Egy új tanulmány megállapította, hogy a heti tojásfogyasztás megelőzheti a kognitív hanyatlást. Azok, akik hetente öt vagy több tojást ettek, jobb szemantikus memóriával és végrehajtói funkciókkal rendelkeztek, mint azok, akik hetente kevesebbet vagy egyáltalán nem ettek tojást.
A tojás segíthet a memórián
Gyakran hallani, hogy az étrendünk komolyan befolyásolja az egészségünket, a fizikai és a mentális jóllétünket. Az agy egészségét támogató ételek mellett, mint például a leveles zöldségek, a halak és az étcsokoládé, egy friss tanulmány egy újabb ételt talált a kognitív hanyatlás elleni küzdelemben: a tojást. Kiderült, hogy ez egy nagyon sokoldalú reggeli, a memóriától kezdve az új dolgok elsajátításának képességéig segítséget nyújt.
Egy 2024 augusztusában készült tanulmányban a kutatók kapcsolatot találtak a tojásfogyasztás és az idősebb résztvevők kognitív funkciói között – különösen a nőknél. Azok, akik hetente legalább két-négy tojást fogyasztottak, lassabb kognitív hanyatlást mutattak a vizsgált négy évben, mint azok, akik kerülték a tojást. A gyakori tojásfogyasztók emellett jobb eredményeket értek el a szemantikus memóriában és a végrehajtó funkciókban, jobb emlékezet-visszaidézést, alkalmazkodóképességet és problémamegoldó készségeket találtak náluk.
A tanulmányban a kutatók 890 felnőtt (357 férfi és 533 nő) adatait gyűjtötték össze, akik részt vettek egy hosszú távú közösségi alapú megfigyelési kohorsz vizsgálatban. Minden résztvevő 55 év feletti volt, az átlagéletkor 70 és 72 év közé esett.
A résztvevők étkezési szokásait kérdőívek segítségével értékelték 1988-ban és 1991-ben. Teljesítményteszteket is végeztek, amelyek a globális kognitív működést vizsgálták, mint például a nyelv, az orientáció, a figyelem, a felidézés, a végrehajtó funkció, a mentális rugalmasság és a vizuomotoros koordináció (a szem letapogató, követő mozgásainak, valamint a kéz, a láb és testmozgások összerendezésének képessége). Ezeket a készségeket 1992 és 1996 között újraértékelték, a két vizsgálat között eltelt idő körülbelül négy év volt.
A kutatók azt találták, hogy a férfiak 14 százaléka és a nők 16,5 százaléka számolt be arról, hogy soha nem eszik tojást. Ezzel szemben a férfiak 7 százaléka és a nők közel 4 százaléka hetente több mint ötször fogyasztott tojást.
A férfiak nagyobb arányban fogyasztottak tojást, mint a nők, hetente kétszer, négyszer vagy akár több mint ötször is. A nők nagyobb valószínűséggel havonta egy-három alkalommal ettek. Végül azt állapították meg, hogy a több tojást fogyasztó nőknél kevésbé csökkentek a szemantikai memóriát és a végrehajtó funkciókat értékelő folyékonysági pontszámok.
Hogyan hat ez az étel az egészségre?
A tojás tele van az agy egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyagokkal, mint például a B6- és B12-vitamin, folsav és kolin. Bár a kolin talán kevésbé ismert, valójában az agyi funkciók esetén nagyon fontos. Szerepet játszik az acetilkolin nevű neurotranszmitter előállításában, amely elengedhetetlen a memória és a tanulás szempontjából. A nők számára ajánlott napi kolinbevitel körülbelül 425 mg, és egy nagy tojás körülbelül 147 mg kolint tartalmaz, így az egyik legjobb étrendi forrásnak számít.
Ezenkívül gazdag karotinoidokban, köztük luteinben és zeaxantinban, amelyek fontos szerepet játszanak a szem egészségében. Az újabb kutatások azt mutatják, hogy ezek a tápanyagok védő hatással lehetnek az agysejtekre is, csökkentve a kognitív hanyatlás kockázatát és lassítva az Alzheimer-kór előrehaladását.
A szívet károsíthatja a tojás?
A kutatók a tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy tojás koleszterintartalma magas, egy nagy tojás körülbelül 200 milligramm koleszterint tartalmaz, de nem ez okozhat problémát, hanem a magas telítettzsírsav-tartalom. A szakértők szerint azonban a legtöbb ember napi egy-két tojást elfogyaszthat anélkül, hogy ártana a szíve egészségének.
Más ételek támogathatják a szív egészségét. Az antioxidánsokban gazdag ételek, mint például a bogyós gyümölcsök, a spenót és a diófélék, segítenek küzdeni a gyulladások és az oxidatív stressz ellen, amelyek felgyorsíthatják az öregedést és a neurodegeneratív betegségeket. A kurkuma különösen jótékony lehet a memória és az új agysejtek növekedése szempontjából.
A fertőzések okozta gyulladások a kognitív képességekre is súlyos hatással lehetnek. Tudj meg többet a témáról az alábbi cikkünkben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés