A reggeli ideje és tartalma egyaránt lényeges jelentőséggel bír, ezért érdemes kellő hangsúlyt helyezni rá. A következőkből megtudhatod, hogy mikor és mit érdemes enned, hogy jobban bírd a strapát, és ne döntsenek le a lábadról az őszi időszakra jellemző vírusos, bakteriális eredetű betegségek.
Tényleg olyan fontos a reggeli?
Szakemberek szerint a reggeli nélkülözhetetlen tápanyagokkal látja el a szervezetet, és kellő energiával szolgál a nap indításához. Fontosságát kutatások is bizonyítják. Egy 2021-es, több mint 30 ezer ember adatait vizsgáló elemzés úgy találta, hogy azok az egyének, akik kihagyják a reggelit, kevesebb alapvető tápanyaghoz – beleértve a rostokat, a C-, D-, A- és B-vitamint, a kalciumot, a vasat és a foszfort – jutnak hozzá az étrendjükből.
Egy másik, 2021-es áttekintés megállapította, hogy a rendszeresen reggelizőknél alacsonyabb a szívbetegségek és az anyagcserezavarok, például a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Egy harmadik tanulmány pedig kimutatta, hogy a reggeli kihagyása a cirkadián ritmus zavarával, valamint a cukorbetegeknél a nap hátralévő részében magasabb vércukorszinttel járt együtt az étkezés után.
Persze minden ember más és más, ezért hallgatnod kell a testedre. Míg egyesek jobban érzik magukat, ha reggeliznek, mások nem – és ez teljesen rendben van így.
Mikor a legjobb reggelizni?
Kutatók szerint a reggeli idejének túlzott eltolása megemelheti a ghrelin éhséghormon szintjét, ami megnövekedett étvágyat eredményezhet. Számolni kell azzal is, hogy testünk a nap elején a legérzékenyebb az inzulinra, ezért a vércukorszint-szabályozás érdekében a legjobb, ha több kalóriát viszel be reggel vagy kora délután, mint az este során.
Általában ajánlott az ébredés utáni 2 órán belül elfogyasztani a reggelit, mert ez segít az anyagcsere megfelelő működésében.
Melyek a legegészségesebb reggelik?
A reggelinek ideális esetben összetett szénhidrátot, fehérjéket, egészséges zsírokat és különféle mikrotápanyagokat kell tartalmaznia, a hozzáadott cukrot, sót, a telített zsírokat, illetve a feldolgozott ételeket viszont ajánlott kerülni. Dietetikusok szerint a 6 legegészségesebb opció a következő:
1. Joghurt
A joghurt egy rendkívül tápláló étel, amely mindhárom makrotápanyagot – a fehérjét, a szénhidrátot és a zsírt – ízletes köntösben egyesíti. Ez a tejtermék remek alap lehet egy bogyós gyümölcsökből, diófélékből és granolából álló egészséges turmixhoz is.
A joghurt ráadásul probiotikumokat tartalmaz, így a bélrendszer számára is előnyös a fogyasztása.
2. Tojás
A sokféleképpen elkészíthető tojásról szintén elmondható, hogy tele van egészséges tápanyagokkal, köztük fehérjével és egészséges zsírokkal, emellett pedig kolint, B-vitaminokat, D-vitamint, étrendi koleszterint, cinket és vasat tartalmaz, és bár a tojássárgájában van némi étkezési koleszterin, nem kell attól tartanod, hogy árt a szívednek.
3. Chiapuding
A chiapuding az utóbbi években igazán népszerűvé vált – nem véletlenül, hiszen könnyű előre elkészíteni, és kiváló forrása a rostoknak, fehérjéknek és omega-3 zsírsavaknak.
Fogyasztásától energikusabbnak érezheted magad, miközben támogathatod a bélrendszered és az általános egészségügyi állapotodat.
4. Zab
Vannak, akik számára a reggeli egyet jelent a zabpehellyel. Példájukat neked is érdemes követned, mert a szív egészségéhez hozzájáruló rostokat tartalmaz, illetve kellemesen eltelít. Ha unalmasnak találod az ízét, egy kis mézzel, áfonyával vagy egy csipet fahéjjal bármikor feldobhatod (ezek az alapanyagok ráadásul szintén sokrétű egészségügyi előnyöket nyújtanak).
5. Smoothie
Ha reggelire gyorsan összedobsz egy smoothie-t, a benne lévő gyümölcsök és zöldségek (lehetnek fagyasztottak is) révén összetett szénhidrátokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthatsz. Ha ezt egy kevés dióvajjal, len-, chia- vagy kendermaggal toldod meg, egészséges zsírokban és fehérjékben sem fogsz hiányt szenvedni.
6. Teljes kiőrlésű pirítós
A banánnal, avokádóval, füstölt lazaccal, krémsajttal vagy tojás felhasználásával is elkészíthető teljes kiőrlésű pirítós olyan rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a fehér kenyérben nem találhatók meg. Ha változatosságra vágysz, az összetett szénhidrátok miatt remek alternatíva lehet helyette a teljes kiőrlésű palacsinta vagy tortilla is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés