Miért folyik az orrunk, ha csípőset eszünk?

GettyImages-184980569

Az orrfolyás valójában egy természetes védőmechanizmus része, amelyet a csípős ételekben található vegyületek váltanak ki.

A csípős ételek fogyasztása néhány igen kellemetlen tünettel jár. Az égő nyelv és a lángoló torok talán még érthető is, na de a heves orrfolyást pontosan mi váltja ki? A tudomány természetesen erre is tudja a választ.

Ezért folyik az orrod a csípős ételektől

A csípőst ízt az erős paprikafélékben, így a csiliben lévő kapszaicin nevű vegyület, illetve a más növényekben, mint például a mustárban és a retekben előforduló allil-izotiocianát okozza. Ezeket a növények egyfajta biológiai fegyverként használják a ragadozók távol tartására – írja a Mental Floss.

Szinte minden lágyszövetet irritálnak, amivel érintkezésbe kerülnek. Innen ered az égető érzés a nyelven.

Az irritáció kiterjed a nyálkahártyára is, ami egy védelmi mechanizmus részeként beindítja az orrfolyást és a könnytermelést. „Az orr nyálkahártyája nyálkát termel, hogy távol tartsa a légzőrendszert az allergénektől és egyéb nemkívánatos anyagoktól” – áll a magyarázatban.

Nem csak te könnyezed meg
Nem csak te könnyezed megRyanJLane / Getty Images Hungary

Amikor tehát valami csípős ételből falatozva úgy érzed, hogy folyik az orrod, a nyálkahártyád az orrjáratodon keresztül távolítja el az irritatív vegyületeket, hogy azok ne tudjanak komolyabb problémát okozni.

A hatás azonban csupán átmeneti jellegű. A kapszaicin és az allil-izotiocianát ugyan kitágítja az orrüreget, hogy több levegőhöz juthass, de amint az orrodban lévő receptorok leadják a drótot az agyadnak, hogy könnyebben lélegzel, visszaáll az eredeti állapot (az orrod viszont továbbra is tele lesz).

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra