Alap-hasizomerősítés, ami kezdőknek és haladóknak is egyformán hatékony

Tudtad, hogy az egyik legfontosabb core- és hasizomerősítő gyakorlat épp olyan, mintha döglött bogár módjára feküdnél hanyatt? Koordinációt, stabilizációt, ízületi mobilitást is fejleszt, érdemes kipróbálni: videóval bemutatjuk.

A mai Dívány-edzésben bemutatjuk azt a gyakorlatot, amely szinte minden „legjobb hasizomgyakorlatok” listán szerepel. Kezdők is nyugodtan végezhetik, ám azon sem kell meglepődni, ha izmos és edzett sportolók is küzdenek a végrehajtása közben. 

A dead bug, azaz döglött bogár neve nem túl hízelgő ugyan, de pontosan érzékelteti a gyakorlat mibenlétét: a hátunkon fekszünk, mint egy döglött bogár, és közben kezünk-lábunk mozdul. A kinézetre legimpresszívebb hasizomgyakorlatok törzshajlítást vagy csavarást tartalmaznak, tehát a hasizmok segítségével törzsünk flexiója vagy rotációja megy végbe a hasprések vagy legnépszerűbb ferdehasizom-gyakorlatok során. Ehhez képest ennél a gyakorlatnál hanyatt fekve szinte nem is csinálunk semmit. Legalábbis kívülről így tűnik, de mi azért elmondjuk, mi zajlik közben.

core-izmokról korábban már részletesen írtunk. A törzs stabilizálása több izomcsoport összehangolt munkája. Ahhoz, hogy mozgásunk biztonságos és harmonikus legyen, választott sportunkban pedig erőfeszítéseink hatékonyak legyenek, elsősorban az szükséges, hogy a mozgás során gerincünk helyzete egy stabil kiindulópontot jelentsen. A gerincoszlopunk stabilizálását végző izmokat lehet trenírozni erre a feladatra: ennek egyik módja az, hogy testünket olyan pozícióba helyezzük, ahol a végtagmozgások kibillentenék alaphelyzetéből a gerincoszlopot, ám a mélyizmok munkája révén mozdulatlan marad. A dead bug gyakorlat során éppen ez történik: a haránt hasizom és a gerincfeszítők gondoskodnak róla, hogy karunk és lábunk mozgatása során törzsünk mozdulatlan maradjon. Ezek az úgynevezett stabilizációs alapgyakorlatok nem jobbak vagy rosszabbak más, látványosabb fitneszgyakorlatoknál: egyszerűen ezekre szükségünk van. Dolgozhatunk súlyokkal, kerékpározhatunk, teniszezhetünk – mégis mindennek az alapja a stabilizáció, edzéseinkben vagy keresztedzéseinkben tehát kiemelt helyet kell elfoglalnia. 

A gyakorlat klasszikus változatát a The Stage nonstop táncstúdióban mutatjuk be. 

 • Hanyatt fekvésben helyezkedünk el. Medencénket megbillentjük úgy, hogy a gerincünk ágyéki szakasza rásimul a matracra, azaz derekunk íve nem emelkedik már el a talajról, nem férne be alá a tenyerünk. Ennek a medencebillentésnek köszönhetően hasizmaink laza, domború helyzetükből homorú irányba váltanak, azaz alkalmasak lesznek arra, hogy tónusukat megfeszítsük. A legmélyebben fekvő hasizom – a haránt hasizom – aktiválásához a kulcs a köldökünk befelé húzása, erőteljesen a gerinc felé. Ezáltal a megfeszülő izom fűzőszerűen közrefogja a gerincoszlopot és stabilan tartja. 
 • Lábainkat megemeljük merőlegesen tartott térddel, azaz a combunk helyzete függőleges, lábszárunk vízszintes. Ekkor a haránt hasizom igen aktív – ezt az alaphelyzetet mint önálló gyakorlatot részletesen bemutattuk már korábban. 
 • Karjainkat megemeljük függőlegesen a mellkasunk elé. Vállunk leengedve és hátragördítve még így, fekvő helyzetünkben is, nyakunkat kiemeljük belőle. 
 • Fejünket semleges helyzetben tartjuk, arcunk felfelé néz. Kerüljünk el minden olyan helyzetet, amelyben a nyak vagy fej izmai kényszertartást vesznek fel. 
 • Alaphelyzetben belégzést végzünk.
 • Maga a végtagmozgás látszólag egyszerű, ám némi koordinációra szükségünk lesz: kilégzésre az egyik kart engedjük le a fülünk mellé, és az ellentétes oldali lábat a matrac fölé. Ez a mozgásterjedelem természetesen függ majd a vállízületünk, illetve csípőízületünk állapotától is, mindenesetre egyetlen kritériumnak muszáj megfelelnünk: a gerincünk ágyéki szakasza, amely belesimult kiindulóhelyzetben a matracba, ne mozduljon el, ne homorítson, ne kerüljön feszített állapotba. 
 • Ha elértük karunkkal és lábunkkal azt a végpontot, ahol a gyakorlat kivitelezése még pontos, belégzésre visszatérünk velük a merőleges pozícióba; majd kilégzésre indítjuk a másik kart és annak ellentétes oldali lábát is.

A helyes végrehajtáshoz az alábbiakra ügyeljünk:

 • Hasizmainkat végig aktívan tartjuk. Amennyiben fáradnak, és az ismétlések során a kar-láb nem tudna már lemenni a kezdetben gond nélkül kivitelezett pozícióba, inkább könnyítsünk, azaz állítsuk meg magasabban a mozdulatot a levegőben, semmint a gerincoszlopunk felemelkedjen a matracról. 
 • Törzsünk és medencénk ne forduljon oldalirányba az ellentétes végtagmozgás során: ennek kiküszöbölésében szintén a stabilizáló izmoknak lesz szerepe, illetve farizmainknak. 
 • Lábunk leengedésekor aktiváljuk farizmainkat, ne hagyjuk, hogy a csípő hajlítóizmai végezzék el a munka oroszlánrészét. (Nem utolsósorban ezzel rögzítjük a medence helyzetét is, megelőzve a csípő kifelé fordulását.)
 • Karunk emelésekor a váll ne csússzon fel a fül irányába. Ha vállövünk fokozott tónusa nem teszi lehetővé a váll lefelé tartását, a kinyújtott kart könyökben kissé hajlítsuk be. 
 • A kart és a lábat elsősorban addig engedjük le, amíg az ízületi mozgástér engedi, amennyiben ezzel nincsen gond, akkor a derekunk mozdulatlan helyzete legyen mindig a mérvadó. Gyenge hasizmok esetén a hát könnyen ívelhet, amikor a kar és láb távolodik egymástól, ezt mindenképp kerüljük el. 
 • Hasizmaink állapotát fémjelzi az is, hogy a leengedett lábbal egy időben a fennmaradó lábat behúzzuk-e a törzsünk irányába. Ha a haránt hasizmunk erős, akkor nem indul el ez a kompenzáló mozdulat, vagyis a comb függőleges tud maradni. 
 • Koordinációs képességeinket meglehetősen próbára teszi a folyamatos ellentétes kar-láb mozdítás, ráadásul úgy, hogy az épp soron nem levő végtagpár ne mozduljon el a helyéről. A kivitelezés akkor megfelelő, ha törzsünk oldalirányba nem inog, a gerinc vonala pedig nem homorít. 
 • A gyakorlat ritmusát nem érdemes elkapkodni: minél lassabb, annál jobb. Maradjunk állandó, folyamatos mozgásban a hirtelen váltások, rántások, lendület helyett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

A dead bug pozitívumai: 

 • Mivel gerincünk a lehető legcsekélyebb terhelésű helyzetben van, semleges pozícióban, és nyíróerők nem hatnak a kisízületekre, gerincprevenció szempontjából igen biztonságos gyakorlat. 
 • Precízen kivitelezve tökéletesen alkalmas a stabilizáció gyakorlására.
 • Ízületi mobilizáció tekintetében sem elhanyagolható, a váll-, illetve csípőízület tekintetében. 
 • Kezdők is végezhetik, alapozásnak tökéletes. A videó végén bemutatunk egy olyan változatot, amely a legkezdőbbeknek is kivitelezhető. 
 • Javítja az ideg-izom kapcsolatokat a koordinációs elemek révén, valamint testtudatunkat is fejleszti. 
 • Tudatosítja a légzés ritmusát és a légzéstechnika fontosságát. 
 • Haladóknak számos nehezítés lehetséges: súlyzóval (szabad kézi súly, kettlebell stb.), instabil eszközökön (egyensúlyi eszközök, féllabda), ellenállással szemben (gumikötél stb).

Bár pontos kivitelezés esetén a gyakorlat biztonságosnak mondható, előfordulhat, hogy diszkomfortérzetünk támad, esetleg mégsem végezzük pontosan a dead bug valamennyi elemét. Ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy helyes-e a végrehajtás, vagy hogy mozgásszervi problémánkkal végezhetjük-e, kérjük edző, gyógytornász, mozgásterápiás szakember segítségét! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra