Azt, hogy az áfonya milyen egészséges, kutatások is alátámasztják, termesztése során ugyanakkor olyan anyagok juthatnak bele, amelyeket biztosan nem akarsz a szervezetbe vinni. Mutatjuk, hogy az áfonya fogyasztása milyen egészségügyi előnyökkel járhat, és hogyan védekezhetsz a gyümölcsben potenciálisan előforduló káros vegyületek ellen.
Fontos vitaminokat tartalmaz
Az áfonya értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, például a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen K1-vitamint, immunerősítő hatású C-vitamint, valamint az aminosavak, lipidek, fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjét segítő mangánt tartalmaz, emellett alacsony a kalóriatartalma, és rostforrásnak is kiváló. Egy adag (148 gramm) áfonya tápértéke a következőképpen alakul:
Kalória: 84
Rost: 3,5 g
Fehérje: 1 g
Zsír: 0,5 g
Szénhidrát: 21 g
Cukor: 15 g
Kálium: 114 mg
C-vitamin: 14 mg
Antioxidánsokban gazdag
Abban, hogy az áfonyát igazi szupergyümölcsnek tartják, jelentős szerepet játszik, hogy tele van gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsokkal, köztük az antociánoknak nevezett vegyületekkel, amelyek a gyümölcs jellegzetes kék színét is adják.
Az antociánokat széles körben tanulmányozták a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás kockázatát csökkentő szerepük miatt.
Javítja az agy egészségét
Az áfonya fontos szereplő a MIND néven ismert diétában, amelyről kimutatták, hogy csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.
A kutatások azt mutatják, hogy az antociánokban és más flavonoidokban gazdag étrend javíthatja a memóriát, és segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást.
Egy, a European Journal of Nutrition című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány például megállapította, hogy azok az idősebb felnőttek, akik naponta megettek egycsészényi áfonyát, jobb eredményt értek el a kognitív teszteken, mint azok, akik placebót kaptak.
Segít a súlyszabályozásban
Az áfonya fogyasztása megelőzheti az életkor előrehaladtával jelentkező súlygyarapodást – derül ki egy 2016-ban publikált tanulmányból. Bár ez a hatás csekélynek mondható, a tanulmány szerzői rámutattak, hogy már a kismértékű súlygyarapodás elkerülése is elősegítheti a vérnyomás-szabályozást, illetve csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az áfonya rostokban gazdag, ezáltal kellemesen eltelít, vagyis fogyasztása után lelassítja az éhségérzet jelentkezését.
Védi a szívet
Az áfonyában található antioxidánsokról kimutatták, hogy védik a szív egészségét. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2019-ben jelent meg egy tanulmány, mely szerint azoknál a metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél, akik napi egy csésze áfonyát fogyasztottak, javult az erek és az artériák egészsége, ami a kutatók becslése szerint akár 15 százalékkal is mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát.
Erősíti az immunrendszert
C-vitamin-tartalma révén az áfonya hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez. Mivel a C-vitamin antioxidánsként működik, megvédheti a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodással szemben is.
Mire kell figyelni az áfonya fogyasztásánál?
A Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) nevű nonprofit szervezet minden évben összeállítja a „piszkos tizenkettőként” ismert listát, amely a növényvédő szerekkel leginkább kezelt gyümölcsöket és zöldségek tartalmazza. Erre a listára 2023-ban az áfonya is felkerült.
A tudósok összesen 54 peszticid nyomára bukkantak a szupergyümölcsben, a minták közel 80 százalékából ráadásul két vagy több növényvédőszer-maradvány jelenlétét mutatták ki.
Ezek közül a foszmet és a malation tekinthető a legaggasztóbbnak. Mindkettő veszélyes az emberi idegrendszerre, a malation pedig potenciális rákkeltő anyagnak tekinthető. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a piszkos tizenkettőbe sorolt peszticidek egy részét az Egyesült Államokban és Európában is betiltották az egészségügyi kockázatok miatt.
Mit lehet tenni biztonságos fogyasztásáért?
A peszticidekkel kezelt élelmiszerek fogyasztására vonatkozó ajánlások a következő általános lépések elvégzését javasolják:
- Moss kezet meleg vízzel és szappannal legalább 20 másodpercig.
- Vágd le a terményről a sérült, foltos részeket.
- Finoman dörzsöld át folyó víz alatt (nem kell mosószert vagy szappant használnod).
- Töröld szárazra egy tiszta ruhával.
- Ha van eltávolítható héja, hámozd meg a zöldséget vagy gyümölcsöt. Ha vannak levelei, a külsőket távolítsd el.
- A fenti módon újra mosd meg a kezed.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés