A szeder általában kevés figyelmet kap a többi, népszerűbb bogyós gyümölcs mellett, amire egyáltalán nem szolgált rá, hiszen igazi szuperélelmiszerként egészségügyi előnyök egész tárházát kínálja. A következőkben két dietetikus mondja el, hogy milyen jótékony hatásokra számíthatsz fogyasztásától.
Egy apró gyümölcs tele tápanyagokkal
„A szeder tele van C-vitaminnal, amely immunerősítő hatású, és segít megőrizni a bőr friss megjelenését. Emellett magas mangántartalommal bír, ami hozzájárulhat az erős, egészséges csontozat fenntartásához” – magyarázta Brigitte Zeitlin dietetikus, a BZ Nutrition alapítója.
Az olyan bogyós gyümölcsök, mint a szeder, antioxidánsokban gazdagok. Ezek közül érdemes kiemelni az antocianinokat, amelyek erős antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
Mint ismert, az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, aminek megelőző szerepe lehet a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásában, illetve összefüggésbe hozhatók az agy egészségével és a jobb látással.
Egy másik dietetikus, Amy Gorin szerint meg kell említeni azt is, hogy a szedernek magas a rosttartalma, ami hosszan tartó teltségérzetet nyújt az étkezések után.
A megfelelő rostbevitel azért is kulcsfontosságú, mert kutatások kimutatták, hogy az elégtelen rostbevitel megnövelheti a szívbetegségek kockázatát.
„A szeder fogyasztása javítja az LDL, vagyis a »rossz« koleszterinszintet” – tette hozzá a szakember. Ezt erősítette meg a Scientific Reports áttekintő tanulmánya is, melynek alapján a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztóinál alacsonyabb koleszterinszintet mértek.
Az előnyök sora ezzel még nem ért véget, a szeder ugyanis kiváló forrása a K-vitaminnak, amely segíti a véralvadást és a csontanyagcserét. Hiánya viszont erős menstruációs vérzést okozhat, illetve hajlamossá tehet a véraláfutásokra.
Bizonyítottan agyserkentő hatású
Végül, de nem utolsósorban, egy tanulmány kimutatta, hogy a szeder gyakori fogyasztása hozzájárul a fogak egészséghez, egy másik pedig megállapította, hogy fontos szerepet játszhat az agy egészségében, és
megelőzheti az öregedéssel kapcsolatos memóriavesztést.
Megfelelő adagolására ugyanakkor oda kell figyelni, mivel a szeder egy bizonyos mennyiség felett egyeseknél gyomorpanaszokat okozhat. Ha érzékeny a gyomrod, jobban jársz, ha egyszerre csak egy kisebb maroknyit eszel belőle. Amennyiben elszíneződik tőle a vizeleted, ne lepődj meg! Ez csakúgy, mint a cékla esetében, teljesen ártalmatlan jelenség.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés