Sokan nem eszik meg, pedig csökkenti az öregedést, és a szívet is védi ez a fűszernövény

GettyImages-1162958847
Olvasási idő kb. 5 perc

A Cayenne-bors egy igazán különleges fűszer, amit nem mindenki képes megenni, de aki igen, az igen sokat tehet vele az egészségéért.

A Cayenne-bors valójában nem is bors, hanem a csípős csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. Magyar elnevezése valószínűleg egy félrefordítás eredménye, amely a „Cayenne pepper” kifejezésből ered. Az utóbbi ugyanis angolul borsot és paprikát is jelenthet.

Neve a tupi indiánok quiínia („paprika”) szavából származik, és valószínűleg összefügg a dél-amerikai Cayenne város nevével is.

Maga a növény is Dél-Amerikából is származik, ahol az indiánok a jelenlegi Francia Guyana területén kezdték termeszteni, majd a világgal portugál utazók ismertették meg.

A Cayenne-bors manapság egyre népszerűbb, de fogyasztása némi elővigyázatosságot igényel, hiszen meglehetősen csípős. Viszonyításként, a csípősséget osztályozó Scoville-skálán a magyar csípős paprika 1000-2500-as értékkel szerepel, míg a Cayenne-borsnál ez 30-50 ezernek felel meg. Ha azonban bírod a csípőset, fogyasztásából több szempontból is profitálhatsz.

Mennyire egészséges a Cayenne-bors?

A Cayenne-bors remek tápanyagforrás, amely különösen gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, B6-vitaminban és K-vitaminban. Bár a paprika, amiből a fűszer készül, frissen tartalmazza a legtöbb tápanyagot (C-vitaminból az ajánlott napi beviteli érték 72 százalékát, míg A-vitaminból az 50 százalékát), porított formában is értékes forrása az A-vitaminnak, amelynek bevitele a látás, a termékenység, az immunrendszer egészsége, illetve a szív, a tüdő, a vesék és más szervek megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a szervezet számára.

A Cayenne-bors valójában csilipaprikából készül, amely Dél-Amerikából származik
A Cayenne-bors valójában csilipaprikából készül, amely Dél-Amerikából származikViewStock / Getty Images Hungary

A Cayenne-bors egészségügyi előnyei ugyanakkor jóval túlmutatnak a vitamintartalmon. Számos jótékony hatását a kapszaicin adja, amely természetes vegyületként csípős ízéért is felelős. Lássuk tehát, hogy fogyasztása milyen potenciális előnyökkel járhat.

1. Megvédhet a krónikus betegségektől

A Cayenne-bors fantasztikus forrása az antioxidánsoknak és más növényi vegyületeknek, amelyek védik a sejteket és hozzájárulnak az általános egészséghez. Mint ismert, az antioxidánsok semlegesítik a sejtkárosító hatású szabad gyököket, amelyek felgyorsítják az öregedéshez kapcsolódó folyamatokat, és krónikus betegségek – beleértve a szívbetegségeket és bizonyos ráktípusokat – kialakulásának kedveznek.

Az antioxidánsok felveszik a küzdelmet az öregítő folyamatokkal, és fiatalon tartják a sejteket.

A Cayenne-bors különösen jó forrása ezeknek a vegyületeknek. Egy tanulmány során a kutatók 20 különböző erős paprika antioxidáns-tartalmát hasonlítottak össze, amiből a Cayenne alapját képző csili került ki nyertesen.

2. Támogatja a szív egészségét

A Cayenne-bors többféleképpen védheti a szív egészségét. Egyes bizonyítékok például arra mutatnak, hogy a benne lévő kapszaicin megvédheti a szervezetet a szívbetegségekkel is összefüggésbe hozott gyulladásoktól. Emellett a Cayenne-bors segíthet megőrizni az erek egészséget, és csökkentheti a vérnyomást.

Kutatók úgy találták, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak csilipaprikát, 13 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg szívbetegségek következtében, mint azok, akik kerülik a csípős ételeket.

A kutatóknak az is feltűnt, hogy amikor az emberek Cayenne-borssal ízesítik ételüket, hajlamosabbak kevesebb sót fogyasztani, ami szintén előnyös a szív egészsége szempontjából.

Fogyasztása megvédhet a szívbetegségektől
Fogyasztása megvédhet a szívbetegségektőlAmarita / Getty Images Hungary

3. Javítja az emésztést

A fűszeres, csípős ételeket sokan a gyomorégéssel vagy a gyomorrontással azonosítják, miközben valójában ellentétes hatásuk is lehet. A Cayenne-bors fokozza a gyomornedvek és az enzimek termelődését a gyomorban, ami elősegíti az ételek lebontását.

Más bizonyítékok arra mutatnak, hogy az olyan fűszerek, mint a Cayenne-bors, növelhetik a „jó” baktériumok számát a bélrendszerben, amelyek az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükségesek.

A kapszaicin támogatja az egészséges mikrobiom kialakulását.

Ennek ellenére vannak, akiknél tényleg gyomorégést válthat ki. Ha közéjük tartozol, hallgass a tested jelzéseire, és ha kellemetlenül érint, ne erőltesd a Cayenne-bors fogyasztását.

4. Segíthet a fogyásban

A kapszaicintartalmú fűszerek felpörgetik az anyagcserét, elősegítve a kalóriák elégetését, illetve fokozzák a teltségérzetet az étkezések után. Ez önmagában nem elegendő az egészségtelen táplálkozás hatásainak ellensúlyozására, de a megfelelő étrend részeként segíthet a fogyásban.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a fűszeres étrend általában kielégítőbb, hiszen ha elégedett vagy azzal, ami a tányérodra kerül, kisebb az esélye, hogy egészségtelen ételekre vagy nassolnivalókra fanyalodsz.

Készülj fel rá, hogy nagyon csípős
Készülj fel rá, hogy nagyon csípősfrantic00 / Getty Images Hungary

5. Enyhítheti a fájdalmat

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a csípős paprikák enyhíthetik a fájdalmat és a fejfájást, ami igaz a Cayenne-borsra is. 

A kapszaicint helyileg is használják a fájdalom kezelésére. A vegyületet tartalmazó krém a bőrbe dörzsölve az ízületi gyulladás kezelésére is alkalmas.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek