Ezért jobb a gyaloglás a futásnál: ugyanazok az előnyei, sok szempontból mégis kíméletesebb

Akármennyire is populáris sportok, a kocogás, futás sokaknak nem való. Na és a gyaloglás? Mielőtt csodálkozva felhúznánk a szemöldökünket, vizsgáljuk meg, milyen élettani előnyöket hordoz magában. Meg fogunk lepődni!

A szabadidősportok közül az egyik legnépszerűbb a kocogás-futás vonal. Ezt választja, aki fogyni akar, aki le akarja rázni magáról a mindennapi stresszt, aki szeret mérhető célokat kitűzni maga elé. Sokan élvezik, hogy egyre növelik a teljesítményt, újabb mérföldköveket érnek el, esetleg keresztedzésekkel még meg is támogatják futásaik jövőbeli sikereit. 

Lássuk be, ha valaki gyalogol mindezek helyett, azt kis alulbecsülés övezi. Valóban, a gyaloglás nem annyira menő, nem annyira látványos, mondhatni sportszámba sem vesszük. Kétségtelen, hogy fizikai igénybevétel szempontjából valóban nem említhető egy lapon a futással. De azt érdemes tisztázni, hogy bizony sokaknak a gyaloglás remek alternatíva lehet a futás helyett. 

Természetesen gyaloglás alatt nem a flangálást, andalgást, sétát értjük, hanem a rendszeres, egyenletes intenzitású mozgást, mely ilyen módon az edzések ismérveit betartva számos egészségügyi előnyhöz juttathat bennünket. 

Ízületkímélő

A gyaloglás low impact, azaz a mozgás közbeni becsapódás jóval kisebb mértékű, mint a lendületesebb futás esetén, így gerincproblémával, hát- és derékfájósoknak is ajánlható. Akik boka-, térd- vagy csípőízületi panaszokkal élnek, csupán nagy körültekintéssel, folyamatos fizioterápiás kontrollal futhatnak, hiszen esetükben jelentősen megnő a sérülés veszélye. A low impact mozgás azonban ezeknek az ízületeknek a problémái esetén is ajánlott, hiszen a becsapódás utáni visszaható erő kisebb, kevésbé károsítja a csontokat, ellenben az ízületet körbevevő izomzat ereje növekszik. 

Javítja a csontsűrűséget

A csontritkulás megelőzése érdekében kulcsfontosságú a csontok építő folyamatainak serkentése: ez a gravitáció, izommunka és a csontfelületek egymást érő mechanikus ingerlése segítségével történik. A séta közbeni becsapódás pont elegendő, hogy ez a kölcsönhatás megtörténjen, de még csekély ahhoz, hogy károsítsa az ízületeket, vagyis egy igen kívánatos arany középutas megoldás lehet az osteoporosis ellen.

Javítja szívünk és keringési rendszerünk állapotát

Habár nem érünk el vele olyan szintű állóképességet, mint az intenzívebb kardio sportágakkal, azért a közepes intenzitású gyaloglás is lassan, de folyamatosan optimalizálja keringésünk állapotát. Csekélyebb mértékben ugyan, de csökken a nyugalmi pulzus, nő a maximális oxigénfelvevő képességünk (VO2max) – ezek az állóképesség fokmérői. 

Még előnyei is vannak a futáshoz képest
Még előnyei is vannak a futáshoz képestDavid Madison / Getty Images Hungary

Két, 6 éven keresztül folytatott kutatás eredményeit összehasonlítva az is kiderült, hogy a rendszeresen gyaloglók, illetve futók körében nem volt számottevő különbség a két mozgás egészségügyi pozitív hatásai között: mindkettő hasonlóan csökkentette a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

Javítja az elmerevedett izmok, ízületek állapotát

Már akár napi 10 perces ütemes séta is segít abban, hogy a vérkeringés fokozása révén mozgatórendszerünk bemelegedjen. A könnyed aerob terhelés csökkenti az elmerevedett ízületek miatti fájdalmat: például osteoarthritis, azaz a passzív mozgatórendszert érintő gyulladás esetén is segít abban, hogy a napi funkcionalitáshoz szükséges mobilitás megmaradjon. Passzív testtartású munkát végzőknek, például irodában ülőknek napközben is kifejezetten ajánlott. 

Segít a fogyásban

Mivel jóval kisebb energiabefektetés, ezért elsőre azt gondolnánk, hogy a gyaloglás nem is éget annyi kalóriát. Azonban köszönhetően annak, hogy relatív könnyű fizikai igénybevételt jelent, és ennek következtében később lép fel a fáradás, hosszabb ideig űzhető, mint a futás; így aki rászánja az időt, az mégiscsak jelentős energiadeficitet tud termelni ezáltal. A kardivaszkuláris előnyökön túl a testzsírcsökkenés is kimutatható. Ráadásul az impact miatt a túlsúlyosoknak nem is igazán ajánlott futni, hiszen a súlytöbblet jelentős terhet ró az ízületekre, a gyaloglás azonban szinte kockázatmentes ebből a szempontból. 

Mentális javulás érhető el

A testmozgás mentális előnyei kamatoztathatók már a sétával is. Kutatók alátámasztották, hogy már 12 percnyi séta – ellentétben ugyanennyi kanapén üléssel – jelentősen javítja az agyi aktivitást, összpontosítást, a sétálók élénkek és magabiztosak lesznek. Azaz egy kimerítő, fáradt nap után is sokkal jobban járunk, ha nem lerogyunk az első ülő- vagy fekvőalkalmatosságra, hanem sétálunk egy rövidet a környéken. 

Hosszú távon a gyaloglás ugyanazokat a testi-lelki előnyöket fogja biztosítani számunkra, mint minden más rendszeresen űzött sport.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ahhoz, hogy a gyaloglás mint testmozgás valóban az egészségünket szolgálja, vegyük figyelembe az alábbiakat:

  • A séta elején is tartsunk rávezetést, azaz kisebb intenzitásról növeljük fokozatosan a tempót. Érdemes még a rövid séta előtt is egy kis bemelegítést tartani.
  • Közben folyamatosan figyeljük a pulzusunkat: ha valakivel együtt sétálunk, beszélgessünk. Ha a mozgás során kifogyunk a levegőből, nem tudunk elmondani kényelmesen egy mondatot, vegyünk vissza a tempóból. 
  • A gyaloglást követően nyújtsunk.
  • Akármennyire is hétköznapi mozgásnak tűnik, fordítsunk figyelmet a megfelelő öltözék és mindenekelőtt az alkalmas lábbeli kiválasztására. 

Bármilyen betegséggel vagy mozgatórendszeri problémával sétálnánk, előzetesen egyeztessünk kezelőorvosunkkal, illetve a megfelelő járástechnika és személyre szabott tanácsok érdekében kérjük ki edző vagy terapeuta előzetes véleményét is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek