Ez a hormon nem csak az alvást segíti, a puffadást is megszünteti

GettyImages-82878849 (1)

Abbey Sharp dietetikus szerint az egyik népszerű alvást segítő hormonnal búcsút inthetünk a kellemetlen puffadásnak. Legújabb felfedezését nemrég közzé is tette egy Instagram-videóban, melyben meglepő összefüggésre világított rá. Állítása szerint a melatonin jótékony hatással lehet az emésztés javítására, így a haspuffadásra is.

Számos dolog okozhat haspuffadást. Egyebek között idesorolhatók bizonyos ételek, a rossz emésztés és a bélrendszer egyensúlyhiánya, a testmozgás és a rostbevitel növelése, valamint a fokozott stressz is. A túlzott gázképződés pedig igen kellemetlen, feszítő tüneteket produkál.

A hormon, ami pihentet és a gyomrunkat is karbantartja

Abbey Sharp a puffadás ellenszereként egy olyan táplálékkiegészítőt nevezett meg, melyet a hétköznapok során igen sokan használnak, elsősorban alváskönnyítőként. Ez pedig nem más, mint a melatonin, mellyel kapcsolatban Sharp egy 2005-ös tanulmányt idéz a Gut folyóiratból.

A melatonin nem csak az alvásunkat, az emésztőrendszerünk működését is jelentősen befolyásolja
A melatonin nem csak az alvásunkat, az emésztőrendszerünk működését is jelentősen befolyásoljaLaurence Monneret / Getty Images Hungary

A melatonint mindenki alvást segítő hormonként emlegeti, amit általában akkor szednek az emberek, ha nehezen tudnak elaludni. De ez a népszerű alváskönnyítő jótékony hatással van a bélrendszerre is. Egy tanulmány kimutatta, hogy 3 milligramm melatonin lefekvés előtti bevétele csökkenti a nők hasi feszülését, fájdalmát és rendellenes bélműködését – mondta Sharp, hozzátéve: az összefüggésnek az az egyszerű oka, hogy a melatonin nemcsak az agyban, hanem a bélben is termelődik.”

Éppen ezért annak tudatában, hogy milyen erős és szoros kapcsolat van az agy és bél működése között, teljesen logikus, hogy a meletonin hatásos lehet az irritábilisbél-szindróma (IBS) kezelése során is.

Az IBS egyik ellenszere is a melatonin

A dietetikus által közzétett információkat és állításokat más kutatások is alátámasztják. Sharp hivatkozik egyéb tanulmányokra is, például arra a nemrégiben, a BMC Gastroenterologyban 2023 áprilisában publikált tanulmányra is, mely szerint a melatonin valóban hatékony kezelésnek bizonyult az IBS-panaszokkal szemben, miután jelentős mértékben javította a gyomor-bél rendszeri tüneteket, illetve közvetve az érintettek életminőségét is, függetlenül attól, hogy az IBS-betegeknél fennállt-e az alvászavaruk, vagy sem.

Ha a gyomor jól van, az alvás is pihentetőbb

Bár nyilvánvalónak látszik, hogy a gyomor-bél rendszeri betegségben szenvedők között gyakoribb az alvászavarok előfordulása, nem könnyű eldönteni, hogy okról vagy okozatról van-e szó. A nem megfelelő alvás lehet a gasztrointesztinális tünetek fellángolásának következménye, ugyanakkor számos gasztrointesztinális kórkép az alvási-ébrenléti ciklus megbontása révén vezethet alvászavarokhoz.

A melatonin befolyásolja a bélflóra egyensúlyát is
A melatonin befolyásolja a bélflóra egyensúlyát isPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Az emésztőrendszer egészsége szoros kapcsolatban áll a cirkadián ritmussal, éppen ezért gyanítható, hogy az ugrásszerűen megnőtt emésztőszervi betegségek és panaszok esetében a cirkadián ritmus ellen dolgozó, természetellenes életvitelünk is szerepet játszik.
Érdekes, hogy a melatonin képes eltolni a bélflóra egyensúlyát, és ez visszafelé is igaz, a bélflóra egyensúlyzavara csökkenti a szervezet melatoninszintjét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra