Így változik meg a tested, ha nem eszel elég D-vitamint

GettyImages-629992948

Az emberi test a napfény segítségével is képes D-vitamint előállítani, azonban ez nem mindig elegendő. Kisgyermekek és a szabad levegőn kevesebb időt töltők számára szükséges a vitamin pótlása is. A D-vitamin-hiány a csontrendszer és a test egészének drasztikus elváltozásait okozhatja. Nem csak az angolkórtól kell tartanunk.

A hormonokéhoz hasonló szerepet betöltő, zsírban oldódó vitamin elengedhetetlen a vázrendszerünk működéséhez, de nem elég, ha most gyorsan kiszaladunk napozni. Tartós hiánya megdöbbentő hatással lehet a testünkre. 

Közel száz évvel ezelőtt fedezték fel a tudósok a D-vitamin és az angolkór közötti összefüggéseket. A csontok ellágyulásával és eldeformálódásával járó csecsemőkori betegség könnyedén megelőzhető, de felnőttkorunkban sem kerülhetjük el a pótlását. A vitaminhiány ugyanis hasonló károkat okozhat később is.

Kisgyermekkorban kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin
Kisgyermekkorban kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű D-vitaminYouraPechkin / Getty Images Hungary

Amikor a napfény nem elég

A D-hormonnak is nevezett kalciferol nem csupán a csontok egészségéhez járul hozzá, az egész test működésére hatással van. Ha nincs jelen a kellő mennyiség, az a kalcium és a foszfor felszívódását is hátráltathatja. Ugyan a legismertebb hiánybetegség egy modern ország nevét viseli, már a Neander-völgyi emberek esetében előfordult a leletek szerint a dongalábbal, csontlágyulással és a medence torzulásával járó állapot. 

Az angolkór tüneteit először az 1600-as években összegezték, azonban igazi figyelmet az ipari forradalom Angliájában és Amerikájában tömegével érintett gyermekek diagnosztizálását követően kapott. Az akkoriban leginkább fejlettnek látszó országokban ugyanis egyértelműen kirajzolódott az összefüggés a családok városba költözése, az ottani, nagyon szennyezett levegő és a napfény hiánya között. 

A vitaminhiányos állapottal együtt járó gyenge csontozat számos betegséget súlyosbíthat. A csonttörések lassabban regenerálódnak, táptalaja lehet az időskori csontritkulásnak, a fogak gyors romlásának, de izomgörcsöket is okozhat. A megfelelő szinten tartott vitaminbevitel megelőző hatásáról sem szabad megfeledkeznünk, a vizsgálatok szerint a pajzsmirigy működését is segíti, megelőzheti a szívinfarktust és olyan daganatos betegségek kialakulását is, mint az emlő-, a prosztata- vagy a vastagbélrák. 

A téli napsütés erősnek tűnhet, de a szervezetünk azt nem tudja hasznosítani, ilyenkor a D-vitamint pótolni kell
A téli napsütés erősnek tűnhet, de a szervezetünk azt nem tudja hasznosítani, ilyenkor a D-vitamint pótolni kellpkanchana / Getty Images Hungary

A napi adag

A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikája által szervezett országos konszenzus konferencián friss ajánlás született a témában. A konferencia eredményeit összegző tanulmány szerint márciustól októberig elegendő már napi 15–30 perces, 10–16 óra közötti szabadban tartózkodás. Ennyi idő alatt az UV-B-sugarak megfelelő mennyiséget juttatnak be belőle a szervezetünkbe, azonban október közepétől márciusig a sugárzás olyan gyenge, hogy egyáltalán nem hasznosíthatóak vitaminképzésre. A nyáron elraktározott mennyiség felezési ideje 3-4 hét, azaz a tél közepéig sem tart ki, mindenképp pótolnunk kell. Eszerint

csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE, kisiskolás korban 1000 NE, a kamaszkorban 2000 NE gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt ősszel-télen, amikor nem ér bennünket elegendő napfény.

Ha eddig nem tettük, itt az ideje, hogy idén elkezdjük feltölteni szervezetünket D-vitaminnal, főként, ha szervi problémáink vannak, netán fogyni szeretnénk. A túlsúly kérdése a bikiniszezonnal együtt ugyan minden nyár elején kardinális kérdés rengeteg embernek, de ennél fontosabb okok is vannak, amik extra figyelemre sarkallhatnak testünket illetően. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis a megfelelő D-vitamin-szint nemcsak a fogyást indítja be, amennyiben szükségünk van rá, de alapvetően meghatározza a testkompozíciónkat is. 

Mi is a testkompozíció?

Optimális esetben fájdalommentesen vagyunk képesek hosszabb ideig egy helyben állni, talpunk segítségével egyensúlyozzuk testünket, csontjaink és vázrendszerünk függőleges és tehermentes. Amikor a zsír lerakódik egyes testrészeinken, egy idő és egy bizonyos mennyiség után testtartásunkat is befolyásolja majd, mely hosszú távon mozgásszervi problémákhoz vezethet.

Ha tartósan féloldalasan állunk, vagy medencénk előrebillen – gondoljunk csak a várandós nők számára komfortos testtartásra –, fokozódik az ágyéki lordózis, azaz sokkal ívesebbé válik a testünk deréktájon, a porckorongok és a csigolyák egyik oldala sokkal inkább terhelődik, hamarabb kopik. A hasizmok meggyengülnek, ami hosszú távon nemcsak a hátizmainkat terheli feleslegesen, de többek között az emésztésre is hatással lehet. 

„A hasi-mellkasi területek nyomásviszonyainak egyenetlensége következtében a kötőszövetes állomány feszülése, rugalmatlansága alakul ki, mely fokozott terhet jelenthet a távolabb és az e területeken elhelyezkedő szervek, szervrendszerek működésére is. A rekeszizom feljebb tolódása tovább nehezítheti a tüdő és a szív funkcióját is” – összegzi Berkiné Fehér Éva gyógytornász-gerincterapeuta.

A D-vitamin hiánya elhízáshoz vezet. Pótoljuk rendszeresen az orvosi ajánlásoknak megfelelően!
A D-vitamin hiánya elhízáshoz vezet. Pótoljuk rendszeresen az orvosi ajánlásoknak megfelelően!RobinOlimb / Getty Images Hungary

A Milánói Egyetem kutatóinak becslése szerint a túlsúlyosnak vagy elhízottnak számító emberek 30-40 százaléka D-vitamin-hiányban szenved. Az összefüggésekkel foglalkozott a Prágában megszervezett, 22. Európai Obesitas Kongresszus is, az eredményeiket összegző tanulmány szerint „a D-vitamin-hiányban szenvedő elhízott és túlsúlyos embereknél a D-vitamin pótlása segíti a fogyást, és fokozza a csökkentett kalóriatartalmú étrend jótékony hatásait. Minden elhízott embernél meg kellene a D-vitamin-szintet vizsgálni, és ha az alacsony, mielőbb meg kell kezdeni a vitaminpótlást”. A tanulmányt megelőző kísérletek során drasztikusan felemelték a résztvevők által elfogyasztott vitaminmennyiséget, s kivétel nélkül már önmagában ennyi beindította a zsírpárnák átalakulását és csökkenését.

A gyógyszertári készítményekben lévő vitamin kiszámítható mennyiséggel látja el testünket, de a fitokemikáliák is segíthetnek, ha szinten szeretnénk tartani a nyarat követően is. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra