Így hat az egészségedre a csilipaprika
Kevés megosztóbb zöldség létezik, mint a csilipaprika, amely csípős ízével egyeseknek különös élvezetet, míg másoknak mérhetetlen kínt okoz. Ezért egy antoixodáns vegyület, a kapszaicin felelős, ami olyan receptorokhoz kötődik, amelyek az agyban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorokra hatnak. Az anyag leginkább a csilipaprika magjában koncentrálódik, ezért sokan eltávolítják azt, hogy mérsékeljék a csípős ízt. Noha a csilipaprikának számtalan különféle erősségű variánsa létezik, a kapszaicinnek és más jellemző tápanyagaiknak köszönhetően mindegyik hasonló egészségügyi előnyöket nyújt. Pontokba szedve mutatjuk a legfontosabbakat.
1. Csökkenti a gyulladást
A kapszaicinen kívül a csilipaprika olyan értékes antioxidánsokat tartalmaz, mint a karotinoidok, például a lutein, a kapszantin és a zeaxantin, de megtalálható benne számos flavonoid, például a kvercetin és a luteolin is. Ezek arról ismertek, hogy semlegesítik a káros baktériumokat és szabad gyököket, így csökkentik a gyulladást, valamint a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.
2. Támogatja az immunrendszer működését
A csilipaprika kiváló forrása az A- és a C-vitaminnak, amelyek immunerősítő hatású antioxidánsként működnek. Az előbbi ráadásul szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, míg az utóbbi elősegíti a vas felszívódását, illetve ragyogóvá teszi a bőrt.
3. Jó hatással van a bélrendszerre
A kapszaicin serkenti az emésztést és pozitívan befolyásolja a bél mikrobiomját, ami szinte minden testi funkcióra kihat. Kutatások azt mutatják, hogy a kapszaicin gátolja a savtermelést is, miközben növeli a lúg- és nyálkakiválasztást, ezáltal megelőzheti a gyomorfekélyt, vagy enyhítheti annak tüneteit. Mindezeken túl egy 2022-es tudományos áttekintés megállapította, hogy a kapszicin alkalmas lehet sokféle gyomor-bél rendszeri rendellenesség megelőzésére és kezelésére.
4. Az orrot is tisztítja
A csípős, fűszeres ételek arról híresek, hogy orrfolyást okoznak, de ez igazából a javadra válhat. Egy tudományos felülvizsgálat szerint az intranazális kapszaicinkezelés enyhítheti a nátha tüneteit és
kitisztíthatja az orrmelléküregeket.
5. Elősegíti az anyagcserét
A csilipaprika hőtermelő hatása serkentőleg hat az anyagcserére. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kapszaicin által aktivált TRPV1 receptor stimulálja a barna zsírsejteket, ilyen módon megnövelve az anyagcsere sebességét. A kutatásokból az is kiderült, hogy a kapszaicin javítja az inzulinérzékenységet, ami fontos szempont lehet a metabolikus szindrómában és más hasonló rendellenességekben szenvedők számára.
6. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik
Kutatások szerint a kapszaicin a rákos sejtek növekedésének megállításán át a daganatelnyomó gének aktiválásán keresztül többféle módon is szerepet vállalhat a rák elleni küzdelemben. Egy, a Frontiers in Oncology című tudományos folyóiratban publikált tudományos áttekintés ezt azzal egészítette ki, hogy a működésbe lépő TRPV1 kedvezően hat a gyulladásos és immunválaszokra a rákkezelések során. Egy másik tanulmány szerint pedig bizonyos prosztataráksejtek terjedését is gátolja.
7. Védi a szívet
A kapszaicinben gazdag ételek fogyasztása hozzájárulhat a szív egészségéhez is. A Nutrients áttekintése arra a konklúzióra jutott, hogy amikor kapszaicint eszel, és aktiválódik a TRPV1 csatorna, az egy olyan mechanizmust indít be, amely védi a szerveket a szív- és érrendszeri betegségek hatásaitól. Egy másik, 2021-ben készült áttekintés azt is kiderítette, hogy a csilipaprika fogyasztása alacsonyabb halálozási kockázattal jár a szívbetegségek (és a rák) vonatkozásban.
8. Óvja az agyat
A kapszaicin csökkentheti az agyat érintő egészségügyi problémák ártalmait. A Molecules áttekintése alapján a vegyület hatékonyan lassítja a károsodást és a neurodegenerációt mind az Alzheimer-kór, mind a Parkinson-kór esetében, és segítséget nyújthat a stroke utáni dysphagia (vagyis nyelési nehézség) kezelésében is.
9. Meghosszabbíthatja az életet
Kutatók úgy találták, hogy a csilipaprikat tartalmazó fűszeres ételek fogyasztása általánosságban véve meghosszabbíthatja az életet. Egy metaanalízis egyenesen azt sugallja, hogy rendszeres fogyasztása 25 százalékkal csökkentheti a bármilyen, betegségekkel összefüggő halálozás kockázatát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés