Van, amikor az étkezés boldogságot okoz. Egy finom falat emlékeket idézhet fel, vagy emlékké tehet fontos pillanatokat. És vannak ételek, amelyekhez a társadalom jelentős része számára kifejezetten pozitív élmények társulnak.
Vajon igaza volt Szókratésznek, amikor azt mondta, az ember azért eszik, hogy éljen, és nem azért él, hogy egyen?
Boldoggá tehet egy étel?
Már csimpánzokkal és bonobó majmokkal folytatott kísérletek során is bizonyosságot nyert, hogy a közös étkezések képesek növelni a szervezetükben az oxitocin nevű boldogsághormon szintjét. Nincs ez másként az embereknél sem, azonban mi sokkal válogatósabbak vagyunk, és nem csak a felhasznált alapanyagokat tekintve.
A milánói ILUM Egyetem kutatói 25 és 55 év közötti férfiakat és nőket vontak be abba a kutatásukba, mely az étkezés közben jelentkező érzéseket monitorozta. Összesen 40 embert vizsgáltak és monitoroztak, így nemcsak a személyes élményeiket, hanem az étkezés közben jelentkező neurológiai és fizikai változásokat is megfigyelhették, majd összehasonlították azzal, amit ugyanezek az emberek aközben tapasztaltak és éreztek, míg kedvenc dalukat hallgatták, vagy éppen csapatuk nyert egy fontos meccsen.
Tésztával eszik boldoggá magunkat
Mint kiderült, a tésztaevés hatékonyabban aktiválta a kognitív memóriafolyamatokat, mint a sportközvetítések vagy a zenehallgatás, ráadásul segített a boldog emlékek felidézésében is. De ami talán még érdekesebb, tésztaevés közben sokkal boldogabb mosoly ült a résztvevők arcán.
A kutatás vezetője, Vincenzo Russo úgy véli, akkor vagyunk érzelmeinket tekintve a legaktívabbak, amikor tésztát fogyasztunk.
Az ízlelés és az evés segít a legszebb emlékek és érzelmek megélésében.
„Mindig is tudtuk, hogy egy jó tészta boldoggá teszi az embereket, de nem tudtuk, miért és milyen mértékben” – mondta Riccardo Felicetti, az olasz tésztakészítők szövetségének elnöke. A tészta a legjobb ár-érték arányú boldogságforrás a szakember szerint.
A kutatás ráadásul nem pusztán adatokat szolgáltatott, a résztvevők maguk is átélték a vizsgálatokkal megerősített változást és azokat a pozitív érzelmeket is, melyeket a műszerek kimutattak.
Ami boldoggá tesz, csak egészségtelen lehet?
Sokféle kutatás zajlott már a dél-európai tésztanagyhatalom egyetemi tanszékein annak érdekében, hogy kiderüljön, nemzeti eledelük mégsem olyan egészségtelen, mint amennyire a közvélekedés annak tartja. Ezek alapján kiderült, hogy a teljes kiőrlésű, illetve a durumbúzából készített tésztafélék igenis jót tesznek egészségünknek is, nem csak a lelkünknek.
A teljes kiőrlésű verziók esetén ugyanis a héj töretei is az őrleménybe kerülnek, amitől a kész tészta rosttartalma megnő. Ez pedig az emésztést is serkenti. Egy adag tészta ráadásul a napi ajánlott B1- és B9-vitamin negyedét tartalmazza, és fedezi a javasolt szelénbevitel felét és a vas 10 százalékát is.
A Milánói Egyetem kutatói a pizzáról igyekeztek bebizonyítani, hogy egészséges, amikor a tradicionális olasz étel minden alkotóelemét górcső alá vették. Mint kiderült, az olaszoknak van igaza, bizony pizzát enni nemcsak jó, de kifejezetten alkalmas lehet bizonyos ráktípusok megelőzésére is.
Erről a kutatásról már írtunk a Díványon, ide kattintva pedig te is elolvashatod.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés