Ez a hormon nem csak az alvást segíti, a puffadást is megszünteti

GettyImages-82878849 (1)

Abbey Sharp dietetikus szerint az egyik népszerű alvást segítő hormonnal búcsút inthetünk a kellemetlen puffadásnak. Legújabb felfedezését nemrég közzé is tette egy Instagram-videóban, melyben meglepő összefüggésre világított rá. Állítása szerint a melatonin jótékony hatással lehet az emésztés javítására, így a haspuffadásra is.

Számos dolog okozhat haspuffadást. Egyebek között idesorolhatók bizonyos ételek, a rossz emésztés és a bélrendszer egyensúlyhiánya, a testmozgás és a rostbevitel növelése, valamint a fokozott stressz is. A túlzott gázképződés pedig igen kellemetlen, feszítő tüneteket produkál.

A hormon, ami pihentet és a gyomrunkat is karbantartja

Abbey Sharp a puffadás ellenszereként egy olyan táplálékkiegészítőt nevezett meg, melyet a hétköznapok során igen sokan használnak, elsősorban alváskönnyítőként. Ez pedig nem más, mint a melatonin, mellyel kapcsolatban Sharp egy 2005-ös tanulmányt idéz a Gut folyóiratból.

A melatonin nem csak az alvásunkat, az emésztőrendszerünk működését is jelentősen befolyásolja
A melatonin nem csak az alvásunkat, az emésztőrendszerünk működését is jelentősen befolyásoljaLaurence Monneret / Getty Images Hungary

A melatonint mindenki alvást segítő hormonként emlegeti, amit általában akkor szednek az emberek, ha nehezen tudnak elaludni. De ez a népszerű alváskönnyítő jótékony hatással van a bélrendszerre is. Egy tanulmány kimutatta, hogy 3 milligramm melatonin lefekvés előtti bevétele csökkenti a nők hasi feszülését, fájdalmát és rendellenes bélműködését – mondta Sharp, hozzátéve: az összefüggésnek az az egyszerű oka, hogy a melatonin nemcsak az agyban, hanem a bélben is termelődik.”

Éppen ezért annak tudatában, hogy milyen erős és szoros kapcsolat van az agy és bél működése között, teljesen logikus, hogy a meletonin hatásos lehet az irritábilisbél-szindróma (IBS) kezelése során is.

Az IBS egyik ellenszere is a melatonin

A dietetikus által közzétett információkat és állításokat más kutatások is alátámasztják. Sharp hivatkozik egyéb tanulmányokra is, például arra a nemrégiben, a BMC Gastroenterologyban 2023 áprilisában publikált tanulmányra is, mely szerint a melatonin valóban hatékony kezelésnek bizonyult az IBS-panaszokkal szemben, miután jelentős mértékben javította a gyomor-bél rendszeri tüneteket, illetve közvetve az érintettek életminőségét is, függetlenül attól, hogy az IBS-betegeknél fennállt-e az alvászavaruk, vagy sem.

Ha a gyomor jól van, az alvás is pihentetőbb

Bár nyilvánvalónak látszik, hogy a gyomor-bél rendszeri betegségben szenvedők között gyakoribb az alvászavarok előfordulása, nem könnyű eldönteni, hogy okról vagy okozatról van-e szó. A nem megfelelő alvás lehet a gasztrointesztinális tünetek fellángolásának következménye, ugyanakkor számos gasztrointesztinális kórkép az alvási-ébrenléti ciklus megbontása révén vezethet alvászavarokhoz.

A melatonin befolyásolja a bélflóra egyensúlyát is
A melatonin befolyásolja a bélflóra egyensúlyát isPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Az emésztőrendszer egészsége szoros kapcsolatban áll a cirkadián ritmussal, éppen ezért gyanítható, hogy az ugrásszerűen megnőtt emésztőszervi betegségek és panaszok esetében a cirkadián ritmus ellen dolgozó, természetellenes életvitelünk is szerepet játszik.
Érdekes, hogy a melatonin képes eltolni a bélflóra egyensúlyát, és ez visszafelé is igaz, a bélflóra egyensúlyzavara csökkenti a szervezet melatoninszintjét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra