Fürödnél radioaktív vízben? Pedig a Balatonban minden évben megteszed

GettyImages-134373506

Nem biztos, hogy tudtad, de a Balaton vize radioaktív: természetes és mesterséges okokból egyaránt.

Azért nem kell aggódni semmiért: egészségügyi határértéken belüli a radioaktivitás mértéke, sőt: sokan megesküsznek arra, hogy gyógyhatása is van annak, ha a balatoni iszapba dugják fájós tagjaikat.

Nem csak a Balaton vize érintett

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk: a radioaktív vizek vagy az iszap nem arra köteleznek bennünket, hogy kerüljük el őket jó messzire, sőt: több olyan ismert fürdőnk is van, amelynek vizében a gyógyító hatáshoz radongáz járul hozzá. Ennek alfa-sugárzása a bőrön és a tüdőn keresztül a testbe jutva jó hatást tud kifejteni. 

Amellett, hogy az ilyen fürdők fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, az emésztésre is kellemes hatást gyakorolnak, sportsérüléseket követő rehabilitáció esetén szoktak segítségükért folyamodni a betegek.

A szöveteket ugyanis regenerálják az ilyen vizek.

A Balaton vizének radioaktivitása különösebben nem zavarja a hattyúkat sem
A Balaton vizének radioaktivitása különösebben nem zavarja a hattyúkat semRick Neves / Getty Images Hungary

Ha érdekel, hova kell menned, hogy ezek hatását élvezhesd, máris soroljuk azokat a magyar fürdőket, amelyek vize radioaktív:

  • Hévíz,
  • Gellért fürdő, Budapest,
  • Rudas fürdő, Budapest,
  • Rác fürdő, Budapest (jelenleg zárva),
  • Eger,
  • Miskolctapolca.

Megmérték, biztonságos!

A Balaton környékén is ismert a tó, illetve az a körül található települések felszín alatti vizeinek radioaktivitása. Ez nem csak természetes forrásból táplálkozik – de erről majd később. Először hadd nyugtassunk meg mindenkit azzal kapcsolatosan, hogy bár valóban, bizonyítottan radioaktív a víz – a Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Osztályának kutatói megmérték a vízben található radionuklidok koncentrációját.

Az adatokból kiderül, hogy ezek koncentrációja a WHO egészséges mértékűnek tartott küszöbértéke alatt marad, ugyanakkor a Dunával, illetve más felszíni vizeinkkel összehasonlítva magasabb koncentrációjuk a Balaton vizében. A közepesen radioaktív kifejezés tehát indokoltnak tűnik, azzal a kiegészítéssel, miszerint ettől a Balaton esetében sem kell tartani. Sőt: az idősebb generáció tagjai örömmel mesélik, milyen jótékonyan hatott fájdalmaik egy részére egy kellemes balatoni fürdőzés.

Az atombomba is hatással volt a tó vizére

Régen sem zavart sokakat a radioaktivitás
Régen sem zavart sokakat a radioaktivitásPaul Almasy / Getty Images Hungary

Volt pedig az ötvenes éveknek egy olyan eseménye, amely aggodalmat kelthetett a magyarokban is arra nézvést, hogy mennyire egészséges ezt a vizet élvezni. A rejtélyt 1957-ben sikerült megfejteni: a trícium nevű radioaktív anyag koncentrációja azért nőtt meg a tó vizében, mert atombombák robbantak, tőlünk igencsak távol.

Az összefüggést leleplező, az Élet és Tudományban megjelent írás apropója a következő volt: Hawaii-tól 200 kilométerre a britek két, engedélyezett kísérleti atombomba-robbantást tartottak. A radioaktív por 10–15 kilométeres magasságig emelkedett, ott pedig a 100 kilométer per órás sebességű szél akár 200 napon át is szállítani képes a részecskéket. A nehézvíz-molekulákat ránk bocsátó robbantások 1954-ben történtek, de nem voltak egyedülállóak:

Amerika számos hasonló kísérletet hajtott végre, már korábban is a magasból lehulló, az 1953-as nagy esőzésekkel nagy mennyiségben érkező trícium sokáig megmaradt a tó vizében.

Szerencsére a trícium nem olyan káros sugárzó anyag – a kérdés csak az, vajon a szocialista Magyarország szovjetek ellenőrizte sajtójában a blokkon belüli kísérletek eredményeit és hatásait mennyire hallgathatták el. Bármi is volt a múlt, a Balaton most teljesen biztonságos.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra