Ez a gyümölcs nagyon egészséges, de most felkerült a „piszkos 12” listájára

GettyImages-1268501840

Az áfonya az egyik legegészségesebb bogyós gyümölcs, mégis előfordulhat, hogy ártalmas lehet a fogyasztása.

Azt, hogy az áfonya milyen egészséges, kutatások is alátámasztják, termesztése során ugyanakkor olyan anyagok juthatnak bele, amelyeket biztosan nem akarsz a szervezetbe vinni. Mutatjuk, hogy az áfonya fogyasztása milyen egészségügyi előnyökkel járhat, és hogyan védekezhetsz a gyümölcsben potenciálisan előforduló káros vegyületek ellen.

Fontos vitaminokat tartalmaz

Az áfonya értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, például a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen K1-vitamint, immunerősítő hatású C-vitamint, valamint az aminosavak, lipidek, fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjét segítő mangánt tartalmaz, emellett alacsony a kalóriatartalma, és rostforrásnak is kiváló. Egy adag (148 gramm) áfonya tápértéke a következőképpen alakul:

Kalória: 84
Rost: 3,5 g
Fehérje: 1 g
Zsír: 0,5 g
Szénhidrát: 21 g
Cukor: 15 g
Kálium: 114 mg
C-vitamin: 14 mg

Az áfonya csupa egészség
Az áfonya csupa egészségMassimo Rubino / EyeEm / Getty Images Hungary

Antioxidánsokban gazdag

Abban, hogy az áfonyát igazi szupergyümölcsnek tartják, jelentős szerepet játszik, hogy tele van gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsokkal, köztük az antociánoknak nevezett vegyületekkel, amelyek a gyümölcs jellegzetes kék színét is adják.

Az antociánokat széles körben tanulmányozták a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás kockázatát csökkentő szerepük miatt.

Javítja az agy egészségét

Az áfonya fontos szereplő a MIND néven ismert diétában, amelyről kimutatták, hogy csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

A kutatások azt mutatják, hogy az antociánokban és más flavonoidokban gazdag étrend javíthatja a memóriát, és segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást.

Egy, a European Journal of Nutrition című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány például megállapította, hogy azok az idősebb felnőttek, akik naponta megettek egycsészényi áfonyát, jobb eredményt értek el a kognitív teszteken, mint azok, akik placebót kaptak.

Segít a súlyszabályozásban

Az áfonya fogyasztása megelőzheti az életkor előrehaladtával jelentkező súlygyarapodást – derül ki egy 2016-ban publikált tanulmányból. Bár ez a hatás csekélynek mondható, a tanulmány szerzői rámutattak, hogy már a kismértékű súlygyarapodás elkerülése is elősegítheti a vérnyomás-szabályozást, illetve csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az áfonya rostokban gazdag, ezáltal kellemesen eltelít, vagyis fogyasztása után lelassítja az éhségérzet jelentkezését.

Finom és tápláló smoothie készíthető belőle
Finom és tápláló smoothie készíthető belőleMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Védi a szívet

Az áfonyában található antioxidánsokról kimutatták, hogy védik a szív egészségét. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2019-ben jelent meg egy tanulmány, mely szerint azoknál a metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél, akik napi egy csésze áfonyát fogyasztottak, javult az erek és az artériák egészsége, ami a kutatók becslése szerint akár 15 százalékkal is mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát.

Erősíti az immunrendszert

C-vitamin-tartalma révén az áfonya hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez. Mivel a C-vitamin antioxidánsként működik, megvédheti a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodással szemben is.

Mire kell figyelni az áfonya fogyasztásánál?

A Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) nevű nonprofit szervezet minden évben összeállítja a „piszkos tizenkettőként” ismert listát, amely a növényvédő szerekkel leginkább kezelt gyümölcsöket és zöldségek tartalmazza. Erre a listára 2023-ban az áfonya is felkerült.

A tudósok összesen 54 peszticid nyomára bukkantak a szupergyümölcsben, a minták közel 80 százalékából ráadásul két vagy több növényvédőszer-maradvány jelenlétét mutatták ki.

Ezek közül a foszmet és a malation tekinthető a legaggasztóbbnak. Mindkettő veszélyes az emberi idegrendszerre, a malation pedig potenciális rákkeltő anyagnak tekinthető. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a piszkos tizenkettőbe sorolt peszticidek egy részét az Egyesült Államokban és Európában is betiltották az egészségügyi kockázatok miatt.

Fogyasztása előtt az áfonyát ajánlott alaposan megmosni
Fogyasztása előtt az áfonyát ajánlott alaposan megmosniDiana Lee Angstadt / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni biztonságos fogyasztásáért?

A peszticidekkel kezelt élelmiszerek fogyasztására vonatkozó ajánlások a következő általános lépések elvégzését javasolják:

  • Moss kezet meleg vízzel és szappannal legalább 20 másodpercig.
  • Vágd le a terményről a sérült, foltos részeket.
  • Finoman dörzsöld át folyó víz alatt (nem kell mosószert vagy szappant használnod).
  • Töröld szárazra egy tiszta ruhával.
  • Ha van eltávolítható héja, hámozd meg a zöldséget vagy gyümölcsöt. Ha vannak levelei, a külsőket távolítsd el.
  • A fenti módon újra mosd meg a kezed.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek