Szokatlan trükkök a nagyvilágból, ha nem tudsz elaludni: tényleg segít a lábáztatás?

GettyImages-1414395169

Jártál már úgy, hogy a kimerültség ellenére sem tudtál elaludni? Vagy talán végre elaludtál, mégsem pihentél nyugodtan, ráadásul félóránként felébredtél? Bár egyetemes válasz nincs arra, mitől lehet jól aludni, az egyes kultúrák kitalálták a saját módszereiket. Némelyik elég meglepő, de állítják, hogy működik.

Nincs annál bosszantóbb, no és kimerítőbb, ha hiányzik a napjainkból a minden érzékünket kikapcsoló, pihentető alvás. Ezért nem okolhatjuk csak a kánikulát, akkor sem tudunk igazán jól aludni, ha stresszesek vagyunk, ha ágyba visszük a telefonunkat, vagy ha kényelmetlen az ágyunk. Aludni pedig fontos, az egyik legfontosabb életfunkciónk, amelynek hiánya vagy rossz minősége és csekély mennyisége súlyos károkat okozhat az egészségünkben. De hogyan tehetünk érte, pontosabban milyen alvási trükköket érdemes ellesnünk a különféle országokból és kultúrákból? Lássuk!

Kína: forró lábfürdő 

A kínaiak esküsznek az esti forró lábfürdőre, amely szokás a kínai orvoslásban gyökerezik, és remek módja annak, hogy fáradt lábfejünk megnyugtatásával mi magunk is nyugalomra leljünk. Ehhez mindössze elég egy meleg vízzel teli, kis lavór, amit akár olyan relaxálást segítő összetevőkkel dúsíthatunk, mint a rózsa és a levendula, de kerülhet bele gyümölcshéj, különféle gyógynövények és Epsom-só

A kínai orvoslás szerint ez segíthet csökkenteni az életenergia, vagyis a qi mennyiségét az elmében.

„A meleg hőmérséklet segít a qít lehúzni a fejből, így nyugodtabbá téve az elmét. Ellazítja a limbikus rendszert, és jelzi az agynak és a testnek, hogy pihenjen” – mondja Debbie Kung akupunktúrával is foglalkozó orvos.

Kínában úgy tartják, hogy a meleg lábfürdő segíthet az elalvásban
Kínában úgy tartják, hogy a meleg lábfürdő segíthet az elalvásbanPakorn_Khantiyaporn / Getty Images Hungary

India: gyógynövényes gyógymód

Az ájurvédikus gyógyászat egyik legfontosabb gyógynövényét, az ashwagandhát már évezredek óta használják stressz- és szorongáscsökkentésre, valamint a különféle mentális egészséggel kapcsolatos tünetek kezelésének támogatására. Egy 2020-as vizsgálatban hat héten keresztül 150 egészséges felnőttnek adtak napi egyszer 120 mg ashwagandhát – az eredmények magáért beszélnek.

A „kezelés” ugyanis nemcsak hogy csökkentette az elalváshoz szükséges időt, csökkentette a nem pihentető alvást is, valamint javította az alvás minőségét, sőt az életminőséget is.

Svédország: hús és ital

Ha a gyomrunk az út a szívünkhöz, akkor lehet, hogy a jó alváshoz is éppen ez az út vezet – mondják a svédek, hiszen náluk a välling a jobb alvás klasszikus trükkje. 

A meleg tehéntejet és őrölt zabot tartalmazó, tápanyagokban gazdag és laktató, pépes italt közvetlenül lefekvés előtt fogyasztják el, és ugyanúgy isszák csecsemők, gyerekek és felnőttek.

A meleg tejet egyébként is gyakran ajánlják az álmosság előidézésére, hiszen olyan, egészséges alvási ciklusokat támogató vegyületeket tartalmaz, mint a triptofán, a melatonin, a szerotonin vagy épp a magnézium.

Egy másik, Svédországban népszerű alvásserkentő praktika a szarvashúsevés.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint 100 gramm jávorszarvashús 30,2 gramm fehérjét és 0,545 gramm triptofánt tartalmaz, ami összehasonlítva a pulykahús 100 grammjában megtalálható mindössze 19,5 gramm fehérjéjével és 0,219 gramm triptofánjával, jóval tekintélyesebb mennyiség. Egy 2022-es áttekintés szerint a triptofánkiegészítés, különösen 1 gramm felett, segítheti az alvást.

Svédországban a tehéntejjel készült pépes zabital hoz álmot a gyerekeknek és a felnőtteknek
Svédországban a tehéntejjel készült pépes zabital hoz álmot a gyerekeknek és a felnőtteknekArx0nt / Getty Images Hungary

Finnország: naná, hogy a szauna!

A finnek szerint a szaunánál nincs jobb módszer a pihentető alvásra. Úgy tartják, hogy a forró gőz megemeli a testhőmérsékletet, ellazítja az izmokat, amely következtében hirtelenjében nagyon elálmosodunk. Ráadásul egy 2018-as vizsgálat arra is rámutatott, hogy a szaunázás ráadásul milyen sok egészségügyi előnnyel is jár.

Gyógyírt jelenthetnek például a COPD-re, a pangásos szívelégtelenségre, különféle perifériás artériás betegségekre, reumás ízületi gyulladásra, depresszióra és szorongásra, valamint segít helyreállni az izmoknak is.

Egy 482 ember megkérdezésével készült, 2019-es felmérés szerint a válaszadók 83,5 százaléka számolt be egy-két éjszakán át tartó alvási előnyökről, azok pedig, akik havonta 5-15 alkalommal szaunáztak, magasabb mentális jólléti értékekről számoltak be, mint azok, akik nem üldögéltek a forró gőzben.

Dél- és Közép-Amerika: csakis a függőágy

Szuper álomcsalogatónak számítanak a dél- és közép-amerikai országokban a biztonságot és kényelmet biztosító függőágyak. Ezt támasztják alá a különféle, felnőttek körében végzett kutatások is. Egy 2011-es tanulmány azt vizsgálta, hogy a függőágyak ringató mozgása vajon elősegítheti-e a mélyebb alvást.

A vizsgálatban 12 férfi két külön napon, két 45 perces délutáni szunyókálást tartott, egyet ágyban, egyet pedig hintaágyban.

A kutatók poliszomnográfiás és EEG-adatok segítségével megállapították, hogy a függőágyban szundikálás lerövidítette a résztvevők elalvási idejét, és meghosszabbította a mély alvást megelőző második fázisú alvást.

Dél- és Közép-Amerikában a függőágy sokkal édesebb álmot hoz, mint a hagyományos szobai fekhely
Dél- és Közép-Amerikában a függőágy sokkal édesebb álmot hoz, mint a hagyományos szobai fekhelyChristian Adams / Getty Images Hungary

Guatemala: gondűző babák

A guatemalai felföldi őslakosoktól származó, kézzel készített babákat fából, drótból vagy színes szövetekből formálják, majd hagyományos maja ruhákba öltöztetik őket. És hogy miért beszélünk most ezekről? Azért, mert gyakran ezeket adják a szorongó gyerekeknek, akiket arra bátorítanak, hogy mondják el a babáknak az aggodalmaikat és félelmeiket, mielőtt a párnájuk alá teszik. Noha tudományos kutatás nincs arra vonatkozóan, hogy a babák valóban el tudják-e venni a gondokat, úgy gondolják, hogy a stresszokok megnevezése és jelképes feloldása segíthet a nehéz érzelmek feldolgozásában, ez pedig jótékony hatással lehet az alvásra is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra