Fürödnél radioaktív vízben? Pedig a Balatonban minden évben megteszed

GettyImages-134373506

Nem biztos, hogy tudtad, de a Balaton vize radioaktív: természetes és mesterséges okokból egyaránt.

Azért nem kell aggódni semmiért: egészségügyi határértéken belüli a radioaktivitás mértéke, sőt: sokan megesküsznek arra, hogy gyógyhatása is van annak, ha a balatoni iszapba dugják fájós tagjaikat.

Nem csak a Balaton vize érintett

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk: a radioaktív vizek vagy az iszap nem arra köteleznek bennünket, hogy kerüljük el őket jó messzire, sőt: több olyan ismert fürdőnk is van, amelynek vizében a gyógyító hatáshoz radongáz járul hozzá. Ennek alfa-sugárzása a bőrön és a tüdőn keresztül a testbe jutva jó hatást tud kifejteni. 

Amellett, hogy az ilyen fürdők fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, az emésztésre is kellemes hatást gyakorolnak, sportsérüléseket követő rehabilitáció esetén szoktak segítségükért folyamodni a betegek.

A szöveteket ugyanis regenerálják az ilyen vizek.

A Balaton vizének radioaktivitása különösebben nem zavarja a hattyúkat sem
A Balaton vizének radioaktivitása különösebben nem zavarja a hattyúkat semRick Neves / Getty Images Hungary

Ha érdekel, hova kell menned, hogy ezek hatását élvezhesd, máris soroljuk azokat a magyar fürdőket, amelyek vize radioaktív:

  • Hévíz,
  • Gellért fürdő, Budapest,
  • Rudas fürdő, Budapest,
  • Rác fürdő, Budapest (jelenleg zárva),
  • Eger,
  • Miskolctapolca.

Megmérték, biztonságos!

A Balaton környékén is ismert a tó, illetve az a körül található települések felszín alatti vizeinek radioaktivitása. Ez nem csak természetes forrásból táplálkozik – de erről majd később. Először hadd nyugtassunk meg mindenkit azzal kapcsolatosan, hogy bár valóban, bizonyítottan radioaktív a víz – a Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Osztályának kutatói megmérték a vízben található radionuklidok koncentrációját.

Az adatokból kiderül, hogy ezek koncentrációja a WHO egészséges mértékűnek tartott küszöbértéke alatt marad, ugyanakkor a Dunával, illetve más felszíni vizeinkkel összehasonlítva magasabb koncentrációjuk a Balaton vizében. A közepesen radioaktív kifejezés tehát indokoltnak tűnik, azzal a kiegészítéssel, miszerint ettől a Balaton esetében sem kell tartani. Sőt: az idősebb generáció tagjai örömmel mesélik, milyen jótékonyan hatott fájdalmaik egy részére egy kellemes balatoni fürdőzés.

Az atombomba is hatással volt a tó vizére

Régen sem zavart sokakat a radioaktivitás
Régen sem zavart sokakat a radioaktivitásPaul Almasy / Getty Images Hungary

Volt pedig az ötvenes éveknek egy olyan eseménye, amely aggodalmat kelthetett a magyarokban is arra nézvést, hogy mennyire egészséges ezt a vizet élvezni. A rejtélyt 1957-ben sikerült megfejteni: a trícium nevű radioaktív anyag koncentrációja azért nőtt meg a tó vizében, mert atombombák robbantak, tőlünk igencsak távol.

Az összefüggést leleplező, az Élet és Tudományban megjelent írás apropója a következő volt: Hawaii-tól 200 kilométerre a britek két, engedélyezett kísérleti atombomba-robbantást tartottak. A radioaktív por 10–15 kilométeres magasságig emelkedett, ott pedig a 100 kilométer per órás sebességű szél akár 200 napon át is szállítani képes a részecskéket. A nehézvíz-molekulákat ránk bocsátó robbantások 1954-ben történtek, de nem voltak egyedülállóak:

Amerika számos hasonló kísérletet hajtott végre, már korábban is a magasból lehulló, az 1953-as nagy esőzésekkel nagy mennyiségben érkező trícium sokáig megmaradt a tó vizében.

Szerencsére a trícium nem olyan káros sugárzó anyag – a kérdés csak az, vajon a szocialista Magyarország szovjetek ellenőrizte sajtójában a blokkon belüli kísérletek eredményeit és hatásait mennyire hallgathatták el. Bármi is volt a múlt, a Balaton most teljesen biztonságos.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra