Ennyibe kerül idén egy hét a családdal a Balatonnál

GettyImages-1386035263
Vermes Nikolett

Egy lángos kétezer forintba, míg egy fagylalt ezer forintba kerül idén nyáron. Ekkora kiadással kell számolnia egy átlagos magyar családnak, ha a Balatonhoz utazik.

Az energiaárak és az alapanyagárak növekedése várhatóan hatást gyakorolt a strandok árszabására. Elsősorban az ételek területén kell magasabb összegekre számítani, míg a szállások esetében nincsen nagy változás.

Kétezer forintos lángos

Az élelmiszerárak változása miatt az ételek ára drasztikusan megnőtt. A családok eddig ezt a problémát leginkább egy módon kezelték: csökkentették az éttermi étkezéseket, és inkább otthon főzött ebédet választottak. Ezek mellett sok család döntött a gyengébb minőségű alapanyagok mellett. A Balaton-parton, a fűben viszont nem kezdhetünk el magunk lángost sütni, és a fagylalt is elengedhetetlen része egy nyári utazásnak. Éppen ezért sokkoló, hogy a standok átlagosan 25-45 százalékos áremeléssel nyitnak újra. Ahol eddig egy sima lángos 650 forintba kerül, ott ma 950 forint. Míg a nagy kedvenc sajtos-tejfölös lángos ára 1500-ról 2000 forintra emelkedett. Amennyiben egy kétgyerekes család a balatoni hétvége alatt legalább egyszer elmegy lángosozni, csaknem 8000 forintot fog kifizetni az egyszerű kelt tésztából készült ételért.

Jönnek a nagyüzemi fagyik /Fotó: GettyImages
Jönnek a nagyüzemi fagyik /Fotó: GettyImages

Ezerforintos fagylalt

A cukrásziparban elkülönítve beszélnek a fagylaltkészítésről. Ennek oka, hogy a technika eltér a többi cukrászrecepttől. A fagylaltkészítéshez nélkülözhetetlen a mélyfagyasztó, aminek fenntartása az energiaválság miatt 300 százalékkal emelkedett. Ez hatással volt a fagylaltkészítésre is, így idén nyáron egyre kevesebb cukrászda kínál helyben készített fagyit, helyette egy központi raktárból érkező édesség kerül a tölcsérbe. Az új és egyre népszerűbb megoldás képes garantálni, hogy ár-érték arányban jó fagylaltot kapjunk. A nagyüzemi fagyik külsőre semmiben sem különböznek a helyben készített változattól, és az ízük is olyan, akár a megszokott, viszont a cukrászdák számára így is kiesést jelent. Egy ilyen gombóc idén nyáron átlagosan 500 forintba kerül, míg a manufaktúrákban készített édesség ennek akár a duplája is lehet. Vagyis egy fagyizás a Balaton-parton csaknem 5000 forintba kerül egy kétgyerekes család számára.

A szállással spórolhatunk 

Az idei szezonban egyedül a szállások ára nevezhető elviselhetőnek, hiszen ezen a területen legfeljebb 14 százalékos emelés várható. Ennek oka, hogy a Balaton környéki települések turisztikai céllal egész évben várják a látogatókat, így nem szükséges a nyári árakat megduplázni, hogy egyensúlyban legyen az éves bevétel. A példa kedvéért egy tavalyi 10 000 forintos siófoki szállás idén közel 12 000 forintba kerül fejenként egy éjszakára. Ez egy kétgyerekes család számára – az idegenforgalmi adóval – közel 300 000 forintos költséget jelent egy hétfőtől vasárnapig tartó nyaralás esetén. Érthető, hogy a turisztikai információk eddigi beszámolói szerint még egyetlen szálláshelyen sem beszélhetnek telt házról. Érdekes, hogy a Covid óta új szokás jelentkezett ezen a területen. Míg évekkel korábban többen voltak azok, akik hónapokkal előre foglaltak szállást, addig ma csak néhány tucat ember mer jóval előre foglalni. 

Félmillió forint is kevés

Mindent összevetve félmillió forint nem elég egy négyfős családi nyaralásra. A hazai számok tehát megegyeznek a környező országok (például Horvátország vagy Szlovénia) árszabásaival. Ami azonban a nyaralók számára veszteség, a munkavállalók számára nyereség, ugyanis idén először képesek a balatoni vendéglátóhelyek nemzetközi piacon is versenyképes béreket adni a személyzet tagjainak. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra