Nem mindenki bírja megenni, pedig csökkenti az öregedés hatásait, és a szívet is védi ez a fűszernövény

GettyImages-911742010

A Cayenne-bors egy igazán különleges fűszer, amit nem mindenki képes megenni, de aki igen, az igen sokat tehet vele az egészségéért.

A Cayenne-bors valójában nem is bors, hanem a csípős csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. Magyar elnevezése valószínűleg egy félrefordítás eredménye, amely a „Cayenne pepper” kifejezésből ered. Az utóbbi ugyanis angolul borsot és paprikát is jelenthet.

Neve a tupi indiánok quiínia („paprika”) szavából származik, és valószínűleg összefügg a dél-amerikai Cayenne város nevével is.

Maga a növény is Dél-Amerikából is származik, ahol az indiánok a jelenlegi Francia Guyana területén kezdték termeszteni, majd a világgal portugál utazók ismertették meg.

A Cayenne-bors manapság egyre népszerűbb, de fogyasztása némi elővigyázatosságot igényel, hiszen meglehetősen csípős. Viszonyításként, a csípősséget osztályozó Scoville-skálán a magyar csípős paprika 1000-2500-as értékkel szerepel, míg a Cayenne-borsnál ez 30-50 ezernek felel meg. Ha azonban bírod a csípőset, fogyasztásából több szempontból is profitálhatsz.

Mennyire egészséges a Cayenne-bors?

A Cayenne-bors remek tápanyagforrás, amely különösen gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, B6-vitaminban és K-vitaminban. Bár a paprika, amiből a fűszer készül, frissen tartalmazza a legtöbb tápanyagot (C-vitaminból az ajánlott napi beviteli érték 72 százalékát, míg A-vitaminból az 50 százalékát), porított formában is értékes forrása az A-vitaminnak, amelynek bevitele a látás, a termékenység, az immunrendszer egészsége, illetve a szív, a tüdő, a vesék és más szervek megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a szervezet számára.

A Cayenne-bors valójában csilipaprikából készül, amely Dél-Amerikából származik
A Cayenne-bors valójában csilipaprikából készül, amely Dél-Amerikából származikViewStock / Getty Images Hungary

A Cayenne-bors egészségügyi előnyei ugyanakkor jóval túlmutatnak a vitamintartalmon. Számos jótékony hatását a kapszaicin adja, amely természetes vegyületként csípős ízéért is felelős. Lássuk tehát, hogy fogyasztása milyen potenciális előnyökkel járhat.

1. Megvédhet a krónikus betegségektől

A Cayenne-bors fantasztikus forrása az antioxidánsoknak és más növényi vegyületeknek, amelyek védik a sejteket és hozzájárulnak az általános egészséghez. Mint ismert, az antioxidánsok semlegesítik a sejtkárosító hatású szabad gyököket, amelyek felgyorsítják az öregedéshez kapcsolódó folyamatokat, és krónikus betegségek – beleértve a szívbetegségeket és bizonyos ráktípusokat – kialakulásának kedveznek.

Az antioxidánsok felveszik a küzdelmet az öregítő folyamatokkal, és fiatalon tartják a sejteket.

A Cayenne-bors különösen jó forrása ezeknek a vegyületeknek. Egy tanulmány során a kutatók 20 különböző erős paprika antioxidáns-tartalmát hasonlítottak össze, amiből a Cayenne alapját képző csili került ki nyertesen.

2. Támogatja a szív egészségét

A Cayenne-bors többféleképpen védheti a szív egészségét. Egyes bizonyítékok például arra mutatnak, hogy a benne lévő kapszaicin megvédheti a szervezetet a szívbetegségekkel is összefüggésbe hozott gyulladásoktól. Emellett a Cayenne-bors segíthet megőrizni az erek egészséget, és csökkentheti a vérnyomást.

Kutatók úgy találták, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak csilipaprikát, 13 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg szívbetegségek következtében, mint azok, akik kerülik a csípős ételeket.

A kutatóknak az is feltűnt, hogy amikor az emberek Cayenne-borssal ízesítik ételüket, hajlamosabbak kevesebb sót fogyasztani, ami szintén előnyös a szív egészsége szempontjából.

Fogyasztása megvédhet a szívbetegségektől
Fogyasztása megvédhet a szívbetegségektőlAmarita / Getty Images Hungary

3. Javítja az emésztést

A fűszeres, csípős ételeket sokan a gyomorégéssel vagy a gyomorrontással azonosítják, miközben valójában ellentétes hatásuk is lehet. A Cayenne-bors fokozza a gyomornedvek és az enzimek termelődését a gyomorban, ami elősegíti az ételek lebontását.

Más bizonyítékok arra mutatnak, hogy az olyan fűszerek, mint a Cayenne-bors, növelhetik a „jó” baktériumok számát a bélrendszerben, amelyek az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükségesek.

A kapszaicin támogatja az egészséges mikrobiom kialakulását.

Ennek ellenére vannak, akiknél tényleg gyomorégést válthat ki. Ha közéjük tartozol, hallgass a tested jelzéseire, és ha kellemetlenül érint, ne erőltesd a Cayenne-bors fogyasztását.

4. Segíthet a fogyásban

A kapszaicintartalmú fűszerek felpörgetik az anyagcserét, elősegítve a kalóriák elégetését, illetve fokozzák a teltségérzetet az étkezések után. Ez önmagában nem elegendő az egészségtelen táplálkozás hatásainak ellensúlyozására, de a megfelelő étrend részeként segíthet a fogyásban.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a fűszeres étrend általában kielégítőbb, hiszen ha elégedett vagy azzal, ami a tányérodra kerül, kisebb az esélye, hogy egészségtelen ételekre vagy nassolnivalókra fanyalodsz.

Készülj fel rá, hogy nagyon csípős
Készülj fel rá, hogy nagyon csípősfrantic00 / Getty Images Hungary

5. Enyhítheti a fájdalmat

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a csípős paprikák enyhíthetik a fájdalmat és a fejfájást, ami igaz a Cayenne-borsra is. 

A kapszaicint helyileg is használják a fájdalom kezelésére. A vegyületet tartalmazó krém a bőrbe dörzsölve az ízületi gyulladás kezelésére is alkalmas.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra