Napi néhány mozdulattal megelőzheted az Alzheimer-kórt! Mutatjuk, mit kell tenned

GettyImages-1472634852

Mindannyian tartalmas életre vágyunk, azonban az öregedés számtalan negatív következménnyel járhat testi és szellemi egészségünkre nézve. Az agysejtek épségének megőrzése az aktív öregkor egyik záloga, már a húszas-harmincas éveinkben is rengeteget tehetünk ezért, így az Alzheimer-kórt is megelőzhetjük!

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes időskori betegsége, az egyik vezető halálok a rák és a szívbetegségek mellett. Az agysejtek pusztulásával járó folyamat az egyik leggyakoribb oka az időskori demenciának. Bár több mint száz éve diagnosztizálták először ezt a betegséget, még mindig rendkívül keveset tudunk róla. Annak ellenére, hogy gyógyíthatatlan, a megelőzéséért igenis tehetünk, az aktív életmód védelmet nyújt a sejtjeinknek.

Aktív élet fiatalon – minőségi élet idősen
Aktív élet fiatalon – minőségi élet idősenLerexis / Getty Images Hungary

Rendszeres mozgással még az Alzheimer-kórt is megelőzheted!

A kezdetben enyhe tünetekkel járó időskori elbutulás korai tünetei leginkább a memóriát és a beteg viselkedését érintik. Felismerése ezért is nehéz, hiszen a feledékenység normális velejárója lehet az öregségnek. Bár jelenleg a gyógyíthatatlan elváltozások között tartják számon, tudatos életvitelünk segíthet abban, hogy megelőzzük vagy éppen megfékezzük hatásait. 

A Nemzetközi Alzheimer Társaság kutatásai szerint világszerte 55 millió ember érintett az időskori demencia idegsejtpusztulással járó változatában. Hiába zajlanak szinte folyamatosan gyógyszeres kísérletek a kór megelőzésére, illetve megfékezésére, tényleges eredményeket még mindig nem sikerült elérni. Jelenlegi ismeretek szerint a béta-amiloid felhalmozódása az oka az idegsejtek pusztulásának. A legtöbb kutatás 

arra a következtetésre jutott, hogy a fizikai aktivitás sikerrel gátolja a vegyület felhalmozódását, 

így tényleges megelőző szerepe lehet a rendszeresen végzett sporttevékenységeknek. A magas intenzitású fizikai aktivitás közel egyharmadával csökkentheti az Alzheimer kialakulását, illetve a már beindult folyamatokban is gátló szerepe lehet. 

De honnantól tekinthetünk egy tevékenységet magas intenzitásúnak, melyek azok a sportok, melyek ténylegesen képesek megelőzni a demenciát? 

Ép testben ép lélek

A kutatók szerint az aerob mozgásformákat érdemes leginkább beépítenünk mindennapjainkba annak érdekében, hogy elménk fittségét is megőrizhessük időskorunkra.

Minden olyan mozgásformát aerobnak nevezünk, ami fokozza az oxigénfogyasztást, felgyorsítja a szívverést és mélyebb lélegzetvételekre késztet. Ilyen például az úszás, a futás, a gyors gyaloglás vagy a kerékpározás. Ezek nagy része ráadásul kortól és egészségi állapottól függetlenül végezhető. 

A legtöbb aerob típusú mozgásforma valamennyi fizikai felkészültséget azért igényel, ezért ha a nulláról indulnánk, érdemes elsőre olyan tevékenységet választani, mely beleillik a mindennapjainkba, és könnyen rutinná válhat. A sporttevékenységekre szerencsére könnyű rászokni. Ha komolyabb testedzésre vágyunk, szakértő által összeállított edzésterv segítségével érdemes fokozatosan növelni az intenzitást.

Ha teljes erőbedobással átmozgatjuk magunkat, az endorfint és egyéb boldogsághormonokat szabadít fel. A fokozott endorfintermelés pedig nemcsak a jó közérzet miatt fontos, de fájdalomcsillapító hatása is van, hozzájárul az idegrendszerünk hatékony működéséhez, sőt lassítja az öregedést is!

A rendszeres intenzív mozgással sokat tehetünk a testi és szellemi egészségünkért
A rendszeres intenzív mozgással sokat tehetünk a testi és szellemi egészségünkértGeber86 / Getty Images Hungary

A gyaloglás talán a legegyszerűbb és legkevesebb anyagi és energiabefektetést igénylő sport, bármikor kéznél – lábnál – van minden, ami kellhet. Csak egy kényelmes cipő, egy jól kiválasztott útvonal, akár reggelente a munkahelyünk felé, és már indulhatunk is. Ha már belerázódtunk, légzésünk ütemére figyelve gyorsíthatjuk a tempót napról napra. A cél ez esetben az, hogy lehetőség szerint hosszabb, egyre növekvő útvonalakat tervezzünk magunknak annak érdekében, hogy mindinkább kihasználjuk a teherbírásunk növekvő határait.

Akár nyeregbe is pattanhatunk, kiváltva ezzel korábbi közlekedési eszközünket. A kerékpározás a váltott lábas taposás által igencsak megmozgatja az agyunkat is. Akár a túlsúly, akár porc- vagy ízületi problémák miatt vagyunk bizonytalanok, hogy mivel tegyük mozgásban gazdagabbá az életünket, ez a kétkerekű jármű lehet az egyik legkíméletesebb mód rá. Tekerő lábainkat sokkal kevesebb terhelés éri majd, mint ha gyalogolnánk vagy futnánk, ráadásul nem csak a lábaink mozognak, hiszen az egyensúlyozásban minden izmunk aktívan részt vesz. A cél pedig éppen ez, hiszen minél több testrészünk vesz részt aktívan a mozgásban, annál jobban dolgoznak agysejtjeink is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek