Ez a ritkán használt fűszer enyhítheti a gomba és a köszvény tüneteit

GettyImages-1412420488

A legtöbben talán onnan ismerik a boróka bogyóját, hogy ez adja a gin jellegzetes ízét. De azt nem biztos, hogy tudják, milyen jó hatása van az egészségünkre.

A közönséges boróka (Juniperus communis) a ciprusfélék családjába tartozó kétlaki örökzöld cserje, amely a világ számos részén nő, és a Nagyalföld egyetlen őshonos fenyőféléje. Az ágain megjelenő hamvas mélykék borókabogyók, bár a bogyós gyümölcsök közé sorolják, igazából áltermések. A tobozbogyókat (galbulus) három összenőtt húsos tobozpikkely alkotja, illatukat gyakran fásnak vagy fűszeresnek írják le, szerintem inkább édeskés fenyőillatúak. Az ízük is inkább édes, a fenyőgyantára emlékeztető utóízzel. Általában kis mennyiségben használják fűszerként, húsok pácolásához vagy levesek, mártások ízesítőjeként, és ez adja a gin jellegzetes ízét is. Én személy szerint sültekhez használom, nem fukarkodva a mennyiséggel. Ezeket a kis bogyókat ősidők óta alkalmazzák gyógyászati és kulináris célokra is. A jelenlegi kutatások szerint különféle egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztásuk. Nézzük, melyek ezek!

A boróka véd a gombák és a baktériumok ellen

Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a borókabogyó erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezt az olajában lévő erős vegyületeknek, a monoterpéneknek tulajdonítják, mint például a szabinén, limonén, mircén, valamint alfa- és béta-pinén. Egy vizsgálatban a borókabogyó illóolaja antibakteriális és gombaellenes hatást mutatott ki 16 baktériumfaj, élesztőgombák, élesztőszerű gombák és dermatofiták ellen. Ez utóbbiak felelősek a bőr és köröm gombás fertőzéseiért.

A legerősebb gombaölő hatást a dermatofiták, valamint a Candida fajok ellen mutatta.

A bogyók kivonatának antibakteriális hatása is lehet számos baktérium ellen, mint például az ételmérgezést okozó Campylobacter jejuni, vagy a bőr-, tüdő- és csontfertőzést okozó Staphylococcus aureus baktérium ellen. A borókabogyó olajáról azt találták, hogy ugyanolyan hatékonyan eltávolítja a baktériumokat és csökkenti a szájgyulladást, mint a klórhexidin, amely egy általános fogászati gyógyszer, de toxikus mellékhatások nélkül. 

A boróka hatása a népi gyógyászatban régóta ismert
A boróka hatása a népi gyógyászatban régóta ismertHildaWeges / Getty Images Hungary

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van 

A borókabogyó illóolajokban és flavonoidokban (rutin, luteolin, apigenin) gazdag, amelyek erős antioxidánsként működnek, és segíthetnek csökkenteni a gyulladást. Egy kémcsőben végzett vizsgálat több mint 70 vegyületet mutatott ki a borókabogyó illóolajában, amelyek közül a monoterpének alkotják a legtöbbet. Mindegyikük fokozza az olaj erős antioxidáns hatását. A tanulmány megállapította, hogy az olaj csökkentette a sejtkárosodást az élesztősejtekben azáltal, hogy növelte az enzimek aktivitását, amelyek fő szerepe, hogy megvédjék a sejteket a szabad gyökök káros hatásától. Egy másik, kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a borókabogyó-illóolaj jelentősen csökkentette az emberi bőrsejtek gyulladását. Ezt a hatást a kutatók az olajban lévő gyulladáscsökkentő hatású monoterpének magas koncentrációjának tulajdonították.

Segíthet a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen 

A borókabogyót a hagyományos orvoslásban használták a cukorbetegség kezelésére, és a közelmúltban végzett vizsgálatok megerősítik a hatékonyságát. Cukorbetegségben szenvedő patkányokon végzett több különböző vizsgálat is kimutatta, hogy 

a borókabogyó-kivonat kiegészítése jelentősen csökkentette a vércukorszintet, a koleszterin- és trigliceridszintet, valamint ezzel egyidejűleg növelte a szívvédő HDL (jó) koleszterinszintet.

A borókabogyó-kivonattal végzett kezelés hatására 57%-kal csökkent az összkoleszterin- és 37%-kal a trigliceridszint a kontrollcsoporthoz képest. Mivel a magas koleszterinszint hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához, így ez a hatás segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a hatások a bogyók magas antioxidáns-koncentrációjának köszönhetők. 

A borókabogyót használhatjuk sültek, levesek fűszerezésére
A borókabogyót használhatjuk sültek, levesek fűszerezéséregojak / Getty Images Hungary

Javítja az emésztést

A borókabogyó keserű vegyületeket tartalmaz, amelyek serkentik az epe áramlását és az emésztőenzimek termelését. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy könnyebben lebontsa az élelmiszereket, és fokozza a tápanyagok felszívódását. A borókabogyót régóta emésztést segítőnek tartják a népi gyógyászatban, de kevés tanulmány vizsgálta hosszan ezeket a hatásokat. Egy tejelő tehenekkel végzett vizsgálat azonban azt találta, hogy az alanyok borókabogyó-illóolajjal történő etetése javította az emésztésüket.

Segíti a vese működését

A boróka erős vízhajtó, fokozza a vizelet áramlását, segít megtisztítani a rendszert a felesleges folyadékoktól és stimulálja a veséket. Ez arra készteti a szervezetet, hogy

kiürítse a húgysavat és a felesleges kristályokat, amelyek számos problémát okozhatnak, beleértve a köszvényt, az ízületi gyulladást és a veseköveket.

A borókabogyó gazdag illóolajokban, különösen a terpinen-4-olban, amely a jelentések szerint fokozza a vese szűrésének sebességét, ami viszont fokozza a vizelet áramlását, miközben segít kiüríteni a baktériumokat a veséből és a hólyagból. Emiatt kivételesen hasznos a húgyúti fertőzések kezelésében, egyes betegek már 24–72 órás használat után enyhülésről számoltak be. 

Amire figyelni kell

Ha egészségügyi problémák kezelésére használjuk, akkor az a mennyiség, ami fűszerként az ételekbe kerül, nem elegendő. Ilyenkor teát készíthetünk belőle, vagy használhatjuk 100%-os illóolaját is. De mivel a boróka serkenti a simaizmok összehúzódását, ezért terhes vagy szoptató nők nem fogyaszthatják. Akkor se használd, ha vényköteles gyógyszert szedsz cukorbetegség, glükózszabályozás vagy hipoglikémia kezelésére. Fontos, hogy nem minden borókafaj bogyója ehető, ezért botanikai ismeret nélkül inkább boltban vásárolt bogyókat használj!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra