Ezt az 5 ételt kerüld el 40 felett: látványosan öregítenek

GettyImages-1475646332

Ha egészséges és szép bőrre vágysz, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Vannak ételek, amelyek gyakori fogyasztásától bőrünk sokkal öregebbnek látszik majd, mint amilyennek valójában lennie kéne.

A kamaszkori pattanások elmúlásával igencsak hamar juthatunk el odáig, hogy a ráncaink miatt aggódunk. A szép bőr azonban még 40 felett sem ábránd, tudatos táplálkozással segíthetünk pórusainknak.

Éppen úgy, ahogy léteznek olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztásától sokkal egészségesebb lesz a bőrünk, ennek ellenkezőjére is van példa. Az alábbiakban összegyűjtöttük az öt legkárosabbat.

Te tudod, melyek a bőrre leginkább káros élelmiszerek?
Te tudod, melyek a bőrre leginkább káros élelmiszerek?Prostock-Studio / Getty Images Hungary

Sokkal öregebbnek tűnhetünk, ha rosszul táplálkozunk

A bőr öregedését gyorsító élelmiszerek legfontosabb közös tulajdonságai között a leglényegesebb a rosttartalom, illetve az antioxidánsok hiánya, de gyulladásnövelő hajlamuk, állati eredetük is roncsolhatja hámszöveteinket. 

Bőrünk három rétege, a felhám, az irha és a bőr alatti zsírréteg karbantartása kiemelten fontos egy bizonyos életkort követően. Karikák, ráncok, fénytelen látvány, rengeteg összetevője van annak, mitől is nézhetünk ki valóban öregebbnek, mint tényleges korunk. Kollagénre, antioxidánsokra, rostokra és bizony megfelelő mennyiségű vízre is szükség van ahhoz, hogy a bőrsejtek ruganyosak maradjanak – ez a fiatalos arc egyik záloga. 

Egy egészségmagazin bőrgyógyász szakértőkkel járta körbe a feldolgozott élelmiszerek testünkre gyakorolt hatásait. Dr. Ellis Hunnes szerint a gyulladást okozó és fokozó élelmiszerek a leginkább károsak bőrünkre nézve. A gyulladásoknak köszönhetően ugyanis elkezdenek a kromoszómák végén található, úgynevezett telomerek megrövidülni, a DNS-struktúra megváltozása pedig látványos következményekkel jár. 

A bőrgyógyász szerint az antioxidánsok elengedhetetlenek volnának az egészséges bőr fenntartásához, a teljes értékű növényi élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök antioxidáns-tartalma ugyanis nem csak a rákos megbetegedések megelőzése miatt hasznos szervezetünk számára. Hiányuk gyorsíthatja a bőr öregedését, amit a testünkben lévő szabad gyökök is elősegíthetnek. Ha semennyi vagy akár csak kevés olyan élelmiszert fogyasztunk, ami antioxidánsokban gazdag, a szabad gyökök ellen nincs, ami felvegye a harcot. A testszerte jelen lévő gyulladások fokozódhatnak, ami szintén a bőr idő előtti és gyors öregedéséhez vezethet. 

A kollagének egyik elsődleges funkciója a bőr rugalmas szerkezetének megőrzése és fenntartása, ehhez azonban elengedhetetlen a rostokban gazdag táplálkozás. 

A bőrsejtek állapotának megőrzése a kor előrehaladtával egyre nehezebb
A bőrsejtek állapotának megőrzése a kor előrehaladtával egyre nehezebb

Rostok nélkül ráncosak leszünk

Az életkor előrehaladtával testünk egyre kevesebb kollagént termel, egyre nehezebben. Azt, hogy a bőr rugalmatlanná válása lassuljon, táplálkozásunkkal is segíthetjük, ugyanis a kollagénhiány egyenes következménye a ráncosodás.

A bőrgyógyász és táplálkozás-szakértő egy csokorba gyűjtötte, melyek azok a gyakori élelmiszerfajták, amik a fentiek alapján kifejezetten rontanak a bőr állapotán.

A képre kattintva megnézheted, mi az, amit a szakemberek szerint semmiképpen nem szabadna bizonyos életkor felett fogyasztani. 

A szakember szerint a feldolgozott húsok, gyorsételek, olajban sült fogások, cukros-szénsavas üdítők és a tejtermékek sem alacsony rosttartalmukat, sem tápértéküket tekintve nem megfelelőek. Nem csak 40 éves kor felett, azt megelőzően is érdemes kerülni őket. 

Ha kíváncsi vagy, miként hat a kollagénfogyasztás a testünkre, érdemes ezt a cikket is elolvasnod. Különleges kísérletet követhetsz végig. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek