Ezt a csodálatos dolgot teszi az agyaddal a délutáni szieszta

GettyImages-1391271747

Ha rendszeresen találunk időt a napközbeni alvásra, az mindenképpen jót tesz az agyunknak, és segít megőrizni az öregedést is. Egy friss kutatás szerint azoknak, akik délutánonként pihennek egy kicsit, 15 köbcentiméterrel nagyobb az agyuk, ami akár három-hat évvel is késleltetheti az öregedést.

A fenti összefüggésre a University College London kutatói jöttek rá, akik egyebek között azt javasolják, hogy fél óránál tovább soha nem tartson a délutáni szieszta.

A délutáni alvás meggátolja az idegsejtek károsodását

Azt már régóta tudjuk, hogy az ebéd utáni szunyókálás különösen fontos szerepet játszik a fejlődés szempontjából gyermekkorban, ám az életkor előrehaladtával egyre kevésbé gyakori. A délutáni alvással összekötött pihenés sokaknál a nyugdíjba vonulás után nyer ismét jelentőséget. A brit tudósok által végzett kutatásban megkérdezett 65 év felettiek 27 százaléka számolt be arról, hogy napközben szunyókál.

Gyerekkorban teljesen természetes a délutáni alvás
Gyerekkorban teljesen természetes a délutáni alvásRay Kachatorian / Getty Images Hungary

A fél óránál nem hosszabb délutáni alvásnak azért is van különös szerepe, mert az agyunk az évek előrehaladtával természetes módon zsugorodik.

Az agy általános egészségi állapota pedig fontos a demencia elleni védelemben, mely jelentősen összefügg az alvászavarokkal. A kutatás azonban arra nem terjedt ki, hogy az alvás segíthet-e megelőzni az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór. 

Egyet azonban teljes biztonsággal állítanak a kutatók, akik szerint a rossz alvás idővel károsítja az agyat azáltal, hogy gyulladást okoz, és befolyásolja az agysejtek közötti kapcsolatokat. Éppen ezért van jelentős szerepe a rendszeres szunyókálásnak, ami megvédhet a neurodegenerációtól azáltal, hogy kompenzálja a rossz éjszakai alvást.

A DNS-ünk is árulkodik a szokásunkról

A kutatásban 35 ezer 40 és 69 év közötti brit állampolgár vett részt. A köztük lévő szundikálók és nem szundikálók genetikai állományát hasonlították össze. A kutatók 97 DNS-töredéket vizsgáltak meg, amelyekről úgy gondolták, hogy meghatározzák az emberek szokásszerű szunyókálásának valószínűségét.

A munkakultúránk nem teszi lehetővé, hogy aktív felnőttkorban mindennap beiktassuk a délutáni alvást
A munkakultúránk nem teszi lehetővé, hogy aktív felnőttkorban mindennap beiktassuk a délutáni alvástMorsa Images / Getty Images Hungary

A Sleep Health folyóiratban megjelent eredmények 15 köbcentiméteres különbséget mutattak a vizsgálatban részt vevők agya között. Ez azt jelenti, hogy a délutáni sziesztát beiktatók agya akár 15 köbcentiméterrel is nagyobb volt, ami arra enged következtetni, hogy az ő élettartamuk akár 2,5–6,5 évvel is hosszabb lehet.
A kutatók azt javasolják, hogy napközben ne aludjunk túl sokat, elegendő, ha fél órát szánunk a pihenésre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra