Szívrohamot és szélütést okozhat ez az édesítőszer

GettyImages-1397693555
Olvasási idő kb. 4 perc

Az alacsony kalóriatartalmú xilit számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben és fogyasztási cikkben is megtalálható, összetevője például a rágóguminak és a fogkrémnek, de fontos pillére az úgynevezett keto diétának is. Egy friss kutatás eredménye szerint azonban, ha túlzásba visszük a nyírfacukorként is ismert édesítőszer fogyasztását, az szívinfarktust és szélütést is okozhat.

Az elmúlt néhány évtizedben kiemelkedően megugrott a különféle cukorhelyettesítőket tartalmazó feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, amely aggasztó egészségügyi következményeket produkált.

Vérrögök kialakulásáért lehet felelős ez az édesítőszer

A kutatók tavaly már felhívták a figyelmet arra, hogy a szintén alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, az eritritol cukorként való használatának milyen egészségkárosító hatásai lehetnek. Most pedig egy friss tanulmányban arról számoltak be, hogy az alacsony kalóriatartalmú cukorpótló xilit összefüggésbe hozható a szívroham, a stroke, illetve a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás kockázatával.

A kutatás szerint megnő a vérrögképződés kockázata ennek az édesítőszernek a fogyasztásával
A kutatás szerint megnő a vérrögképződés kockázata ennek az édesítőszernek a fogyasztásávalArtur Plawgo / Science Photo Lib / Getty Images Hungary

Mindkét esetben laboratóriumi és állatkísérletekkel igazolták, hogy az eritrit és a xilit a vér könnyebb alvadását okozhatja. Hatásukra a leszakadó vérrögök eljuthatnak a szívbe és az agyba, amely során

szívrohamot vagy szélütést válthatnak ki.

A kutatás során egészséges önkénteseknek adtak nyírfacukrot tartalmazó italt, és azt tapasztalták, hogy a xilit szintjük ezerszeresére nőtt, szemben a cukorfogyasztás során, csupán tíz-húsz százalékos glükózszint-emelkedéssel. A vizsgálat során azt találták, hogy azoknál, akiknek a xilitszintje a nyírfacukros ital elfogyasztása után magas volt, a következő három év során körülbelül kétszer nagyobb eséllyel alakult ki szívroham, stroke, vagy növekedett meg a halálozás kockázata, mint azoknál, akik szervezetében alacsony volt ez a szint.

A cukorbetegek vannak a legnagyobb veszélyben

A kísérlet eredményei azért nagyon fontosak, mert becslések szerint a jövőben tovább emelkedik majd a szív- és érrendszeri betegek száma. Ráadásul a xilit fogyasztását elsősorban cukorbetegeknek ajánlják, ám éppen ők vannak a leginkább kitéve a véralvadás veszélyének.

A cukorbetegeknek tanácsos a xilit helyett más cukorpótlót alkalmazniuk
A cukorbetegeknek tanácsos a xilit helyett más cukorpótlót alkalmazniukkyotokushige / Getty Images Hungary

Ez egy újabb figyelmeztetés arra, hogy a vizet nem javasolt alternatív édesítőszereket tartalmazó italokra cserélni. 

A xilit egy olcsó, kétélű fegyver

Édes, mint a cukor, ám a kalóriatartalma kevesebb. A xilitet, vagyis a nyírfacukrot gyakran megtaláljuk a cukormentes gumicukorban, rágógumikban, fogkrémekben, szájvizekben, köhögés elleni szirupokban és rágható vitaminokban. Gyakran adják nagyobb mennyiségben cukorkákhoz, pékárukhoz, süteménykeverékekhez, barbecue szószokhoz, ketchuphoz, mogyoróvajhoz, pudingokhoz vagy palacsintasziruphoz, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Számos élelmiszerben találkozhatunk az egészségesnek hitt édesítőszerrel
Számos élelmiszerben találkozhatunk az egészségesnek hitt édesítőszerrelWarayoo / Getty Images Hungary

A xilit egy cukoralkohol, egy olyan szénhidrát, amely természetes módon megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a karfiol, a padlizsán, a saláta, a gomba, a spenót, a szilva, a málna és az eper. Az ilyen természetes forrásokban található xilit mennyisége azonban csekély.

Kereskedelmi használatra kukoricacsövekből, nyírfából vagy génmanipulált baktériumokból állítják elő.

Bár természetes édesítőszerként népszerűsítik, mivel a xilit nem emeli meg a vércukorszintet, és alacsony a szénhidráttartalma, ketobarátként is hirdetik. A xilit további előnye, hogy az előállítása olcsóbb, mint a nádcukoré, ezért cukorhelyettesítőként egyre több élelmiszerben használnak belőle. 

A kutatások igazolták, hogy az édesítőszerek tulajdonképpen kétélű fegyverek, hiszen, egyes mesterséges édesítőszerek épp az ellenkező hatást váltják ki az anyagcsererendszerben, és arra késztetik a szervezetet, hogy több kalóriát vegyen fel, ez pedig megnehezíti a fogyást.

Ha azt is tudni szeretnéd, hogy melyik az a növényből kivont édesítőszer, amely fogyasztása a keresztallergia miatt problémát jelenthet a parlagfűre érzékenyeknek, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek