Ha ezt iszod, elkerülheted a demenciát

GettyImages-815239884
Olvasási idő kb. 4 perc

Kutatások igazolják, hogy a narancsban lévő flavonoidok segítenek megelőzni a demenciát. A tudósok azt állítják, hogy napi két pohár narancslé már jótékony hatással lehet a memóriánkra.

Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint a természetes gyümölcslevek, például a 100 százalékos narancslé mérsékelt, napi egy pohár fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát. Ezzel szemben napi két pohár mesterségesen édesített ital és napi két pohár cukorral édesített ital fogyasztása viszont növeli a demencia kockázatát. 

Ez az ital megelőzi a demenciát

A kutatásban mintegy 170 ezer demenciában nem szenvedő idős ember vett részt, hogy a szakemberek megállapíthassák, a cukorral édesített italok, a mesterségesen édesített italok és a természetes gyümölcslevek hatással vannak-e az agy szerkezeti változására, illetve a demencia kialakulására. A különféle italokat három éven keresztül kellett elfogyasztaniuk a résztvevőknek, ám megfigyelésük, egészségi állapotuk alakulása még hosszú évekig zajlott. A vizsgálatban nem vettek részt rákkal, szív- és érrendszeri betegséggel, valamint cukorbetegséggel diagnosztizált idősek.

Ez az édesítőszer súlyosbíthatja az allergia tüneteitEz az édesítőszer súlyosbíthatja az allergia tüneteit

Az élelmiszeripar által igen kedvelt édesítőszer például a parlagfűre allergiásoknak okozhat kellemetlen tüneteket.

Tovább olvasom
A narancslé nem csak finom, megőrzi az agy egészségét is
A narancslé nem csak finom, megőrzi az agy egészségét isRoger Wright / Getty Images Hungary

Sok idős ember szenved a demencia különféle formájától. A kognitív funkciók elvesztése befolyásolhatja a gondolkodást, a memóriát és az érvelést, miközben rontja az életminőséget. 

Miután a demencia jelenleg egy gyógyíthatatlan állapot, ezért kritikus fontosságú a kockázati tényezők azonosítása a demencia kialakulásának késleltetése vagy megelőzése érdekében.

Sőt, a kutatók megfigyelték, hogy azoknak a férfiaknak, akik több zöldséget fogyasztottak, 34 százalékkal kisebb valószínűséggel volt emlékezetkiesése.

Ezért van igen nagy jelentősége annak a friss kutatásnak, amely azt igazolta, hogy naponta két deciliter 100 százalékos narancslé elfogyasztása nem csupán kiváló C-vitamin-forrás, hiszen folsavat, káliumot, magnéziumot, tiamint és számos antioxidánst is tartalmaz. Mindez pedig jó hatással van az agy egészségére.

A flavonoidok jó hatással vannak az agyra

A narancslé a flavonoidokként ismert, természetesen előforduló növényi fitokemikáliák egy csoportjának fő forrása. A flavonoidok javíthatják a memóriát azáltal, hogy aktiválják a jelátviteli útvonalakat a hippokampuszban, amely az agy tanulással és memóriával kapcsolatos része. 

A déligyümölcsből készült ital az agy tanulásért felelős részét is erősítheti
A déligyümölcsből készült ital az agy tanulásért felelős részét is erősíthetiSrdjanPav / Getty Images Hungary

Bizonyított tény, hogy ha naponta fogyasztunk flavonoidban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, jelentős mértékben javíthatjuk az agy egészségét, miután a flavonoidokban gazdag élelmiszerek nagy szerepet játszhatnak az időskori kognitív hanyatlás kezelésében.

A korábbi kutatások kimutatták, hogy más flavonoidokban gazdag élelmiszerek, mint például az áfonya, szintén jótékony hatással vannak az agy működésére, azon belül is tanulásra. Bár a vizsgálatok még folynak annak érdekében, hogy meghatározzák azokat a pontos mechanizmusokat, amelyek révén a flavonoidok jótékony hatással lehetnek az agyra, az orvosoknak számos elképzelése van arról, hogy a jótékony növényi vegyületek hogyan segíthetik az agyunkat. Ilyen például az agy véráramlásának javítása, a neuronok védelme az oxidatív károsodásokkal szemben, valamint a neuronok jelátviteli hatékonyságának növelése.

Ez a természetes édesítőszer a koleszterin- és a vércukorszintet is csökkentiEz a természetes édesítőszer a koleszterin- és a vércukorszintet is csökkenti

Egy kutatás szerint a szóban forgó természetes édesítőszer segíthet kordában tartani a szívbetegségek fő kockázati tényezőit.

Tovább olvasom

Az alacsony kalóriatartalmú xilit számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben és fogyasztási cikkben is megtalálható. Ám vannak veszélyei, amelyekről itt olvashatszbővebben.

Szívrohamot és szélütést okozhat ez az édesítőszerSzívrohamot és szélütést okozhat ez az édesítőszer

Megnő a vérrögképződés kockázata, ha ilyen édesítőszert tartalmazó élelmiszert fogyasztunk.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek