Ha nemcsak az idő, de az agyad is ködös, ez segít koncentrálni

GettyImages-1130070731

Amikor rászánjuk magunkat a testünk méregtelenítésére, nem feledkezhetünk meg az agyunkról sem, hiszen az elménkre is ugyanolyan negatív hatással vannak egyes toxikus anyagok, mint a szívünkre vagy az emésztőrendszerünkre. Az már régóta köztudott, hogy az alvás az egyik legfontosabb méregtelenítője az agyunknak. Ám vannak olyan élelmiszerek, ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, amelyek szintén segítségünkre lehetnek.

Ha időt szánunk a kognitív képességeink karbantartására, nemcsak a különféle neurodegeneratív betegségeket előzhetjük meg, hanem csökkenthetjük az olyan, főként ősszel és télen jelentkező tüneteket, mint a fáradtság, a rosszkedv, a lehangoltság és a koncentráció hiánya. Kutatások igazolják, hogy mindemellett a gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztása segíthet akár a végzetes betegségek elkerülésében is.

Ezt jelenti az "agytisztítás"

Agyunk megújításának az a célja, hogy segítsen megvédeni a gyógyíthatatlan és a szervezetet teljesen legyengítő neurodegeneratív betegségektől, illetve hogy csökkentse a rossz agyműködéshez kapcsolódó tüneteket. Segíthet a fáradtság, az agyi köd, a szorongás, a depresszió, vagy az emlékezetkiesés kezelésében.

A pihenés is fontos szerepet játszik abban, hogy agyunk megfelelően működjön
A pihenés is fontos szerepet játszik abban, hogy agyunk megfelelően működjönKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Az agyunk számára a pihentető alvás és a rendszeres testmozgás mellett az is rendkívül fontos, hogy gyulladáscsökkentő étrendet tartsunk fenn, hiszen az egészséges táplálkozás kulcsszerepet tölt be a kognitív egészség fenntartásában.

Fogyasszunk gyulladáscsökkentő ételeket

A bél-agy kapcsolatnak is köszönhető, hogy az étrendünk kulcsfontosságú szerepet játszik az elménk megfelelő működésében. A bélrendszeri problémák fokozhatják a gyulladást, ami megváltoztathatja a szervek, köztük az agy működését, és hozzájárulhat olyan problémákhoz, mint a depresszió, a fáradtság, a szorongás és a koncentráció hiánya.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás fontos része az agy méregtelenítésének
A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás fontos része az agy méregtelenítésénekValentin Lupu / Getty Images Hungary

Az agynak folyamatos tápanyagellátásra van szüksége, amibe beletartoznak a fehérjék, az egészséges zsírok, az antioxidánsok, az ómega-3 zsírsavak, valamint az esszenciális vitaminok és ásványi anyagok is. Az ezeket tartalmazó ételek segítenek leküzdeni a szabad gyökök által okozott károkat, és fokozzák a tápanyagbevitelt.

Agyunk számára a zöldségek közül különösen fontosak például a leveles zöldségek, a cékla, a brokkoli, a kaliforniai paprika, a sárgarépa.

A gyümölcsökben és a zöldségekben egyaránt magas a bioflavonoidok, karotinok, polifenolok, tiolok, antocianinok szintje, és egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek küzdenek a szabad gyökök károsító hatása ellen. Éppen ezért javasolt a friss gyümölcsök fogyasztása, a gyógynövények és fűszerek közül pedig a gyömbért, a kurkumát, a fokhagymát és a rozmaringot érdemes előnyben részesíteni. A fermentált, probiotikus ételek közül a joghurt, a kefir, a kimchi és a savanyú káposzta vannak jótékony hatással az elménkre, illetve mindenképpen együnk dióféléket, magvakat, hüvelyesek és babot, valamint teljes kiőrlésű gabonákat és édesburgonyát.
A húsok közül jó, ha előnyben részesítjük azoknak az állatoknak a húsát, amelyeket füvön legeltettek. A halak közül válasszuk a lazacot, a szardíniát és a makrélát.

Gondoskodjunk a vitaminok pótlásáról is

Az agy jó állapotának fenntartásában nagyon fontos szerepe van magas réz-, C-vitamin- és mangántartalmú élelmiszereknek, ezért jó, ha az étrendünk része lesz a gomba, a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a különféle belsőségek, a spirulina és az algák. 

Az egészséges zsírok közül válasszuk az avokádót, az olívaolajat, a kókuszolajat és azt a vajat, ami fűvel táplált tehén tejéből készült.

Természetesen nagyon fontos szerepe van a megfelelő folyadékpótlásnak is. Erre a célra válasszunk zöld teát, különféle gyógyteákat, ha pedig kávézunk, akkor amellett igyunk sok vizet, hogy az egész nap folyamán hidratáltak maradjunk. 

Ez nemcsak az agyunkat, de a nyirokrendszert is támogatja, és gondoskodik a megfelelő energiaszintről is.

A gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású ételeket tartalmazó étrend mellett érdemes kerülni azokat az élelmiszereket, amelyek súlyosbíthatják a gyulladást, az autoimmun reakciókat és az oxidatív stresszt. Idetartoznak a feldolgozott húsok, a feldolgozott növényi olajokat és transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek, valamint a hozzáadott cukor.

Fontos, hogy az agy számára ideális diéta idején kerüljük a szervezet számára megterhelő, nehezen emészthető, fűszeres és savas ételeket, csökkentsük minimálisra a koffeinfogyasztást, ne tömjük magunkat édességekkel, illetve ne igyunk alkoholt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek