Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint a természetes gyümölcslevek, például a 100 százalékos narancslé mérsékelt, napi egy pohár fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát. Ezzel szemben napi két pohár mesterségesen édesített ital és napi két pohár cukorral édesített ital fogyasztása viszont növeli a demencia kockázatát.
Ez az ital megelőzi a demenciát
A kutatásban mintegy 170 ezer demenciában nem szenvedő idős ember vett részt, hogy a szakemberek megállapíthassák, a cukorral édesített italok, a mesterségesen édesített italok és a természetes gyümölcslevek hatással vannak-e az agy szerkezeti változására, illetve a demencia kialakulására. A különféle italokat három éven keresztül kellett elfogyasztaniuk a résztvevőknek, ám megfigyelésük, egészségi állapotuk alakulása még hosszú évekig zajlott. A vizsgálatban nem vettek részt rákkal, szív- és érrendszeri betegséggel, valamint cukorbetegséggel diagnosztizált idősek.
Sok idős ember szenved a demencia különféle formájától. A kognitív funkciók elvesztése befolyásolhatja a gondolkodást, a memóriát és az érvelést, miközben rontja az életminőséget.
Miután a demencia jelenleg egy gyógyíthatatlan állapot, ezért kritikus fontosságú a kockázati tényezők azonosítása a demencia kialakulásának késleltetése vagy megelőzése érdekében.
Sőt, a kutatók megfigyelték, hogy azoknak a férfiaknak, akik több zöldséget fogyasztottak, 34 százalékkal kisebb valószínűséggel volt emlékezetkiesése.
Ezért van igen nagy jelentősége annak a friss kutatásnak, amely azt igazolta, hogy naponta két deciliter 100 százalékos narancslé elfogyasztása nem csupán kiváló C-vitamin-forrás, hiszen folsavat, káliumot, magnéziumot, tiamint és számos antioxidánst is tartalmaz. Mindez pedig jó hatással van az agy egészségére.
A flavonoidok jó hatással vannak az agyra
A narancslé a flavonoidokként ismert, természetesen előforduló növényi fitokemikáliák egy csoportjának fő forrása. A flavonoidok javíthatják a memóriát azáltal, hogy aktiválják a jelátviteli útvonalakat a hippokampuszban, amely az agy tanulással és memóriával kapcsolatos része.
Bizonyított tény, hogy ha naponta fogyasztunk flavonoidban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, jelentős mértékben javíthatjuk az agy egészségét, miután a flavonoidokban gazdag élelmiszerek nagy szerepet játszhatnak az időskori kognitív hanyatlás kezelésében.
A korábbi kutatások kimutatták, hogy más flavonoidokban gazdag élelmiszerek, mint például az áfonya, szintén jótékony hatással vannak az agy működésére, azon belül is tanulásra. Bár a vizsgálatok még folynak annak érdekében, hogy meghatározzák azokat a pontos mechanizmusokat, amelyek révén a flavonoidok jótékony hatással lehetnek az agyra, az orvosoknak számos elképzelése van arról, hogy a jótékony növényi vegyületek hogyan segíthetik az agyunkat. Ilyen például az agy véráramlásának javítása, a neuronok védelme az oxidatív károsodásokkal szemben, valamint a neuronok jelátviteli hatékonyságának növelése.
Az alacsony kalóriatartalmú xilit számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben és fogyasztási cikkben is megtalálható. Ám vannak veszélyei, amelyekről itt olvashatszbővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés