10 élelmiszer, ami csökkenti a vérnyomást

GettyImages-1465573004
Olvasási idő kb. 5 perc

A gyógyszereken kívül az életmódváltás, beleértve a megfelelő táplálkozást, szintén sokat segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, hiszen több élelmiszer is vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul közülük több zöldség és gyümölcs már éppen terem, vagy hamarosan a piacokra kerül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a magas vérnyomással élők száma 1990 és 2019 között megduplázódott a világon, 650 millióról 1,3 milliárdra nőtt. Világszerte a magas vérnyomásban szenvedő emberek közel fele nem tud az állapotáról és körülbelül minden ötödiket nem kezelnek megfelelően. Hazánkban a 30-79 éves lakosság mintegy fele, a férfiak 56, a nők 41 százaléka szenved magas vérnyomás betegségben.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mely élelmiszerek segíthetnek a magas vérnyomás csökkentésében.

Bogyós gyümölcsök is segíthetnek

Az áfonya és az eper antioxidáns vegyületeket tartalmaz, ezek az úgynevezett antocianinok, amelyek egyfajta flavonoidok. Kutatások igazolták, hogy az antocianinok és az antocianinban gazdag bogyós gyümölcsök csökkenthetik a vérnyomást. 

A bogyós gyümölcsök is azon élelmiszerek közé tartoznak, amelyek csökkentik a vérnyomást
A bogyós gyümölcsök is azon élelmiszerek közé tartoznak, amelyek csökkentik a vérnyomástCreativ Studio Heinemann / Getty Images Hungary

Banánnal a magas várnyomás ellen

A banán káliumot tartalmaz, amely segíthet a magas vérnyomás kezelésében. Egy közepes méretű banán körülbelül 422 milligramm káliumforrást tartalmaz. 

A banán káliumtartalmával segíti a vérnyomás csökkentését
A banán káliumtartalmával segíti a vérnyomás csökkentésétFloortje / Getty Images Hungary

Miután a kálium csökkenti a nátrium hatását, ezzel enyhíti az erek falára nehezedő nyomást.

Káliumban gazdag élelmiszerek közé tartozik továbbá a kajszibarack, a lencse, az aszalt szilva és a burgonya. Fontos azonban, hogy a vesebetegségben szenvedők mindenképpen forduljanak orvoshoz, mielőtt növelnék a káliumbevitelt.

Ezért érdemes céklát is enni

A cékla fogyasztása rövid és hosszú távon is csökkentheti a vérnyomást a benne lévő nitrátnak köszönhetően. A kutatások szerint a céklalé nitrátja csökkenti a szisztolés vérnyomást az artériás magas vérnyomásban szenvedőknél, de nem befolyásolja a diasztolés vérnyomást.

A cékla csökkenti a vérnyomás felső értékét
A cékla csökkenti a vérnyomás felső értékétinvizbk / Getty Images Hungary

Étcsokoládéval az egészségért

A kakaó, az étcsokoládé egyik összetevője, flavonoidokat, antioxidánst tartalmaz, melyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást. Éppen ezért a csokoládé kis mennyiségben időnként a kiegyensúlyozott étrend része lehet. 

Csokoládét enni nemcsak élvezetes, hanem egészséges is
Csokoládét enni nemcsak élvezetes, hanem egészséges isGabi Musat / 500px / Getty Images Hungary

Kivi mint vérnyomáscsökkentő élelmiszer

Egy vizsgálat szerint, ha naponta fogyasztunk kivit, egyéb előnyök mellett csökkenhet a szisztolés vérnyomás, vagyis az artériákban keringő vér nyomásának a maximum értéke. A kutatók megfigyelték, hogy azoknak az emberek, akik napi 2 kivit ettek reggeli előtt 7 héten át, 2,7 higanymilliméterrel (Hgmm) csökkent a szisztolés vérnyomásuk. 

A kivi rendszeres fogysztása szintén jót tesz vérnyomásnak
A kivi rendszeres fogysztása szintén jót tesz vérnyomásnakJupiterimages / Getty Images Hungary

A kivi C-vitaminban is gazdag, aminek szintén vérnyomás-csökkentő hatása van.

Segít az erek ellazításában a görögdinnye

A görögdinnye egy úgynevezett citrullin nevű aminosavat tartalmaz, ami segít az erek ellazításában, és elősegíti az artériák rugalmasságát. Ezek pedig hozzájárulnak a megfelelő véráramláshoz, ami csökkentheti a magas vérnyomást.

Szívbarát zab

A zab egyfajta béta-glükán nevű rostot tartalmaz, amely jótékony hatással lehet a szív egészségére, beleértve a vérnyomást is. A zabban lévő összetevők azonban nem csupán a magas vérnyomás csökkentésében segíthetnek, hanem hozzájárulhatnak a betegség  megelőzéséhez is, miután védik a szív egészségét. 

A zab a szív és az érrendszer egészségét is védi
A zab a szív és az érrendszer egészségét is védicarlosgaw / Getty Images Hungary

Leveles zöldségek napi egyszer

A leveles zöldségeknek gazdag a nitráttartalma, amelyek segítenek a vérnyomás kezelésében. A kutatások szerint napi legalább egy adag zöld leveles zöldség elfogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ebbe a csoportba tartozik például a fejes káposzta, a kelkáposzta, a spenót és a mángold is.

A fokhagyma még a koleszterint is csökkentheti

A fokhagyma antibiotikus és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amely elsősorban fő hatóanyagának, az allicinnek köszönhető. De a fokhagyma csökkentheti a vérnyomást, az artériás merevséget és a koleszterint. A fokhagyma további előnye, hogy akár a só alternatívája is lehet ízesítőként.

A fokhagyma akár a sót is helyettesítheti az ételekben
A fokhagyma akár a sót is helyettesítheti az ételekbenSimpleImages / Getty Images Hungary

Jótékony hüvelyesek 

A lencse, a borsó és a bab fehérjét és rostot biztosít a szervezet számára, ezért a szakértők szerint jótékony hatással lehet a magas vérnyomásban szenvedők véredényeire. 

A lestyánt kulináris tulajdonságai mellett gyógynövényként is használhatunk, egyebek között kedvezően hat a magas vérnyomásra is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek