az olyan magas zsírtartalmú ételeket – mint például a margarin, a vaj, a tejtermékek és a majonéz – olívaolajjal helyettesíteni.
Ezzel megelőzhetjük a szívroham és a szélütés kockázatát.
Csökkenti a koleszterinszintet
Az élelmiszerekben megtalálható zsíroknak négy különböző típusa létezik: a telített zsírok, a transzzsírok, az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok. Míg a telített zsírok növelhetik az LDL-koleszterin, vagy más néven a „rossz” koleszterin szintjét, addig az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerek, mint például a pesto, segíthetnek csökkenteni a vér LDL-koleszterinszintjét, és támogathatják a HDL, vagyis a „jó” koleszterinszintet. Ezen túlmenően a pesto a bazsalikomlevélből származó antioxidánsok és illóolajok, valamint a fokhagyma hatására javíthatja a vérnyomást is.
Segíthet a testsúly szabályozásában
A pesto egy hagyományos olasz étel, így része a mediterrán étrendnek, amellyel kapcsolatban kutatások igazolták, hogy hosszú távon segíti a testsúly megőrzését és a fogyást is.
Elpusztítja a baktériumokat
Az olívaolajon végzett laboratóriumi vizsgálatok azt is mutatják, hogy képes megakadályozni a baktériumok, illetve más mikrobák növekedését. Emellett a fokhagyma növényi vegyületeiről is közismert, hogy az olívaolajhoz hasonlóan antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ez pedig azt jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, vagyis a baktériumokon kívül a gombákat és a vírusokat is.
Vajon mennyi joghurtot kell ennünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a tejtermék jótékony hatásait? Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, elegendő-e, ha egy hétig beiktatod az étrendedbe!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés