Miért folyik az orrunk, ha csípőset eszünk?

GettyImages-184980569

Az orrfolyás valójában egy természetes védőmechanizmus része, amelyet a csípős ételekben található vegyületek váltanak ki.

A csípős ételek fogyasztása néhány igen kellemetlen tünettel jár. Az égő nyelv és a lángoló torok talán még érthető is, na de a heves orrfolyást pontosan mi váltja ki? A tudomány természetesen erre is tudja a választ.

Ezért folyik az orrod a csípős ételektől

A csípőst ízt az erős paprikafélékben, így a csiliben lévő kapszaicin nevű vegyület, illetve a más növényekben, mint például a mustárban és a retekben előforduló allil-izotiocianát okozza. Ezeket a növények egyfajta biológiai fegyverként használják a ragadozók távol tartására – írja a Mental Floss.

Szinte minden lágyszövetet irritálnak, amivel érintkezésbe kerülnek. Innen ered az égető érzés a nyelven.

Az irritáció kiterjed a nyálkahártyára is, ami egy védelmi mechanizmus részeként beindítja az orrfolyást és a könnytermelést. „Az orr nyálkahártyája nyálkát termel, hogy távol tartsa a légzőrendszert az allergénektől és egyéb nemkívánatos anyagoktól” – áll a magyarázatban.

Nem csak te könnyezed meg
Nem csak te könnyezed megRyanJLane / Getty Images Hungary

Amikor tehát valami csípős ételből falatozva úgy érzed, hogy folyik az orrod, a nyálkahártyád az orrjáratodon keresztül távolítja el az irritatív vegyületeket, hogy azok ne tudjanak komolyabb problémát okozni.

A hatás azonban csupán átmeneti jellegű. A kapszaicin és az allil-izotiocianát ugyan kitágítja az orrüreget, hogy több levegőhöz juthass, de amint az orrodban lévő receptorok leadják a drótot az agyadnak, hogy könnyebben lélegzel, visszaáll az eredeti állapot (az orrod viszont továbbra is tele lesz).

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra