Csodákra képes a fogyókúrázáskor ez a tejtermék, sokan mégse ismerik

GettyImages-628090946
Olvasási idő kb. 6 perc

A cottage cheese itthon még nem annyira népszerű, pedig kivételes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a fogyásban és az izomépítésben is segíthetnek.

Ha nem ismernéd, a cottage cheese egy pasztőrözött tehéntejből készült, krémes, fehér sajt, amely nem esik át erjesztési eljáráson, így sokkal lágyabb, enyhébb íze van, mint a legtöbb sajtfélének. Jellegét tekintve valójában inkább a túróra hasonlít, és gyakran ekként is használják fel. De miért olyan népszerű a sportolók és testépítők körében? Máris megtudhatod!

Ettől különleges a cottage cheese

A cottage cheese táplálkozási profilja a gyártásához felhasznált tej típusától függően változhat. Hagyományos formában elkészítve félcsészényi adagja (113 gramm) általában a következő tápanyagokat tartalmazza:

  • Kalória: 93
  • Fehérje: 12,4 gramm
  • Zsír: 2,6 gramm
  • Szénhidrát: 4,9 gramm
  • Szelén: a napi ajánlott beviteli érték 30 százaléka
  • Riboflavin: a napi ajánlott beviteli érték 20 százaléka
  • B12-vitamin: a napi ajánlott beviteli érték 20 százaléka
  • Nátrium: a napi ajánlott beviteli érték 16 százaléka
  • Foszfor: a napi ajánlott beviteli érték 13 százaléka
  • Kalcium: a napi ajánlott beviteli érték 9 százaléka

A cottage cheese egyik nagy előnye, hogy teljes értékű fehérjeforrásnak tekinthető, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezeket a szervezet nem tudja önmagában előállítani. Hasonlóan értékesek egyéb tápanyagai is.

A cottage cheese teljes és alacsony zsírtartalmú tejből is készülhet
A cottage cheese teljes és alacsony zsírtartalmú tejből is készülhetAleksandarGeorgiev / Getty Images Hungary

A szelén például elősegíti az antioxidáns enzimek előállítását, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a szelén szerepet játszhat bizonyos ráktípusok megelőzésében is, továbbá megvédheti a szervezetet a nehézfémek mérgező hatásaitól.

A cottage cheese nagyszerű forrása a riboflavinnak és a B12-vitaminnak is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet az elfogyasztott élelmiszerekből energiát állítson elő. A B12-vitamin emellett közreműködik az idegek és a vérsejtek egészségének megőrzésében, illetve védelmet nyújthat a fáradtsággal és gyengeséggel járó vérszegénység ellen.

És ez még nem minden! A cottage cheese további előnyökkel is rendelkezik.

Izomnövelő hatású

Széles körű felhasználhatóságának és magas fehérjetartalmának hála a cottage cheese népszerű választás a sportolók és testépítők körében. Nem véletlenül, hiszen fehérjetartalma révén kiváló eszköz az izomépítéshez.

Biztosítja az izomszövet újjáépítéséhez és helyreállításához szükséges aminosavakat.

A cottage cheese-ben lévő fehérje többnyire lassan emészthető kazeinből származik. Tanulmányok szerint a kazein fogyasztása – különösen az esti erősítő edzés után – elősegítheti az izmok regenerációját. Kutatók úgy vélik, hogy ez annak köszönhető, hogy alvás közben is növeli az aminosavak hozzáférhetőségét, megakadályozza az izomfehérje lebomlását, és csökkenti az edzés által kiváltott izomkárosodást.

Tele van értékes fehérjékkel, amelyek megkönnyítik az izomépítést
Tele van értékes fehérjékkel, amelyek megkönnyítik az izomépítéstArx0nt / Getty Images Hungary

Más bizonyítékok pedig azt mutatják, hogy az olyan tejtermékek, mint a cottage cheese, megelőzhetik az izomleépülést, és idősebb korban is hozzájárulnak az izmok egészségének megőrzéséhez.

Segíthet a fogyásban

A cottage cheese magas fehérjetartalmához alacsony kalóriatartalom párosul, így remekül illeszkedik a diétához.

A kutatások a magas fehérjetartalmú étrendet a fogyással, valamint az elhízáshoz kapcsolódó betegségek megelőzésével hozzák összefüggésbe.

Ennek részben az az oka, hogy a fehérje laktatóbb, és magasabb a termikus hatása, mint a szénhidrátoknak és zsíroknak, vagyis a szervezet több kalóriát éget el emésztése során. Egy 2016-os tudományos felülvizsgálat azt is megállapította, hogy a tejtermékek fogyasztása – csökkentett kalóriatartalmú étrenddel kombinálva – jelentős súly- és zsírcsökkenéshez vezethet az izomvesztés kockázata nélkül.

Más tanulmányok alapján hatását az is erősíti, hogy csökkenti a zsírtermelést és fokozza a meglévő zsír lebontását a szervezetben.

Támogatja csontok egészségét

A cottage cheese kalciumtartalmával segíti elő az erős csontozat fenntartását. Ez azért is fontos, mert a nem megfelelő étrendi kalciumbevitel csontritkuláshoz vezethet, ami gyengévé, törékennyé teszi a csontokat és fokozza a törések kockázatát.

Ez a különleges sajtféle egyben elsőrangú foszforforrás is, ami szintén létfontosságú szerepet játszik a csontok egészségében. Hiánya csontfájdalmakhoz, izomgyengeséghez és csontlágyuláshoz vezethet. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a csontvesztés és a csonttörések megelőzésében a fehérjék is segíthetnek.

Szendvicsfeltétként is fogyasztható
Szendvicsfeltétként is fogyaszthatóOxana Denezhkina / Getty Images Hungary

Van, akinél mellékhatásokat okozhat

A cottage cheese egy friss sajt, ami azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű laktózt tartalmaz. Vagyis, ha érzékeny vagy rá, puffadást, hasmenést, hányingert és hasi fájdalmat okozhat. Laktóztartalma ugyanakkor alacsonyabb, mint a tejé:

adagonként 0,7–4 g laktózt tartalmaz.

Viszonyításként, egyes kutatások azt sugallják, hogy a laktózérzékenyek egy étkezés keretében akár 12 gramm laktózt is biztonságosan elfogyaszthatnak. Ha ez nem nyugtat meg, a cottage cheese-t laktózmentes formában is beszerezheted. 

Ha viszont allergiás vagy a tehéntejre, akkor semmiképp ne fogyassz belőle, mert csalánkiütést, gyomorrontást vagy hányást tapasztalhatsz, sőt akár életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat miatta.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek