Ezek az ételek felfrissítik és védik az agyad

GettyImages-1179522008

Sokan el sem tudják képzelni, hogy kávé nélkül induljon el a napjuk. Pedig nem csak a reggeli feketétől lehetünk frissek. Vannak olyan élelmiszerek, melyek azon túl, hogy laktatnak, szellemileg is frissítenek. Közülük sok zöldség és gyümölcs épp most terem.

A tápanyagdús, egészséges élelmiszerek segítenek megőrizni az egyik létfontosságú szervünk, az agyunk egészségét. A jó mentális képességek pedig kiváló memóriát és koncentrációt eredményeznek. Nem mellesleg az agyunk testünk vezérlőközpontjaként felelős azért, hogy a szívünk dobogjon, a tüdőnk lélegezzen, továbbá lehetővé teszi, hogy mozoghassunk, érezzünk és gondolkodjunk.
Éppen ezért fontos tudni, hogy bizonyos ételek fogyasztása segíthet abban, hogy az agyunk a lehető legjobban működjön. Nézzük, mit kell ennünk ahhoz, ha az agyunkat szeretnénk erősíteni, a gondolatainkat frissíteni és a szellemi frissességünket megőrizni.

Lazac, pisztráng, hering

Agyunk mintegy 60 százaléka zsírból áll, és ennek a zsírnak a felét ómega-3 zsírsavak teszik ki. Éppen ezért lehet az, hogy az ómega-3 zsírsavakban gazdag halak szinte újjávarázsolják az agyunkat azáltal, hogy serkentik a vérkeringést. A lazac, a pisztráng, a hering és a szardínia amellett, hogy megvédi az agyat a kognitív hanyatlástól, óriási szerepet játszik abban, hogy minél élesebb legyen a memóriánk, továbbá jó hatással lehet a hangulatunkra is.

Sokat teszünk agyunk egészségének megőrzése érdekében, ha ómega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztunk
Sokat teszünk agyunk egészségének megőrzése érdekében, ha ómega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztunkcarlosgaw / Getty Images Hungary

A szervezetünk az ómega-3 zsírsavakat használja az agy és az idegsejtek felépítéséhez, így ezek a zsírok nélkülözhetetlenek a tanuláshoz és a jó memóriához.
De az ómega-3 zsírsavak további előnyt is kínálnak az agy számára. Egyrészt lassíthatják az életkorral összefüggő mentális hanyatlást, és segíthetnek az Alzheimer-kór megelőzésében. Másrészt meggátolják a tanulási zavarok és a depresszió kialakulását.

Egyes kutatások szerint azoknak az agya, akik rendszeresen esznek halat, általában több szürkeállománnyal rendelkezik.

A szürkeállomány tartalmazza a döntéshozatalok, a memória és az érzelmek irányításáért felelős legtöbb idegsejtet.

Paradicsom

Több kutatás is bizonyítja, hogy a likopin, a paradicsomban található erős antioxidáns sejtvédő hatása segíthet megelőzni a demenciát, különösen az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök által okozott károsodást. 

Jól járunk, ha előnyben részesítjük a főtt paradicsomot, amihez fogyasztunk egy kis olívaolajat is, mert így optimalizáljuk a zöldségben lévő egészségmegőrző elemek felszívódását és hasznosulását. 

Fekete ribizli és paprika

A gyümölcsben és a zöldségben lévő C-vitamin növeli a szellemi kapacitást, és csökkenti az időskori agydegeneráció kockázatát, beleértve a demenciát és az Alzheimer-kórt is.
Kutatások igazolják, hogy a C-vitamin hasznos lehet a szorongás és a stressz kezelésében is. 

Leveles zöldek

A leveles zöldek, mint például a kelkáposzta és a spenót, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Például K-vitamint, béta-karotint (az A-vitamin előanyaga), folátot és E-vitamint tartalmaznak. Az E-vitamin egy antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök károsodásától, és jó hatással van az időskori kognitív hanyatlás megelőzésére.

A spenótban lévő vitaminok szintén megőrzik agyunk egészségét
A spenótban lévő vitaminok szintén megőrzik agyunk egészségétWestend61 / Getty Images Hungary

A K-vitamint és a béta-karotint szintén összefüggésbe hozták az agy egészségének javításával azáltal, hogy megelőzik a memóriavesztést és javítják a kognitív képességeket. 

Cékla

Ez a gyökérzöldség az agy egyik legtáplálóbb élelmiszere, hiszen segít csökkenteni a gyulladást, magas a rákvédő antioxidáns-tartalma, és segít megszabadítani a vért a méreganyagoktól.

A céklában lévő természetes nitrátok fokozzák az agy vérellátását, így segítik a szellemi aktivitást.

Ám a cékla a fizikai megterhelést is könnyebbé teheti. Egy-egy kemény edzés során segít az energia- és a teljesítményszint növelésében. 

Áfonya

Az áfonya számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, köztük olyanokkal is, amelyek kifejezetten az agyunkat szolgálják.

A bogyós gyümölcsök gyulladáscsökkentő hatásúak
A bogyós gyümölcsök gyulladáscsökkentő hatásúakkcline / Getty Images Hungary

Az áfonya - más piros bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan – antociánokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású növényi színanyagvegyületek. Az antioxidánsok mind az oxidatív stressz, mind a gyulladás ellen hatnak, amelyek közrejátszhatnak az agy öregedésében és a neurodegeneratív betegségek kialakulásában. 

Miután az áfonyában található antioxidánsok egy része felhalmozódik az agyban, így javítja az agysejtek közötti kommunikációt.

Brokkoli

A brokkoli szintén bővelkedik antioxidánsokban, ezenkívül nagyon magas a K-vitamin-tartalma. Ez a zsírban oldódó vitamin nélkülözhetetlen az agysejtekben sűrűn előforduló szfingolipid képzéséhez, amely összefüggésbe hozható a jobb memóriával és a jobb kognitív tevékenységgel.
A K-vitamin mellett a brokkoli számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást fejtenek ki, így védve az agyat a károsodásoktól.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra