Ebben a balatoni luxusnyaralóban pihentek a szocialista elit tagjai

fortepan 217261

Hogyan kerültek géppuskás őrök a löszfal tetejére? Kivel sakkozott szívesen Kádár a szabadsága alatt? És milyen filmeket néztek esténként az elvtársak a moziban? A balatonaligai pártüdülő története.

A déli vasútnak köszönhetően a fővárosból könnyen el lehetett jutni a Balaton partjára, de igazán csak a trianoni békeszerződés után vált elterjedtté a balatoni turizmus. Ekkor a korábbi kedvelt gyógyfürdők és üdülőhelyek (például a felvidéki vagy erdélyi gyógyfürdők, vagy a szintén népszerű Abbázia) a határon kívülre szorultak, és hamarosan nyaralóépületek és villák jelentek meg a Balaton partján. Ez történt Balatonaligán is, ahol az első néhány fürdőkabin után hamarosan több magánvilla is felépült. A második világháború után gyerekeket és munkásokat nyaraltattak Balatonaligán, majd  az ősfás-löszfalas vidéken fekvő települést hamarosan megkedvelte a szocialista pártelit is. 

Nyaraló a kommunista elit tagjainak

A korszak szakértője, Majtényi György történész szerint az Országos Tervhivatal vezetőjének felesége volt az első a magas rangú funkcionáriusok közül, aki felfedezte magának Balatonaligát. Vas Zoltánné Vadas Sári a negyvenes évektől kezdve sűrűn megfordult az orvosszakszervezet üdülőjében, és rábeszélte a férjét: hívják meg a párttársait is. Rákosi Mátyás elfogadta a meghívást, és 1948-ban ezzel meg is pecsételődött Balatonaliga sorsa: az itt lakó 130 családot áttelepítették, ők a környező falvakban, a tulajdonos nélkül maradt, hajdan sváb és szlovák családok lakta házak közül választhattak csereingatlant. A jobb állapotú vagy értékesebb villákat megtartották, ezek közül választhattak a kommunista elit tagjai nyaralókat. Rákosi mellett Gerő Ernőnek, Farkas Mihálynak, Szakasits Árpádnak, Rajk Lászlónak és Kádár Jánosnak is jutott egy-egy ingatlan. A korábbi községházából étterem lett, a többi házat elbontották, és létrehozták a pártüdülőt.

Balatonvilágos látképe 1920-ban
Balatonvilágos látképe 1920-banFortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum

Kiváltságosak és kiváltságosabbak 

A területet két részre bontották: így jött létre Aliga I. és Aliga II. A két komplexumot őrbódéval megerősített drótkerítés választotta el egymástól, kizárólag engedéllyel lehetett átjárni. Aliga I.-en az alacsonyabb rangú pártalkalmazottak, valamint az oktatás és a média fontos személyiségei nyaralhattak ingyen, számukra a kőépületek mellett fabungalókat is kialakítottak. (Természetesen ahhoz is kiváltságosnak kellett lenni, hogy valaki ide beutalót kapjon, és élvezhesse a röviditalokkal és déligyümölcsökkel felszerelt minibárt vagy az éttermet, amely állítólag bármilyen fogást elkészített az itt nyaralóknak.) 

Úszni is az őrökkel ment

Az igazi elit tagjai azonban Aliga II.-n üdültek. Ez a kerítéssel és géppisztolyos őrökkel védett partszakasz a pártvezetők számára volt fenntartva, őket modern, szocialista realista stílusú villákban szállásolták el. Rákosi tavasztól őszig szinte minden hétvégéjét Aligán töltötte, saját villáját paranoiás vezetőhöz méltón túlbiztosította:

a löszfal tetejéről géppuskás őrök vigyáztak „Sztálin legjobb tanítványának” biztonságára, sőt, éjjel reflektorokkal pásztázták a Balaton vizét, nehogy megzavarja bármi (vagy bárki) a nyugalmát.

Ha úszni ment, az őrök csónakon követték. 

Színes tévé, légkondi, mesterséges sziget

Kádár János Bauhaus stílusú nyaralója, az ún. IV. számú villa is itt épült fel, a hetvenes években. A puritán berendezést azért kiegészítette némi luxus: az ország első színes televízióját itt üzemelték be, valamint légkondit is beszereltek felesége, a meleget nehezen viselő Tamáska Mária kedvéért. A villa előtt a parton egy kis mesterséges szigetet is kialakítottak, hogy az MSZMP KB főtitkára nyugodtan horgászhasson, vizes kendővel a fején. A horgászaton kívül szívesen sakkozott a szomszédos, V. számú villában nyaraló Aczél Györggyel, aki jóval a nyugdíjazása után is időzhetett Aligán. Kádár nem kedvelte, ha nyaralása alatt munkával kapcsolatos kérdésekkel zaklatják, még a telefont is kivezettette a kormányőrök fülkéjébe, mondván, hogy csak akkor zavarják, ha kitört a harmadik világháború. 

A balatonaligai pártüdülő 1980-ban
A balatonaligai pártüdülő 1980-banFortepan / UVATERV

Pingpongasztal Castrónak

Az elnöki villában külföldi, magas rangú vendégeket fogadtak: többek között megfordult itt Nyikita Hruscsov, Jurij Gagarin, Ho Si Minh, Erich Honecker és Mihail Gorbacsov. Az elnöki villát 1972-ben, Fidel Castro látogatása után Castro-villának keresztelték át. (Állítólag a kubai elnök látogatásakor Siófokról kellett pingpongasztalt hozatni, hogy Castro a Balatonnál is hódolhasson kedvenc sportjának.) De a pletykák szerint napozott a magyar tenger partján a Carlos, a Sakál néven elhíresült terrorista is.

Saját gazdaság, saját kertészet, saját ellenőr

A pártfunkcionáriusok számára létesült konyha saját alapanyagokkal dolgozott: a löszfal tetején lévő állami gazdaságban gyümölcsöket és zöldségeket termeltek a szocialista elit minőségi táplálkozásának biztosítására. Hogy a fertőzés lehetőségét teljes mértékben kizárják, egy KÖJÁL-ellenőr folyamatosan ellenőrizte a konyhát és az ételek minőségét. De volt saját kertészet is, hogy a frissen vágott virágok biztosítsák a szobákban és az étteremben a dekorációt.

A Kádár-villa 2018-ban Balatonaligán
A Kádár-villa 2018-ban BalatonaligánWikimedia Commons

Szocialista luxus

Mivel kényeztette még a párt az itt nyaraló elvtársakat? Uszoda, tenisz- és röplabdapályák, vízibiciklik, a kikötőben vitorlások várták a sportosabb életre vágyó kádereket. Aliga I.-en fedett kertmozi, Aliga II.-n beltéri mozi biztosította az esti kikapcsolódást. (A legenda szerint egy alkalommal a matiné alatt véletlenül gyerekfilm helyett

az elvtársak esti szórakoztatására bekészített pornófilmet vetítették le az egybegyűlteknek,

kisebb botrányt okozva ezzel.) Volt játékszoba, bowlingpálya, a gyerekeknek gyermekmedence, Biszku Béla lányai pedig még a vízisít is kipróbálhatták. A pavilonsoron NDK-s Radeberger sört, lángost és fagylaltot vásárolhattak az itt nyaralók, a megszokotthoz képest nyomottabb árakon, de a mólóhoz közel dollárbolt is akadt a területen. Szerveztek borkóstolókat, kulturális programokat, a külföldi vendégeket a KISZ Művész Együttes Rajkó Zenekara, a BM Művész Együttes Szimfonikus Zenekara vagy a zánkai úttörőzenekar szórakoztatta.

A hajdani Kádár-villa 2018-ban (Balatonaliga)
A hajdani Kádár-villa 2018-ban (Balatonaliga)Wikimedia Commons

A rendszerváltás után gyakorlatilag bárki választhatta nyaralása helyszínéül a pártfunkcionáriusok számára épült kockaházakat, ha éppen ahhoz támadt kedve. A pártüdülőt átkeresztelték Club Aligára, a strand és a vendéglátóipari egységek bárki számára elérhetőek. Az épületek közül sokat elbontottak vagy felújítottak, de a Castro-villa és Kádár János villája védettséget élvez. Ez utóbbi olyannyira leromlott állapotban van, hogy gyakorlatilag életveszélyes megközelíteni. A jelenlegi tulajdonos luxusszállodát tervez a hajdani pártüdülő területére építeni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra