A Balaton mélye többmilliárdnyi aranyat rejt – ezért nem lehet hozzáférni

GettyImages-1367831205

Nyár, meleg, vízpart, azaz nagyon sokunknak Balaton: akinek nem elég, hogy a magyar tengerbe lógassa lábát, az olvashat is legnagyobb tavunk titkairól a nemrég megjelent A Balaton legnagyobb rejtélyei című könyvben. A szerző, Glázer Tamás azt ígéri: csak olyan sztorikat találsz majd kötetében, amelyeket máshol még biztosan nem olvastál.

Négy éve blogol a Balatonról Glázer Tamás, most pedig útjára indította a Tó-retró könyvtárat, melynek egyes kötetei a címhez, valamint a bloghoz méltóan felváltva dolgoznak majd fel a Balatonhoz, illetve a retróhoz kapcsolódó témákat. A Balaton legnagyobb rejtélyei az első utánnyomást is megérte már, megkérdeztük hát a szerzőt, miért is érdemes ezt a kötetet strandolvasmányként választanod!

Hogyan kötődsz a Balatonhoz?

Nem a Balatonnál lakom, soha nem is laktam ott, de gyermekkoromban SZOT- és vállalati üdülőkbe jártam édesanyámmal az akkor még Boglárlellének hívott városba. Az egész gyerekkorom arról szólt, hogy vártam ezeket a nyaralásokat, a két heteket a Balatonnál.

Négy éve aztán blog formátumba is öntötted a rajongást…

A Balaton nagy vonzereje a retró életérzés
A Balaton nagy vonzereje a retró életérzésJosef Feher / Getty Images Hungary

A Tó-retró blog kapcsán kélt dologról kell beszélni: a Balaton mellett a retró érzésről is szól. Az ötlet úgy jött, hogy ültem a tévé előtt, és A Pogány Madonna című filmet néztem. Bujtor István összes filmjét szeretem, de ez nagy kedvencem, a film kapcsán pedig eszembe jutott, hogy erről a korszakról senki sem ír politikamentesen. Van ezzel párhuzamosan ugyanakkor két olyan korosztály is, akinek a legszebb élményei a Balatonhoz, a hetvenes-nyolcvanas évekhez kötődnek. Humorosan, szórakoztatóan szerettem volna erről írni – amilyen A Pogány Madonna maga is.

Mit gondolsz, miért vonz ennyi embert a retró életérzés? Valóban a kor érdekel minket, vagy inkább csak saját, nosztalgikus ködbe vont fiatalságunk az, ami miatt rajongunk a korszakért?

Nemcsak a mi korosztályunkat vonzza ez a kor, hanem a fiatalabbakat is: azokat, akik a Kádár-korszakról csak a szüleiktől hallottak. 

Persze a gyerekkori nosztalgia is fontos, az idő is mindent megszépít, ráadásul most már beszélhetünk azokról a dolgokról, amiken akkor csak dühöngtünk.

A fiatalabbaknak ez egy egzotikus korszak. A szocialista rendszerek – néhány országtól eltekintve – csak pár évtizeden át működtek furcsa emberkísérletként, érdekes erre visszatekinteni.

A könyvben a Balatonnak és a retrónak is jut hely?

Nem: az ezzel a kötettel induló Tó-retró könyvsorozat úgy épül fel, hogy az első kötete a Balatonhoz kötődik, a második a retróhoz, és a jövőben is így váltakoznak majd a kötetek.

Mit kap az olvasó: a legendák gyűjteményét kecskekörömtől a visszhangig, vagy valami meglepőbbet?

Én nem szeretek olyan dolgot megírni, ami forog a sajtóban, az exkluzivitás a legfontosabb. Én is azt szeretem olvasgatni, amiről azelőtt nem tudtam, amit nem láttam még sehol, így a könyv anyaga amellett, hogy nagyban táplálkozik a Tó-retró blog négyévnyi kutatómunkával feltárt rejtélyeiből, ki is egészül olyan dolgokkal, amiről soha nem lehetett még olvasni sehol.

A magyar tenger igencsak rejtélyes: ezt a kötet is bizonyítja
A magyar tenger igencsak rejtélyes: ezt a kötet is bizonyítjaRomeo Reidl / Getty Images Hungary

Neked melyik a kedvenc rejtélyed, ami majd az olvasó számára is izgalmas lehet?

Nem biztos, hogy az én kedvencem lesz az olvasó kedvence is: számomra a legnagyobb döbbenetet a gömbkilátó sztorija jelentette azért, mert annyi ostobaságot írtak már le róla, annyi butaság jelent meg a sajtóban, hogy legtöbben nem az igazságot ismerik történeteként.

A legjobb sztori talán az, hogy mit keresnek római kori romok a víz mélyén, hogyan találták meg azokat, és miért nem lehet feltárni őket,

de az is érdekes, hogy több ezer milliárd forintnyi arany van a Balatonban, de nem lehet kitermelni azt.

Hány kötetre előre látod a sorozatod jövőjét?

Anyagom 4-5 kötetre biztosan van: ha ma abbahagynám a gyűjtést, ennyit akkor is meg tudnék írni.

Könyvesboltokban nem kapható a kötet – miért döntöttél a magánkiadás mellett?

Több könyvön túl vagyok már, ezek közt volt olyan, amely könyvkiadónál jelent meg. Az az üzleti modell nekem nem éri meg, szívesebben értékesítek a blog olvasóinak. Persze az is benne van a dologban, hogy nagyon sok kézirat van, nem biztos, hogy az enyém felkeltené egy kiadó érdeklődését. Így megmarad a szabadságom, hiszen egyedül az olvasó a „zsűrim” – az ítélet pedig eddig pozitívnak tűnik, ugyanis a május elején megjelent könyvnek július végén már készül az utánnyomása is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra