Az elmúlt néhány évtizedben kiemelkedően megugrott a különféle cukorhelyettesítőket tartalmazó feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, amely aggasztó egészségügyi következményeket produkált.
Vérrögök kialakulásáért lehet felelős ez az édesítőszer
A kutatók tavaly már felhívták a figyelmet arra, hogy a szintén alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, az eritritol cukorként való használatának milyen egészségkárosító hatásai lehetnek. Most pedig egy friss tanulmányban arról számoltak be, hogy az alacsony kalóriatartalmú cukorpótló xilit összefüggésbe hozható a szívroham, a stroke, illetve a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás kockázatával.
Mindkét esetben laboratóriumi és állatkísérletekkel igazolták, hogy az eritrit és a xilit a vér könnyebb alvadását okozhatja. Hatásukra a leszakadó vérrögök eljuthatnak a szívbe és az agyba, amely során
szívrohamot vagy szélütést válthatnak ki.
A kutatás során egészséges önkénteseknek adtak nyírfacukrot tartalmazó italt, és azt tapasztalták, hogy a xilit szintjük ezerszeresére nőtt, szemben a cukorfogyasztás során, csupán tíz-húsz százalékos glükózszint-emelkedéssel. A vizsgálat során azt találták, hogy azoknál, akiknek a xilitszintje a nyírfacukros ital elfogyasztása után magas volt, a következő három év során körülbelül kétszer nagyobb eséllyel alakult ki szívroham, stroke, vagy növekedett meg a halálozás kockázata, mint azoknál, akik szervezetében alacsony volt ez a szint.
A cukorbetegek vannak a legnagyobb veszélyben
A kísérlet eredményei azért nagyon fontosak, mert becslések szerint a jövőben tovább emelkedik majd a szív- és érrendszeri betegek száma. Ráadásul a xilit fogyasztását elsősorban cukorbetegeknek ajánlják, ám éppen ők vannak a leginkább kitéve a véralvadás veszélyének.
Ez egy újabb figyelmeztetés arra, hogy a vizet nem javasolt alternatív édesítőszereket tartalmazó italokra cserélni.
A xilit egy olcsó, kétélű fegyver
Édes, mint a cukor, ám a kalóriatartalma kevesebb. A xilitet, vagyis a nyírfacukrot gyakran megtaláljuk a cukormentes gumicukorban, rágógumikban, fogkrémekben, szájvizekben, köhögés elleni szirupokban és rágható vitaminokban. Gyakran adják nagyobb mennyiségben cukorkákhoz, pékárukhoz, süteménykeverékekhez, barbecue szószokhoz, ketchuphoz, mogyoróvajhoz, pudingokhoz vagy palacsintasziruphoz, és a sort még hosszan folytathatnánk.
A xilit egy cukoralkohol, egy olyan szénhidrát, amely természetes módon megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a karfiol, a padlizsán, a saláta, a gomba, a spenót, a szilva, a málna és az eper. Az ilyen természetes forrásokban található xilit mennyisége azonban csekély.
Kereskedelmi használatra kukoricacsövekből, nyírfából vagy génmanipulált baktériumokból állítják elő.
Bár természetes édesítőszerként népszerűsítik, mivel a xilit nem emeli meg a vércukorszintet, és alacsony a szénhidráttartalma, ketobarátként is hirdetik. A xilit további előnye, hogy az előállítása olcsóbb, mint a nádcukoré, ezért cukorhelyettesítőként egyre több élelmiszerben használnak belőle.
A kutatások igazolták, hogy az édesítőszerek tulajdonképpen kétélű fegyverek, hiszen, egyes mesterséges édesítőszerek épp az ellenkező hatást váltják ki az anyagcsererendszerben, és arra késztetik a szervezetet, hogy több kalóriát vegyen fel, ez pedig megnehezíti a fogyást.
Ha azt is tudni szeretnéd, hogy melyik az a növényből kivont édesítőszer, amely fogyasztása a keresztallergia miatt problémát jelenthet a parlagfűre érzékenyeknek, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés