Ezek az élelmiszerek depressziót válthatnak ki, de csak a nőknél

GettyImages-1445924492

Egy friss kutatás során kiderült, melyek azok az ételek, amelyek depressziót okozhatnak a nőknél. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az adott ételek akár súlyosbíthatják is a mentális betegséget.

A Harvard Egyetem Orvostudományi Karán elvégzett kutatás arra kereste a választ, hogy vajon kimutatható-e bármiféle összefüggés az élelmiszerek és a depresszió kialakulásának kockázata között. Az orvosok feltételezése, miszerint bizonyos ételek hangulatzavarhoz vezethetnek, nemrég be is igazolódott.

Ami nem természetes, depressziót okozhat

Az amerikai szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a nagyobb mennyiségben fogyasztott többszörösen feldolgozott ételek és italok fogyasztása, különösen, ha ezeket a termékeket még mesterségesen is édesítették, összefüggésbe hozhatók a depresszió kialakulásával.

A kutatók a nők körében végzett vizsgálat során az étkezés és a depresszió között kerestek kapcsolatot
A kutatók a nők körében végzett vizsgálat során az étkezés és a depresszió között kerestek kapcsolatotJacques Julien / Getty Images Hungary

A tanulmány szerint a fenti ételek mintegy 50 százalékkal nagyobb kockázatot jelentenek azoknál, akik naponta kilencszer vagy annál többször fogyasztják, mint azoknál, akik mindössze csak négy vagy kevesebb adagot esznek a többszörösen feldolgozott, mesterséges módon édesített élelmiszerekből. 

A többszörösen feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak például az előre csomagolt levesek, szószok, a fagyasztott pizza, a készételek, mint például a virsli, a kolbász, a sült krumpli, az üdítők, a bolti sütemények, a cukorkák, a fánk vagy a fagylalt, illetve több mesterséges édesítőszert tartalmazó étel és ital.

A nők és a depresszió kapcsolata

Az orvosok azonban nem csupán a depresszió kialakulása és az ételek összetevői között találtak kapcsolatot.

Felfedezték az is, hogy fennáll a lehetősége a krónikus depresszió súlyosbodásának, ha a betegségben szenvedő egyének mesterséges adalékanyagokkal elkészített ételt fogyasztanak. 

A vizsgálat során a kutatók csak olyan speciális, többszörösen feldolgozott élelmiszereket vizsgáltak, amelyek mesterséges édesítőszerekkel készültek, és elsősorban ezeket hozták összefüggésbe a depresszió fokozott kockázatával.

Ezekre az összefüggésekre jöttek rá a kutatók

De vajon mi lehet az oka annak, hogy a fent említett ételek akár súlyos mentális betegséget is okozhatnak? Az orvosok az összefüggést egyrészt azzal magyarázták, hogy köztudottan kapcsolat van a többszörösen feldolgozott élelmiszerek és a krónikus gyulladás között. A gyulladás pedig számos krónikus betegség kiváltó oka lehet. Korábbi kutatások igazolták, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek férfiaknál vastag- és végbélrákot okoznak, mindkét nemnél összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek kialakulása és a korai halálozás között. 

A többszörösen feldolgozott élelmiszerek veszélye évek óta foglalkoztatja a kutatókat. Már több száz tanulmányban kötötték össze ezeket az ételeket az elhízással, a rákkal, a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a korai halálozással.

Korábban pedig összefüggést találtak a diétás üdítőitalok és gyümölcslevek, valamint a depresszió között. Bizonyított tény, hogy azok, akik mesterséges édesítőszert használtak a kávéjukba és a teájukba, nagyobb valószínűséggel alakultak ki náluk depresszió.

A gyorséttermi ételek mesterséges összetevői gyulladást okozhatnak a szervezetben
A gyorséttermi ételek mesterséges összetevői gyulladást okozhatnak a szervezetbend3sign / Getty Images Hungary

De kapcsolatot találtak a demenciát illetően is. Megállapították, hogy ha valaki a napi kalóriájának több mint 20 százalékát többszörösen feldolgozott élelmiszerekből fedezi, esetében csaknem 30 százalékkal nő a kognitív hanyatlás kockázata. Ez egy napi 2000 kalóriás diéta esetén 400 kalóriát jelent, ami gyorsan összeszalad egy gyorséttermi menü elfogyasztása esetén, hiszen egy kis adag sült krumpli és egy átlagos sajtburger mintegy 530 kalóriát tartalmaz.

Ha mindez még nem lenne elég indok annak érdekében, hogy lemondjunk a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztásáról, akkor szóljon még egy érv ellenük: a mesterséges adalékanyagokkal készült ételek ugyanis hatással vannak a bélflórában keletkező zavarokra is. Ez pedig egy újabb bizonyíték arra, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek összefüggésbe hozhatók a depresszióval. A bélben lévő mikrobák ugyanis hatással vannak a hangulatunkra és az agyműködésünkre.

Kényelmesebb az egészségtelen ételek után nyúlni

A JAMA Network Open folyóiratban néhány hete megjelent tanulmány közel 32 ezer középkorú nő étrendjét vizsgálta meg. A tanulmány nem csupán arra mutatott rá, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek depressziót okozhatnak, hanem kitért arra is, hogy miután az édesített italok és a mesterséges adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek gyors és kényelmes megoldást kínálnak az étkezésre, a súlyosbodó depresszió korai kellemetlenségei arra késztetik a betegeket, hogy nagyobb mértékben fogyasszanak az egészségre káros élelmiszerekeből.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek