Ez történik a lábaddal, ha rosszul tisztítod az edzőcipődet

GettyImages-1488702257

Már heti pár órányi edzést követően komoly fertőzéseket okozó baktériumtörzsek telepedhetnek meg sportfelszerelésünkön. Bőrhámlás, viszketés, gombásodás és olyan gyulladásos folyamatok is szerepelnek a tünetek között, amik a legkülönfélébb testrészeinket érintik. Sosem gondolnánk, hogy valójában honnan erednek, így a gyógyulási folyamat is sokkal tovább tarthat.

A főként a sportolók számára veszélyes, de az alkalmi testgyakorlóknak is komoly egészségügyi problémákat jelentő betegségeket kerülhetnénk el, ha nem feledkeznénk meg cipőnk megfelelő tisztításáról. 

A viszketéssel kezdődő, elsősorban a lábujjakat és a talpat érintő fertőzések meglehetősen gyakoriak a sportolók között. Atlétalábnak is nevezik azt a körömgombásodással induló kórt, mely gyulladást generálva a lábakon az egész testet megbetegítheti. Sok esetben nem fedezik fel a kapcsolatot a nem megfelelően higiénikus lábbelik és a másodlagos tünetek között, így a gyógyulási folyamat hosszadalmassá válhat. 

A hobbisportolók koszos edzőcipője is igazi baktériumtanya
A hobbisportolók koszos edzőcipője is igazi baktériumtanyaDavid Madison / Getty Images Hungary

Nem csak a sportolók betegsége

Ugyan leggyakrabban a nedves edzőcipőbe izzadt láb okozza a fertőzést, az uszoda vagy a közös zuhanyzó használata is kockázati faktor lehet. Az atlétaláb elsősorban a 12 évnél idősebb férfiakat érinti, de a nők között is egyre gyakrabban fordul elő. Szinte mindig gombás fertőzés előzi meg, ami miatt a cukorbetegek, keringési zavarokkal élők és a krónikusan száraz bőrű emberek sokkal veszélyeztetettebbek. 

Leggyakoribb tünetei között a bőrpír, a viszketés és a hámlás egyaránt előfordul, nem megfelelő kezelés mellett rövid úton felfelé is terjedni kezd, a hajlatokban is megjelenve. A térd, a comb, az ágyéki rész, extrém esetben a felsőtest mozgékonyabb pontjai is érintetté válnak. A bőr gyulladásos folyamatai gyakran vezetnek orbánc kialakulásához is. A Streptococcus baktériumok által terjesztett gyulladás ráadásul a nyirokereken keresztül tovább terjedve okozhat olyan, lázzal és hidegrázással is járó, belső gyulladásokat is, melyek a szervezet legmélyebb szöveteiig is elérhetnek, s a szövetek elhalásával is járhatnak.  

A koszos cipőtől az egész testünk beteggé válhat

Egy amerikai tanulmány három hónapig monitorozta egy profi kosárlabdacsapat játékosainak és edzőinek cipőit, egy részüket egy hónap után rendszeresen fertőtlenítve igyekeztek kitenyészteni az összes olyan mikrobát, mely káros lehet az egészségre. A cipőkben megtelepedő Streptoccus, Enterococcus, Staphyllococcus, valamint E. coli baktériumkolóniákat a napi rendszerességű fertőtlenítés szinte teljesen eltüntette, ám a normál programon történő mosás nem távolította el mindet. 

Az uszoda és a közös zuhany padlója is fertőzhet
Az uszoda és a közös zuhany padlója is fertőzhetVictoria Kotlyarchuk / Getty Images Hungary

Az atlétaláb kialakulásának okaiként egyértelműen a nem megfelelően tisztított cipőket teszik felelőssé. A baktériumokat ugyanis rendkívül nehéz eltávolítani, sőt, talán nem is gondolnánk, hogy ilyen mértékű problémákat okozhatnak, hiszen a köztes réteget, a zoknit általában még a kocasportolók is nemcsak mossák, de esetleg fertőtlenítik is. Ez azonban a fertőzéseknek nem állja útját. Amerikában azonban egy vizsgálatsorozatnak köszönhetően megtalálták a módját egyrészt a házi körülmények között való ideális tisztításnak, de összefoglalták a tisztán tartható sportsurranók jellemzőit a lehető leghatékonyabb fertőtlenítésre alapozva. Előbbit bátran felhasználhatjuk egyéb cipőink esetén is, és a következő felszerelés megvásárlásakor hagyatkozhatunk az alábbiakra, ha hajlamosak vagyunk a fertőzésekre. 

A lábmosás nem elég, meg is kell törölni

Természetesen az első a higiénia saját testünket illetően is, naponta legalább egyszer, illetve a sportolást követően alaposan érdemes lábat mosni, és lábujjainkat egyenként is szárazra törölni. Bár evidensnek tűnhet, de azért leírjuk, hogy mindennap friss, tiszta és száraz zoknit viseljünk. A közös zuhanyzókban és a fürdőkben használjunk papucsot. 

Lábbelink illeszkedjen a lábformánkhoz, hogy ne okozhassa se a lábujjak összetorlódását, sem sérülést a bőrünkön. Ha a lábujjainknak elegendő hely jut, az izzadság is könnyebben távozik közülük. Legyen mosható, könnyen száradó, hogy a mosás és fertőtlenítés során se sérüljön. És ha bármilyen kellemetlen tünetet észlelünk magunkon, ne habozzunk szakorvoshoz fordulni, mielőtt a tünetek rosszabbodnának. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra