A C-vitaminnál tízszer erősebb antioxidánst találsz ebben a gyógynövényben

GettyImages-559557881

Amiről talán a legtöbbet hallani, az a citromfű nyugtató, stresszoldó hatása, de emellett kitűnő forrása az antioxidánsoknak is.

A mai világban, amikor a médiából és a világhálóról csak úgy ömlik ránk az információ, talán még a gyerekek is tudják, hogy az milyen jó, ha valami sok antioxidánst tartalmaz. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, mert sok benne a vitamin és az antioxidáns! – szól a jótanács. Az már mellékes, hogy a kettő néha egy és ugyanaz. De nem csak ételek, italok is jó forrásai lehetnek ezeknek a csodavegyületeknek. Egyik legismertebb közülük a tea, különösen a zöld teáról áradoznak e téren. Nemrég találtam róla információt, hogy nagy kedvencem a citromfű, amiből nagyon finom teát készíthetünk, szintén bővelkedik antioxidánsokban, és ezek, mert hát nagyon sokféle antioxidáns létezik, kiemelkedő hatásúak. Lássuk, miért is jó nekünk a citromfű!

Miért jók az antioxidánsok?

Az már beépült a köztudatba, hogy az antioxidánsok egészségesek, és minél több van belőlük valamiben, annál jobb. De miért is? Szervezetünkben az anyagcsere-folyamatok során keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, olyan molekulák, melyek kémiai szerkezetére jellemző, hogy egy-egy részecskéjük párosítatlan elektront tartalmaz, ezért nagyon reakcióképesek. Minden biomolekulára hatnak, ám a tudomány mai állásfoglalása szerint leginkább a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért és az öregedésért tehetők felelőssé. Ezeket a reakcióképes molekulákat tudják semlegesíteni az antioxidánsok. Szervezetünk is termel antioxidáns hatású enzimeket, és táplálékkal is bevihetjük, leginkább növényi étrenddel. A legismertebbek talán az A-, E- és C-vitamin, a flavonoidok, a béta-karotin, de ilyen a reklámokból jól ismert Q10 molekula is

A citromfű nyugtat és oldja a stresszt
A citromfű nyugtat és oldja a stressztOlgaMiltsova / Getty Images Hungary

A citromfű és az antioxidánsok

A citromfű, tudományos nevén Melissa officinalis régóta ismert gyógynövény, éppen ezért a többi hagyományos gyógyító növényhez hasonlóan a kutatók vizsgálják, miként fejti ki hatását, amit a tapasztalatok már igazoltak. Fitokémiai elemzése számos olyan vegyületet tárt fel, köztük nagy mennyiségű flavonoidot, rozmarinsavat, galluszsavat, fenoltartalmat, amelyekről kimutatták, hogy erős antioxidáns tulajdonságokkal szinergikus módon hatnak, tehát egymás hatását erősítik. Növényi kivonatokat vizsgálva azt figyelték meg, hogy a benne található fenolos vegyületek közül a legmagasabb antioxidáns-aktivitással a kvercetin, a kvercitrin és a rutin rendelkezik. 

Több vizsgálat igazolta, a citromfű antioxidáns hatását, és hogy ez a flavonoid-, a rozmarinsav- és a benzodioxoltartalmából származik. Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatása a tanulmány szerint akár 10-szer erősebb, mint a B- és C-vitaminoké. 

Daganatellenes hatás

Mivel a szabad gyökök felelősek a leginkább a daganatos betegségekért, így nem meglepő, hogy vizsgálták a citromfű rákellenes hatását is. Laborkísérletekben a citromfű kivonata koncentrációtól függően gátló hatást mutatott a daganatos sejtekre. Sejttenyészetekben a vastagbéltumor és emlődaganat sejtjeinek gátolta a szaporodását.

Herpesz ellen is jó

A citromfűben található polifenolsavaknak és származékaiknak köszönhetően sikeresen kezelhető vele a herpeszfertőzés. Forrázatába mártott vattával érdemes naponta többször bekenni az érintett területet.

Cukorbetegeknek is ajánlott

A benne található oleanolsav segíti a hasnyálmirigy működését, és véd a diabéteszes szövődményektől.

Állatkísérletekben a glükózszint, a súly és az inzulinrezisztencia jelentős csökkenéséről számoltak be. Nemcsak gátolja a zsigeri elhízást, hanem csökkenti a megnövekedett éhomi vércukorszintet, enyhíti a csökkent glükóztoleranciát és a hasnyálmirigy-diszfunkciót elhízott nőstény egerekben.

De nem csak állatkísérletek igazolták ezt a hatást. 62 beteggel végeztek klinikai kísérletet, akik citromfüvet vagy placebót kaptak naponta kétszer 12 héten keresztül. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a citromfűkivonat jelentős változást okoz az éhomi vércukorszintben, a glikált hemoglobinban (HbA1c) és a szisztolés vérnyomásban a placebocsoporthoz képest. 

A nyugtató hatás már egy csésze tea után érezhető
A nyugtató hatás már egy csésze tea után érezhetőVeliavik / Getty Images Hungary

Stressz és szorongás enyhítésére

A citromfű stresszoldó, nyugtató és szorongáscsökkentő hatása a legismertebb, régóta ajánlják ilyen panaszok enyhítésére a teáját. Ezért a hatásáért felelős biovegyületek: a rozmarinsav, a pentaciklusos triterpének, valamint az oleanol- és urzolsavak. Állatkísérletekben a citromfű és golgotavirág vizes kivonatának együttes beadása szorongásoldó hatást mutatott azáltal, hogy csökkentette a kortikoszteron (fiziológiás stresszközvetítő) szintjét.

Egy 80 beteg részvételével végzett klinikai vizsgálatban minden beteg vagy gyógynövényes gyógyszert (500 mg citromfűlevelet) vagy placebóként 500 mg búzakeményítőt kapott naponta háromszor. A hétnapos kezelés csökkentette a szorongás szintjét 49 százalékkal, és javította az alvás minőségét 54 százalékkal a koszorúérbypass-műtét után azoknál, akik citromfüvet kaptak.

Otthon is nevelhetjük

Ha szeretnénk élvezni áldásos hatását ennek a nemcsak egészséges, de nagyon finom gyógynövénynek, akkor teafűként megvásárolható drogériákban és patikában is, de nevelhetjük a kertben vagy akár cserépben a teraszon is. Arra érdemes figyelni, hogy rendszeresen vágjuk vissza, különben ha elkezd virágozni, felkopaszodik. Levelei, ahogy neve is mutatja citromillatúak, és ízük is citromos aromájú. Friss leveleiből nem csak gyógytea készülhet, bodzaszörphöz, limonádéhoz is adhatunk belőle, keverhetjük zöldsalátába, és halak fűszerezéséhez is kiváló. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek